Hirdetés

Gordon Ramsay a minap jelentette be, hogy 14 év nyitvatartás és a 2015-ös csillagvesztés után bezárja egyik jól ismert londoni éttermét. A Maze a brit főváros elegáns éttermeiről híres Mayfair nevű negyedében található, és eddig is kimondva-kimondatlanul részben azt a funkciót látta el, hogy Ramsay többi éttermébe itt képezték ki az embereket. Bizonyos veszteségek fölött viszont így sem érdemes életben tartani egy helyet.

Hirdetés

A sokszoros Michelin-csillagos brit séf az utóbbi bő két évtizedben nemzetközi gasztrobirodalmat épített ki. A fine dining helyek mellett, mint amilyen például a Gordon Ramsay nevét viselő, háromcsillagos londoni étterem, kötetlenebb stílusú helyeket is találunk. Az öt kontinensen jelen lévő étteremcsoport működtetése eddig sem volt zökkenőmentes. Amerikától Dél-Afrikán át Ázsiáig és Ausztráliáig csaknem 50 hely kötődött már Ramsay a nevéhez, amelyek közül idővel több mint húsz már bezárt.

www.gordonramsayrestaurants.com

Bár a Kavalake nevű étteremcsoport tavaly több millió fontos, azaz több százmillió forintos veszteséget könyvelt el, nem mondhatnánk, hogy a vállalat nemzetközi terjeszkedése megtorpant volna: idén további öt éttermet készülnek nyitni Kínában és Amerikában.
Az eddigi hírek szerint a mostani étterembezárás mögött nem kell mélyebben húzódó anyagi vagy strukturális problémákat sejtenünk, csupán a Maze koncepciója fáradt meg az évek során.
www.gordonramsayrestaurants.com

A játékosan innovatív konyhát ígérő, európai és ázsiai fúziós konyhát vivő Maze 2005-ös nyitása óta remek terepet biztosított ahhoz, hogy a Ramsay különböző éttermeiben dolgozó séfek kipróbálhassák magukat. Bár a Maze nem tartozott Ramsay legmagasabb presztízsű éttermei közé, arra azért érdemesnek tartotta, hogy világszerte – többek között Dél-Afrikában, Katarban és New Yorkban – nyisson még belőle néhányat. A londoni étterem 2015-ben azonban elvesztette több mint tíz évig tartott Michelin-csillagát, ezt követően pedig egyre több vegyes kritikát kapott, a konyha pedig már nem tudta hozni a megszokott minőséget.
Lám, a legnagyobbakkal is megesik, hogy jobbnak látják inkább elengedni egy majd’ másfél évtizedre visszanyúló, ám megfáradt történetet.
Olvasta már cikkünket Jamie Oliver anyagi gondokkal küzdő étteremláncáról?
Forrás.

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS
Tovább olvasok