Hirdetés
Hirdetés

Csorbaleves, miccs és pacal: íme, a miskolci Avalon vagány nyári pop-up étterme, a Székely Kúria

2022. július 3.
Mit nekünk burger, BBQ és nápolyi pizza, amikor egy jó csorbalevesnél, paszulyos zakuszkánál és füstös padlizsánkrémnél kevés étel csúszik jobban ilyenkor.
Hirdetés

Fotók: Rogoszfoto

Az erdélyi konyhához címzett Székely Kúriát Miskolctapolcán találjuk, és itt jegyeznénk meg, hogy az erdélyi kulinária sajnálatosan alulreprezentált itthon, elbírna több hasonló éttermet is Magyarország.

„Egy csipetnyi Erdély Miskolctapolca szívében" - szól a Székely Kúria mottója és bemutatkozása: „A Székely Kúria mégis több mint egy vendéglő, sokkal inkább egy kis erdélyi fűszer, hagyomány és hangulat, mely ott lüktet minden részletben, a fatányérok mintájában épp úgy, mint a párnák hímzései között."

Fotó: Székely Kúria

Az épületet a közelmúltban átvették a szintén miskolci Avalon Resort tulajdonosai. Tavaly az Audi-Dining Guide Év Étterme Gálán az Év szervizembere-díjat az Avalon Ristorante vezetője, Bajusz Gergely vehette át, idén pedig a TOP10 Vidéki Alternatív Vendéglátóhely listáján végzett az Avalon Sörkert, amelyet ugyancsak az Avalon Parkon belül működik.

Az Avalon éttermektől és szálláshelytől sétatávra, mindössze 2 kilométerre, Miskolctapolcán találjuk a Székely Kúriát, amit ők visznek tovább.

Fotó: Székely Kúria

A kúriával kapcsolatos távlati terveik egyelőre nem publikusak, de amíg bele nem vágnak az átalakításba, a korábbi stílusában viszik tovább a turista- és vendéglátóhelyet. Egy barátságos kis panzió is tartozik ugyanis az épülethez, a zöldre festett, tulipános bútorokkal berendezett szobákon kívül pedig egy tágas étteremmel, óriási terasszal és gyerekjátszórésszel várnak.

Fotó: Székely Kúria

Rendhagyó pop-up étterem a nyári szezonban

Székelykapun léphetünk be a családi házból erdélyi-székely stílusúra átalakított étterembe, amelynek konyháját az Avalon egyik séfpárosának egyik tagja, Albók Gyula vette át. A séf korábban dolgozott többek között Kanadában és Nagy-Britanniában, rajong az olasz konyháért és a kiváló minőségű húsok elkészítésének mestere.

Most új szerepben találkozhatunk vele: a Székely Kúriában tradicionális erdélyi ételeket készítenek , nem éppen másod-harmadrendű minőségben (ahogyan az gyakran sajnos Erdélyben is megesik).

Svédasztalos reggeli / Fotó: Székely Kúria

„Soha nem felejtem el, hogy főzhettem Marco Pierre White-nak egy angol pubban. Meghatározó volt számomra a kanadaiak nyugalma, lazasága és professzionalitása a konyhában. Amerika után érdekes volt visszacsöppenni Magyarországra, mert tényleg ég és föld a két mentalitás. Azóta is azon vagyok, hogy átadjam itthon a munkatársainknak azt a gondolkodásmódot, amit kint tapasztaltam." (Részlet az Albók Gyulával készült interjúból)

Miccs nyári káposztasalátával / Fotó: Székely Kúria

A Székely Kúria stílusát, hangulatát kedvelik a környékbeliek, az Albók Gyula és csapata által jó alapanyagokból, garantáltan mindig frissen készített ételeknek pedig gyorsan híre ment Miskolcon és vonzáskörzetében. A mai erdélyi éttermi konyhákat is elérték a kényelmi és gyorsmegoldások, olcsósított verziók, így nagyon is számít, hogy

olyan kényes kérdésekben, mint a többféle darált húsból készülő miccs, más néven mititei

mennyire tiszta, jó minőségű – nem porcos, nem mócsingos – húsból készül-e. A jó öreg csorbalevesben is a zöldségek aromáját szeretné élvezni a vendég, nátrium-glutamátos tuning nélkül.

Paszulyos zakuszka / Fotó: Székely Kúria

Egészben sült pisztráng „pityókával" és muzsdéjjal / Fotó: Székely Kúria

Nincsen székely vendéglő füstön sütött padlizsánból készült padlizsánkrém (Erdélyben vineta a padlizsán) és paszulyos, vagyis babbal kevert zakuszka nélkül. Ahogy miccs nélkül is elképzelhetetlen. A kis húsroládokat itt muzsdéjjal (a román mujdeivel), avagy fokhagymamártással kínálják, ami egy csodálatosan íntenzív ízű, remek kísérő, ha korrekt módon, valóban friss fokhagymából készítik el, és nem pasztából, ízfokozókkal.

A gyergyói tárkonyos muzsdéj kitörölhetetlen ízemlék, de vissza Miskolctapolcára.

Cigánypecsenye kakastaréjjal / Fotó: Székely Kúria

Gombapaprikás tejföllel, nodeklivel / Fotó: Székely Kúria

Az aktuális ajánlatban erdélyi pacalleves is felbukkan, ami – előítéleteket félretenni! – meglepően jóleső a kánikulában is. Csorbaleves nélkül szintén elképzelhetetlen egy autentikus erdélyi vendéglő, itt a húsgombócos levest csombor (borsikafű) helyett lestyán ízesíti, az egészben sült pisztrángot szintén muzsdéjjal kínálják. A többi étel a magyar konyhában is ismerős vendéglői vonalat képviseli, minőségi megvalósításban. A túrós csusza mangalicapörccel és „házi kancsós tejföllel" gazdagított, kikérhetjük a jó öreg cigánypecsenyét üvegre sült kakastaréjjal, a barnasörös szűz pedig kemencés parasztkrumplival érkezik.

Túrós csusza mangalicapörccel és „házi kancsós tejföllel" / Fotó: Székely Kúria

Barnasörös szűz kemencés krumplival / Fotó: Székely Kúria

A kétféle édességet Szepes Gábor, az Avalon másik séfje, Albók Gyula séf- és harcostársa jegyzi. Sült túrógombóc és madártej Avalon-módra, amelyek olyan jól sikerültek, hogy amikor a felszolgáló ajánlgatja őket az ebéd-vacsora végén, azt bizony a desszert végeztével ugyancsak meg szokták köszönni a vendégek.

Az Avalonból, Szepesi Gábor séf receptje alapján: madártej / Fotó: Székely Kúria

Mindössze néhány hónapon át, őszig üzemel a Székely Kúria erdélyi konyhával, utána teljes átalakításra kerül sor. (Erről majd akkor írunk, amikor aktuális.) Addig is kiélvezhetjük a tisztességesen elkészített, hagyományos erdélyi és székely ételeket Miskolctapolcán.

Az étterem honlapja

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram