Hirdetés
Hirdetés

Csomó csokis fánkot ettünk és ezeket szerettük legjobban

SZERZŐ: DiningGuide
2015. október 29.
a TOP100 rovat
támogatója
Sokféle fánk létezik: a hagyományos, Magyarországon jól ismert szalagos fánk és csörögefánk, ott van a francia beignet vagy éppenséggel a lengyel paczki, és természetesen az amerikai fánk, vagy ismertebb nevén doughnut (=donut). Ez a vélhetően 19. században útjára indult (persze csomó elmélet létezik) cukorbomba meghódította az egész világot. Olyannyira, hogy az elmúlt időszakban Magyarországon is sorra nyíltak fánkozók. Nyakunkba vettük a várost, hogy felkutassuk a legjobb fánklelőhelyeket, azon belül is Budapest legjobb csokoládés fánkját.
Hirdetés

Néhány jó tanács kezdő fánkozók számára:

  1. Vigyázat! Mindenképpen nagyon édes lesz.
  2. Kelt tésztáról lévén szó, nem egy könnyű műfaj, tehát óvatosan a rendeléssel!
  3. Amelyik lyukas, nagy valószínűséggel nem töltött, kivétel természetesen akad.
  4. Értelemszerűen, amelyik teli, az elképzelhető, hogy töltelékkel is bír, ezzel kalkuláljunk rendeléskor!
  5. Amelyik színes és/vagy díszített, az az édesnél is sokkal édesebb.
  6. Amelyik nagyon színes, az az elképzelhetőnél sokkal édesebb.
  7. Nagyon nagy a kínálat, nehéz lesz dönteni. (Több mint 25 budapesti helyen jártunk. Ezek közül természetesen nem mindegyik volt fánkozó, de a kínálatban szerepelt.)

fanki_donut_boston1. Fánki Donuts
 
 
Elmondhatjuk, hogy a pesti Broadway szerencsére nem kizárólag a szórakoz(tat)ás utcája, de itt található a legjobb budapesti csokis fánk is. A Nagymező utcai Fánki Donut a maga kuckós-otthonos hangulatával egyből rabul ejt: színes gömbök, a polcokról lelogó kávéscsészék, a kis sparhelt mind-mind egy családiasan berendezett nyaralót idéznek, mindehhez a kellemes halk zene csak ráadás.
Az igazi attrakció azonban a fánkkínálat: pillecukros, toffifee-s, áfonyás sajttortás, tiramisus, epres, málnás, kókuszos, dupla csokis, túró rudis, Boston, kekszes-csokis, stb. - utóbbi három fajtából kértünk egyet-egyet.


Ami elsőre feltűnt, hogy ezek a fánkok jóval nagyobbak a többi helyen kínáltaktól, továbbá a tésztájuk is frissebb.
A túró rudis fánk túrója pontosan olyan ízű, mint a Pöttyösé - jó ötlet két remekmű ötvözése. A kekszes-csokis fánk csokoládétölteléke egyáltalán nem gejl, illeszkedik a csokoládémáz édességéhez.  A Boston fánk belül vaníliakrémes - végre egy kis változatosság -, nagyon kínálja magát, mint ahogyan az egész hely is.

[tw-parallax image="https://diningguide.hu/wp-content/uploads/2015/10/fankterapia_brownie.jpg" target="self" lightbox="no" ][/tw-parallax]
2. Fánkterápia

 
A Ráday utca elején idén nyáron megnyílt fánkozó ihletét a - már jól bejáratott és menő - The Donut Library adta. Az üzlet hangulatos (papírasztal és -fotelek), a sétálóutca pedig csak ráadás, nem beszélve azokról a fánk alakú pihe-puha párnákról.
Már többen is felfedezték maguknak a helyet: több irodaház is található a környéken, a déli menüzők gyakran elcsábulnak „egy kis édesre”, és ne feledkezzünk meg a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatóiról sem, akiknek vizsgaidőszakban különösen fontos a megfelelő cukorbevitel.

A választék nagy, kezdve a gyümölcsös-cukormázastól (a babános a nagy kedvenc a tulajdonos szerint) a roppanós karamellesen át egészen a csokoládésig, amiből többféle van. Választhatunk Milka vagy belga csokist, „simát” vagy duplát,  brownie-st. Egy brownie-s és egy „sima” csokisat kérünk.
A brownie-son érezni a belga csokoládét, a fánk tetejére szórt feketecsokoládé jó ötlet, viszont a fehér cukormáz darabok egyáltalán nem hiányoznának. A „sima” csokis  tésztájában is csokira bukkanunk. Ez meglepetésszerűen hat, hiszen nagy általánosságban elmondhatjuk, hogy amelyik fánk lyukas, nagyon valószínű, hogy töltetlen. Egyáltalán nem tömős, simán lecsúszik a két fánk, hozzá pedig a bazsalikomos-epres smoothie.
box_oreo_choko3. The Box
 
Elsősorban a merész, újító szellem az, ami kíváncsivá tett bennünket: itt ugyanis - ellentétben a hagyományos kerek formával- négyszögletes fánkot lehet kapni; nem beszélve az igencsak széleskörű és színes választékról: málnás, levendulás, narancsos, fahéjás szilvás, crème brûlée, choko-s, tripla csokis, Oreo-s, csak, hogy egy párat említsünk.
A különböző fajtákon és ízesítéseken túl megtudtuk, hogy minden fánk kivétel nélkül saját recept alapján, kézzel készül prémium alapanyagokból, tartósítószer-mentes töltelékek és feltétek felhasználásával, 100% kakaótartalmú belga csokoládéba mártva.

Mind a choko, mind a tripla csokis és a jelenleg nagy sláger Oreo-s is érezhetően minőségi csokoládéval borított. Mindhárom ízletes és ötletes: a choko-s gabonagolyókkal, a tripla csokis étcsokoládé forgáccsal szórt, az Oreo-st pedig négy sarkában negyed-negyed darabka Oreo keksz díszíti. Ez nemcsak szép látványt nyújt, de a roppanás, az eltérő forma és állag megbontja a fánk monotonitását.
Sajnos fánkozásunkat nemcsak az ízek és formák kötik le, de a kedves, ám meglepően hangos személyzet is. Valószínűleg ez is hozzájárul ahhoz az érzéshez, hogy ugyan a The Box tényleg új színfolt a budapesti fánkozók között, mégsem ragadott magával bennünket a hely annyira, hogy az első helyet nyerje el.

donut_library_jack_double_34. Donut Library

 
A Pozsonyi úti Donut Library elképzelése - mint azt a név is sugallja - az édes élvezet: olvasás közben fánkozni, vagy éppen fordítva. A helyiséget ennek megfelelően rendezték be: letisztult színek és formák (egyáltalán nem amerikai hangulatú, ami nem feltétlenül baj), a polcokon számos könyv (angol nyelvű is!), de sajnos, jobbára könnyed, nyári olvasmányok.
A kiszolgálás nagyon kedves, de alig érthető a hangos zene mellett. Sem beszélgetni, sem olvasni nem könnyű így, pedig a kuckós rész nagyon is elnyerte tetszésünket.

Rengeteg fánk közül lehet választani: tiramisu, vaníliás, epres, karamelles, kávés, katalán, sima cukormázas és még sorolhatnánk. Egy Jack-et, egy double-t és egy narancsosat próbáltunk.
’Jack’ a Jack Daniel’s márkára utal: nem tolakodóan erős a whisky íze, de azért érezni; viszont a fánk tésztája meglehetősen tömős, egyáltalán nem légies. A double egy csokimázzal bevont fánk, melyet csokoládémorzsa-takaróval fedtek be. Finom mindkét csokoládé, de a tészta ugyanaz sajnos. A narancsos fánk igazán jó ötlet: a sima csoki bevonatot kandírozott narancsdarabkákkal dobják fel, de még teljesebb lenne a narancsíz (és az élvezet), ha narancslekvárral is megtöltenék a fánkot.
[tw-parallax image="https://diningguide.hu/wp-content/uploads/2015/10/donac_kokuszos_sportszeletes.jpg" target="self" lightbox="no" ][/tw-parallax]
5. Donác

Talán ez a hely adja vissza leginkább azt az amerikai életérzést, amelyet a donut-hoz kapcsolunk: a piros boxok, a kék fal, a boltból az utcára kellemesen kiszűrődő electroswing és a járdára kivetített piros és zöld lézerpöttyök a régi idők Amerikáját idézik. Nemcsak a név (Donác - Donut), de a kirakati felirat („Kóstold meg Amerikát!”) is sugallja: itt bizony amerikai donut-ot lehet kapni. Mi engedelmesen eleget teszünk a felhívásnak és egy csokoládéval töltött kókuszmázas, valamint egy Sportszeletes fánkot kóstolunk.

A kókuszos - még a műfajhoz képest is - túlzottan édes és a töltelék sajnos puding, de a fehér máz és a kókuszreszelék érdekes egyvelege finom, bársonyos gyümölcsös ízt ad. A sportszeletesért viszont nagyon odavoltunk: a töltelék rumos étcsokoládé. Nemcsak ízében, de kinézetében is nagyon eltalálták ezt a fánkot: a külső csokoládémázat zöld színű csokireszelék díszíti.
amarena_zserbo_36. Amaréna
Ez a IX. kerület rehabilitált részén nyílt fánkozó április óta működik, de a nyári időszakban a saját készítésű fagylaltokra helyezték a nagyobb hangsúlyt. Ősszel eljött a fánk ideje: egyelőre még hozatják a már elkészült édes tésztákat, de a cél az, hogy a töltelék helyben kerüljön a fánkba. Ennek első példája a velencei álom: kívül csokiborítás, belül vaníliás krém. A zserbós is szuper ötlet, a tészta kellemes baracklekvárral és isteni diókrémmel töltött - mintha Karácsony lenne a szánkban. Kíváncsian várjuk a további saját töltésű műveket!
7. Happy Donuts
 
Ez a hely nemcsak Budapest egyik legjobb csokoládés fánkjával büszkélkedhet, de ez a legkisebb fánkozó, ahol megfordultunk.
happy_donuts_brownie_belga_csokival toltott_5Megkóstoltuk az összes típust, amely(b)en csokoládé található: brownie-s, belga csokis és egy töltött. Mindhárom ízletes, egyáltalán nem mű ízű, annak ellenére, hogy fagyasztott állapotban importálják Németországból, és itthon „csak” felengedik. Minőségi csokoládéval készítik mindegyiket, és ami kellemes meglepetésként ér bennünket: a töltelék sem csoki puding, hanem igazi csokoládékrém.
Különlegessége a helynek a színes italválasztéka is. 
8. Hoop – Allee
 
Az Árkád bevásárló központban két helyen, valamint az Allee-ban is találkozhatunk a Hoop standjaival, utóbbiban a pekándiós fánkot kóstoltuk meg. A tészta egészen friss hatást kelt, a pekándió pedig kiváló ötlet, sehol máshol nem láttunk ilyen ízesítést, de sajnos ez sem feledteti, hogy „műfánkkal” van dolgunk. A választék egyébként egész nagy a hely jellegét tekintetbe véve: a fánkon túl kapható minifánk, cronut (a croissant és donut nászából született csoda), cupcake, muffin és még egyéb nyalánkságok. Egyáltalán nem rossz hely a maga standos műfajában.
 
 
Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram