Hirdetés
Hirdetés

Csillagos reggeli

SZERZŐ: DiningGuide
2017. január 13.
Két ember, két nézőpont, két megközelítés. Számtalan közösen eltöltött óra, sok-sok étteremben, itthon és külföldön, kifőzdében és háromcsillagos helyeken egyaránt. Ezernyi közös éttermi élmény, több év, évtized tapasztalata. Ezzel a múlttal vág neki két figura a városnak. Egy cél hajtja őket: minél jobb reggelizőhelyeket találni. Sorozatunkban Schiffer Miklós stílustanácsadó és Herczeg Zoltán, a Dining Guide felelős kiadója reggelizőhelyeket tesztelnek. Előbbi elsősorban a hely hangulatát, atmoszféráját és stílusát, utóbbi az ételek minőségét veszi górcső alá. Most Magyarország egyetlen Michelin csillagos reggelijét fogyasztották el.
Hirdetés

Schiffer Miklós
Az eddigi tematikánk az volt, hogy Zoli az ételekről én pedig az éttermek hangulatáról, a bennem kialakult képről szóltam. Mostantól összeforrottabbak lesznek bejelentkezéseink, egyfelől videó tartalmakat is megosztunk majd az egyes posztok mellett, másfelől „beleszólunk„ egymás területébe is. Eddig nem írtam az ételekről, mostantól amolyan civilként leírom majd melyik étel volt az adott helyen a kedvencem, milyen ízek maradtak emlékezetesek bennem.
IMG_0577
Januárt a budapesti magas gasztronómia egyik fiatal, de jelentős zászlóshajójában, a Costes Downtown étteremben kezdtük, ahol a Michelin csillagos helyekre nem annyira jellemző módon reggelizhetünk is. A Downtown hangulata ezen a hideg, de verőfényes napon különösen tetszett, hiszen a fafelületeken „elcsúszó„ fények és a zöld élő fal jól illeszkedtek a reggeli illatokhoz. A reggeli étlap gazdag és sokoldalú, a csillaghoz és az étterem által nyújtott minőséghez méltó a választék. A Costes Breakfast – amit még pár extra kívánsággal is kiegészítettünk - amolyan villásreggeli, amelynek elfogyasztása után a korai ebédhez senkinek nem lesz kedve. Ezt azoknak ajánlom, akik egy ráérősen elfogyasztott élvezetes reggelire vágynak, ezeket az ételeket nem szabad sietve elfogyasztani, időt érdemes adni az ízeknek és élvezni a környezet könnyedségét.
Számomra az apró sütemények sokat elárulnak arról, hogy mennyi lélek van egy helyen a felszín mögött. A Costesben olyan helyben készült gyümölcsös muffint ehettem, amilyet már régen nem, a tészta puhasága, az ízek összjátéka és az étel illata együtt tökéletes volt, csak ezért az élményért bármikor visszajönnék ide. A kávé ízvilága nekem még mindig nem jön be, de jó kávé sok helyen van, ilyen muffin viszont nem.
IMG_0576Herczeg Zoltán
A Costes Downtown reggelije előbb is eszünkbe juthatott volna, valahogy elfelejtettük, pedig az ország egyetlen, Michelin csillagos reggelijét csak itt fogyaszthatjuk el. Tegnap este, a mai reggelizőhelyünk kiválasztásával foglalatoskodva vettem végig az utóbbi hetekben érkező olvasói ajánlatokat, és akkor jött a felismerés, legyen az idei első reggelink a Costes Downtownban.
Reggel gyors telefon az étterembe (asztal foglalása 9 óra után ajánlott) és már indultunk is. A Vigyázó Ferenc utcába érkezve igénybevettük az étteremnek otthont adó Prestige Hotel parkolóját (a Costes Downtown vendégeinek ingyenesen jár).
A Costes Downtown reggelije eltér a szállodákban megszokottaktól. Már az étterembe érkezésünkkor fogadnak minket és még az ültetésünket megelőzően kimerítő tájékoztatást kapunk az étterem reggeli kínálatából.
Aztán az asztalunknál egy, a reggeli ajánlatokat bemutató étlap segítségével megrendelhetjük a Costes Downtown reggeli büfé kínálatán felüli hideg és meleg reggeli ételeket.
A reggeli kínálatukban a felvágottakat, sajtokat, gyümölcsöket, lekvárokat és a tejtermékeket jellemzően magyar termelőktől szerezik be. A péksütemények kínálatában egyaránt megtalálhatóak a prémium minőségű francia termékek és a “házban” készített muffinok, a gluténmentes banános kenyér, és Miklóst megerősítve, az áfonyás muffin különlegesen finom.
IMG_0573
IMG_0567
Az étlapon az a la carte ajánlat ételein kívül található két “csomag”, az általuk kedvesen 99%-osnak nevezett Prestige Hotel Reggeli és a Costes Downtown reggeli ajánlat néven futnak.
Már a 99%-os ajánlat is komoly választékot vonultat fel. Korlátlan büfé reggeli - házi tojásból készült rántotta, tükörtojás, főtt tojás, omlett vagy benedict tojás, kívánság szerint császárszalonnával - sült kolbásszal vagy virslivel - palacsinta, gofri, francia bundáskenyér - tea, kávé, frissen facsart narancslé, almalé.
FullSizeRender
Mi a második ajánlatot (az új évet ünneplő első reggelinként) a Costes Downtown reggelit választottuk, amely a következő ételekből állítható össze: egy pohár pezsgő (Kreinbacher) - reggeli büfé - házi készítésű blinis füstölt lazac, créme fraiche és Keta kaviár - kacsamáj terrine házi készítésű pirított kaláccsal, szezonális gyümölcs chutney - tanyasi tojásból készült rántotta, tükörtojás, főtt tojás, omlett, buggyantott tojás - egzotikus gyümölcs saláta.
IMG_0589
A büfé választékról már feljebb írtam, a nagyon jól összeállított, folyamatosan frissített ételek prezentációja megfelel a koncepciójukban meghatározott regionális és részben naturális gondolkodásnak. A felvágottak és a tejtermékek magyar kézműves termékek, és ráadásul finomak is. Péksütemény (mint már megjegyeztük) választék kiegészül a házban készült süteményekkel.
Az a la carte étlapról kértünk egy egg benedictet, (sokszor elmondtuk, egyszerű, de sok helyen elrontott) a hollandi mártás íze, a “házi készítésű” angol muffin szerkezete már elvarázsolt minket. A nem hétköznapi reggeli ételként ismert, kacsamájpástétom hibátlan. A blini a friss, szaftos, füstölt lazaccal a “zsíros” creme fraiche-sel a Keta (lazac) kaviárral és persze a pezsgővel csak fokozta a “gourmet burzsoá” életérzésünket…
IMG_0583
Talán már nem kellett volna, de megkóstoltuk a palacsintát is, a Costes Downtown palacsintáját úgy töltik, ízesíteik, ahogy a vendég szeretné, ami a házban található (és az nem kevés) és a palacsintához elképzelhető az elérhető vendégek számára. Mi friss bogyós gyümölcsökkel kértük, és nem csalódtunk.
IMG_0592
Konklúzió: A Costes Donwtown reggelit kipróbálni (nagyon) ajánlott, természetesen nem a mindennapi kategóriában, nem is arra találták ki, hogy a munkába menet beugorjunk és gyorsan bekapjunk valamit. A Costes Donwtown reggelije átgondolt, figyelmes és nagyon jó minőségű, ehhez igazodik minden paramétere. Ide magunkat kényeztetni és a mindennapok hajtásából kiugorva érdemes megérkezni. És természetesen a már nálunk is előforduló, az üzleti élet reggeliző helyeként is kitűnő választás.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram