Egyiptom a maga évi másfél millió tonnájával a világ datolyatermésének húsz százalékát biztosítja. Ezen belül is egy különleges helyen, Siwában (magyar átírással Szívában) terem e kiemelkedőbb minőségű gyümölcs.
Siwa oázisa a mai napig a National Geographic oldalaira kívánkozik. A Szaharában, Egyiptom líbiai határához közel, a tömegturizmustól azonban a lehető legtávolabb fekszik.
Jósdáját egykor Nagy Sándor látogatta, medencéjében Kleopátra fürdött, lakói saját nyelvet beszélnek és kikérik maguknak, ha learabozzák őket.
Egyike volt a legutolsó elszigetelt helyeknek. Lakói háromezer éve datolya- és olajbogyótermesztésből élnek. Mindkettő helyi termény ismert az arab világban, és magas minőséget képvisel.
Az oázisba csak 1985-ben jutott el az aszfaltút, így a legközelebbi lakott hely is többnapnyi tevegelésre esett. A teveutat úgy kell elképzelni, hogy az állat fel van málházva, gazdája pedig gyalog vezeti. Hogy a sivatagi szárazságot viseljék,
a siwai berberek egy datolyamaggal a nyelvük alatt kísérték a tevét, mert az csillapította a szomjukat
(nálunk az aratók csinálták hagyományosan ugyanezt cseresznye vagy meggy magjával). Ma már elég nehéz elképzelni, hogy az oázis jelentős termése a Szaharán keresztül, tevekaravánokkal jutott el Kairó szukjaiba (piac), pedig így ment ez a fáraók ideje óta egészen a 20. század elejéig. Napjainkban épp középkorúak azok az emberek, akik még megélték gyermekkorukban a teljes elszigeteltséget, és akiknél otthon este nem villanyégő, hanem mécsesek világítottak. Siwában
a ramadán böjtje idején datolyával kezdték a napot, hogy alkonyatig aztán egy falatot és egy kortyot se vegyenek magukhoz.
Egyiptomban a siwai datolya és olíva fogalom. Míg számunkra a datolya nagyjából egyféle, addig a siwai piacon a szamártakarmánytól a mandulával töltött, prémium minőségig sok fajta és minőségű kapható belőle, és mindnek saját neve van. Az oázis egy nagy datolyaliget, az összehajló pálmaágak alatt kocognak a csacsikordék a termést betakarítani. A datolyapálma tíz év alatt fordul termőre, akkor pedig évente nagyjából 50 kiló szüretelhető róla.
A mód ősrégi: mezitláb felkapaszkodni az egyenes pálmatörzsön, a derékra erősített kötél segítségével kipányvázódni, majd a lapos, pálmalevélből font kosárba rázni az érett datolyát. Erősen rá vannak szorulva ezen az égtájon a természet kincseire a helyiek, ezért a növény minden részét hasznosítják: a fa törzséből lesz a házak gerendázata, a pálmalevélből a jellegzetes használati tárgyak és a tető fedése.
A datolyát frissen és szárítva is értékesítik. A legkeresettebb a szivi, az azzavi és a frehi fajta. A szüret szeptemberben kezdődik, októberben jár a csúcsra, a gazal és takdat fajták esetében pedig december-januárig elhúzódik.
A hagyományos – és rendkívül egyszerű – siwai ételek közül a tarfant (kenyér-datolya-olívaolaj), a tagilla (olívaolaj, liszt, víz, datolya) és az elhudzsi (datolya, olívaolaj, tojás) alapja a datolya. Nem is nagyon van más, mint olaj és datolya, ha valaki helyi terméket keres, de ezek aztán minden formában megtalálhatóak.
A datolyatermesztéshez először is a sivatagot kellett termőre fordítani. A Qattara-mélyföldön vizet elég könnyen lehet találni, elég egy kicsit lefúrni. A helyi parasztok először a föld felső rétegét távolítják el, majd trágya és homok keverékével töltik fel, amit alaposan beiszapolnak friss vízzel. A víz magas sótartalmú, nem alkalmas minden növény locsolására, de a datolya és az olíva esetében ideális az összetétele. Először fűszernövényeket és a máig a helyi gyógyítás alapjául szolgáló orvosi növényeket ültetnek bele, majd a szép lassan termékennyé váló földbe kerülhet a datolyapálma és az olajfa. Módszerüket az ENSZ a listájára vette, és a Globally Important Agriculture Heritage nevű rendszerében őrzi. Az oázisban 5000 hektáron található 700 ezer pálma évi 25 ezer tonna termést ígér. És ha egyszer a datolyapálma termőre fordul, nem kell más, csak egy derékra erősített kötél, egy nagy kosár és némi fáramászó képesség, hogy hozzájussanak az első osztályú gyümölcshöz.
Az aszfaltút 1985 óta köti össze Siwát a világgal. Ezen az úton nem csak a datolya és az olíva távozott, hanem turisták is érkeztek a különleges helyre. Először persze csak a vájtfülűek és a kalandorok. Sokat sikerült már rontani eredetiségén, de a mai napig nem a tömegturizmus célpontja. Az új (és a gazdálkodásnál lényegesen egyszerűbb) bevételi forrás, a turizmus is gyengítette az addigi, hagyományos tevékenységek szerepét. Az oázisban működik egy profi csoport, melynek célja a környezeti értékek megőrzése. A Siwa Community Developement Enviromental Consenvation nevű csapat az ENSZ szervezetével dolgozik együtt, hogy ősi hagyományaikat a megfelelő módon tudják megőrizni.
A siwai datolyával itthon nem, de Egyiptom piacain találkozhatunk. Ha a zöldségesnél megcsillantjuk a datolyatudásunkat, és emlegetjük az oázis nevét, azonnali ellismerést zsebelhetünk be a helyiek részéről. De az igazi az, ha magunk szedegetjük a vályogból épült szállodánk felé tartva a fejünk fölött összehajló ágakról a termést. Minden évben, a datolyaszüret közeli telihold idején Siwában a helyiek az éves fesztiváljuk megünneplésére készülnek. Három nap közösségi létet jelent ez: ilyenkor békülnek meg az ellenségek, találkoznak a családtagok, hogy az adományokból a mecsetekben főzött ételekkel a helyiek ezreit megvendégeljék. Aki ilyenkor jár erre, a családok kézről kézre adják – és mindenhol megetetik. A választék nem lesz túl széles, de az egészen biztos, hogy a remek siwai datolya és olíva valamilyen formában felbukkan az ételeleikben.
Forrásunk volt a Taste Atlas cikke.
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.