Hirdetés
Hirdetés

Csipetnyi Párizs Budapesten

SZERZŐ: DiningGuide
2016. december 1.
Két ember, két nézőpont, két megközelítés. Számtalan közösen eltöltött óra, sok-sok étteremben, itthon és külföldön, kifőzdében és háromcsillagos helyeken egyaránt. Ezernyi közös éttermi élmény, több év, évtized tapasztalata. Ezzel a múlttal vág neki két figura a városnak. Egy cél hajtja őket: minél jobb reggelizőhelyeket találni. 
Hirdetés

 Sorozatunkban Schiffer Miklós stílustanácsadó és Herczeg Zoltán, a Dining Guide felelős kiadója reggelizőhelyeket tesztelnek. Előbbi elsősorban a hely hangulatát, atmoszféráját és stílusát, utóbbi az ételek minőségét veszi górcső alá. Most egy igazi klasszikushoz tértek be.
A Gerlóczy és a Vitkovics Mihály utca metszésében egy igazán hangulatos és különleges téren van egy kávéház és étterem, amely kétség nélkül jó ideje intézmény lett a belvárosban szívesen mozgó és igényes emberek számára. A Gerlóczy egy hagyománytisztelő hely, ahol a meleg faanyagok, a kényelmes asztalok és a finom ízek olyan társulást hoznak létre, amely marasztaló és bizalomkeltő. A belvárosnak e szeglete mindig az egyik kedvencem volt, mert a nagyvárosi nyüzsgés itt pár tömbre a körutak forgatagától már letompult, van ennek a környéknek egyfajta „kisvárosi” romantikája Budapest kellős közepén.
Az étterem belső terei a nagybetűs kávéházi hangulatot idézik, kényelem, meleg hangulatok, klasszikus értékek. Az asztalok szorosan, de kellő távolságban vannak elhelyezve, a terek mérete nem túlzó, jelen van zegzugosság, de ugyanakkor tapintható nagyvonalúság is. Ez a hely nem akar a trendekkel haladni, itt az állandóság és a magas minőség adja a lényeget. Igaz, a falon elhelyezett óriás képernyőn megjelenő étlap a haladást mutatja, de az asztalokra készített, az étlapot helyettesítő „Gerlóczy hírlap” ötletesen kacsint vissza a múltba, amikor a kávéház az olvasás színhelye is volt. Itt nem érdemes sietősen reggelizni, jobb kényelmesen hátradőlni, a fogásokat szépen egymás után elfogyasztani, folyamatos kávézás mellett, mert ez a fajta polgári idill illik ide, a szemlélet, amikor mindennek megadjuk a módját. Most is szerettem a Gerlóczyt, a pesti helyet, ahol nekem most is, mint mindig, Párizs jutott az eszembe.
(Aki ide jön reggelizni, autóval most ne vágjon bele, mert az egész környéket felbontották, érdemes valahol a körúton vagy a hotelsor közelében leparkolni.)
Crossiant, vaj, lekvár
A klasszikus fundamentum... A croissant, hozzáértően, barnára sütve, ropogós héj, levegős belső szerkezet... magas minőségű francia termék a helyszínen finishelve. A francia natúr vaj rendben, a felszolgáló szerint „házi” baracklekvár finom, jó ízű, de házinak azért nem mondanánk.


Csokoládés kalács
Finom, francia termék, igazi tömény csokoládé, szerkezete sűrű és tömör, a kalács nedvességtartalma jól hangolt. Az íze, cukortartalma harmonikus, minden pont olyan, ahogy az egy igazi csokoládéból készülő süteménytől elvárható lenne. Jó volna mindig ilyen minőséggel találkoznunk. Az adag mérete zavarbaejtően nagy, ketten is nehezen bírtunk vele, de egyszerűen nem tudtuk abbahagyni...
img_9735
Rókagombás fácán terrine, sáfrányos balzsamkrémmel
A rusztikus fácánpástétom finom, rendben van, de a rókagomba szerelmesei nem találják meg benne a számításukat... a hozzá adott szárított, pácolt paradicsom édes savai, az olivaolaj és az egy-két csepp balzsamecet sűrítmény jól működik együtt. Baguette helyett a házban (és T.Nagy Tamás kenyérválasztékában) nagy klasszikusnak számító pepperoni paprikás ciabbata-t rendeltük, ebben most sem csalódtunk.
img_9740
Összességében minden a helyén, a nagy „öregnek” számító francia mintára hangolt reggelizőhely/bistro hozta a tőle (jogosan) elvárhatókat. Kedves és figyelmes szervíz, nagyon szimpatikus a reggel 7 órától délig tartó reggelik lehetősége.
 
 
 
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram