Whisky és whiskey tematikában fontos és mérvadó szaklap a Whisky Advocate. Meglepő cikkel rukkoltak elő az őszi szezonra, irányítottan a halloween ünnepségekkel összeköthetően. Vezető amerikai bárokkal és tapasztalt bartenderekkel dugták össze a fejüket, hogy egészen egyszerű és népszerű édességekkel párosítsák a fontos lepárlók italait. Azért is engedték meg maguknak ezt a kikacsintást és kicsit oldottabb témát, mert maguk a bartenderek is szívesen példálóznak kóstolók alkalmával a teljesen mezítlábas, kereskedelmi forgalomban is kapható csokik, cukorkák ízével, a sütemények és tányérdesszertek mellett.
Persze, szép és magasztos, amikor egy-egy alkoholos ital ízjegyeit harmatcseppekhez, dércsípte naspolyához, napcsókolta szederhez hasonlítjuk, de miért ne lehetne profán módon párhuzamot vonni Reese's mogyoróvajas kosárkákkal, Twix csokival, Snickers szelettel? Ezek mind olyan ízek, amikért nem kell feltétlenül gasztrokibicnek lenni, feltételezhetően vannak róluk emlékeink, tapasztalataink. Néhány whisk(e)y sommelier segítségével összeállított párosítások a következőképp alakulnak a Whisky Advocate cikkében:
Twix — Buffalo Trace bourbon / általában a bourbon
Jim Murray híres brit whisky szakíró Bibliájában a világ egyik legjobb whiskey-jének nevezte a Buffalo Trace bourbont. Mivel karamellás és gabonás ízjegyekben gazdag, olyan csokit választottak mellé, ami szintén ezt hozza. Ráadásul a második pohárhoz adott egy "bal Twix" is a jobb mellé.
Skittles — 12 éves Yamazaki / általában japán whiskyk
A kristálytiszta japán whiskyk jellemzője, hogy nem érezzük a nehézkes, malátás ízeket. Az ázsiai gasztronómiához többnyire eleve hozzátartozik a citrus, így nem idegenek a savak. Az olyan cukorkák, mint például a többízű Skittles savanyú drazsék, remekül mennek a komoly, precíz whiskykhez. Elég merész egy kétszáz forintos savanyú cukorkát ajánlani a top kategóriás, értékes italhoz.
Almás savanyúcukorka — Green Spot / általában ír pure spot whiskey-k
Malátázott árpa mellett nem malátázott, úgynevezett zöld árpát is felhasználnak az ír whiskey készítésekor, a Green Spot innen kapta a nevét is. A szakértők szerint ennek az italnak könnyen felismerhető, zöldalmás íze van, ami az édes manuka mézzel játszik. Éppen ezért jó kombináció hozzá az édes-savanyú almás keménycukorka. Ajánlásuk szerint nem az ital fogyasztása előtt vagy után érdemes cukorkázni, inkább kortyolgatni a whiskey-t, miközben szopogatjuk az édességet.
Csokoládéval borított mazsola, mogyorós-mazsolás étcsokoládé — Alberta Rye Dark Batch / általában kanadai whisky
1% sherry és 8% bourbon kerül a csokoládés, fűszeres, mazsolás aromájú rozswhiskyhez, így természetes, hogy hasonló nassolnivalót ajánlottak mellé. Vagy kimondottan csokis mazsolát, vagy olyan táblás étcsokit, amiben mogyoró és a sokak által került aszalt gyümölcs került.
Reese's mogyoróvajas kosárkák — Glenmorangie Signet / általában single malt scotch
Csokoládés-tölgyes aromájú a kifinomult, elegáns luxusital, ami már a megjelenésével is elvarázsol. Erősen pörkölt csokoládé-maláta ízű felföldi scotch, amiben sokan egy csipet narancs aromát is felfedezhetnek. Az amerikaiak kedvenc mogyoróvajas csokija nem nyomja el a Signet kortyait, inkább ráerősít az italra.
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.