Éttermek, ahol a legextravagánsabb, mondhatni transzcendens étkezési élményekben lesz részünk, amelyek valóban túlmutatnak az éhségcsillapításon és a régóta ismert, szeretett ételek újbóli élvezetén.
Egy Michelin-csillagos étterembe jellemzően az ember nem sétál csak úgy be az utcáról. Ez már csak azért is elképzelhetetlen sok esetben, mert ezek a helyek annyira népszerűek, hogy a vacsoraidőben fixen teltházzal üzemelnek. Így, ha úgy döntünk, hogy egy ilyen különleges gasztronómiai utazáson vennénk részt, jobb, ha minél előbb asztalt foglalunk az adott vendéglátóhelyen, nehogy hoppon maradjunk. A csillagos éttermekben való étkezés ugyanakkor összekapcsolódott azzal a természetes feltételezéssel is, hogy itt nem csak fogásokat kínálnak, de egy egész estés élményt is. A legtöbb étterem, amely megkapta a csillagot egyúttal ezt arra is megfelelő lehetőségnek találta, hogy emeljen az árain. A Michelinnek valóban akkora jelentősége van az emberek szemében, hogy képesek egy ilyen étterem kínálatáért akár az észszerűnél sokkal többet is költeni. Tehát annak ellenére, hogy a Michelin kalauzban van néhány hihetetlenül pénztárcabarát lehetőség, jellemzően a világ legdrágább éttermeit is az oldalait böngészve találhatjuk meg.
Ez utóbbiak között Japán az egyetlen olyan ország, amely több éttermével is reprezentálja magát: a világ 10 legdrágább Michelin-csillagos éttermei közül öt Kiotóban és Tokióban található. Ez azért sem meglepő, mert eleve Japánban található a világon a legtöbb Michelin-csillagos étterem. Érdekes tény még, hogy az Egyesült Államok egyetlen étterme, amely a 10 legdrágább közé jutott, a Masa szintén japán étterem.
Jogosan merül fel a kérdés, hogy miért lehetnek olyan drágák a japán éttermek. Ezek a helyek a világ minden tájáról szerzik be a szezonális halakat, amik szállítása és tárolása elég költséges, tekintve, hogy a friss tenger gyümölcsei rövid ideig tartható el. Emellett az is befolyásolhatja az árakat, hogy a japán éttermek általában kicsik, így csupán egy mester séf van általában jelen, aki személyes figyelmet szentel minden egyes vendégnek.
Annak ellenére, hogy Japán uralja a legdrágább éttermek listáját, nem feltétlenül Japán a legdrágább ország azok számára, akik ilyen fajta Michelin-csillagos élményre vágynak. Valójában Dánia a legdrágább Michelin-csillagos éttermek országa összességében, a kóstoló menük átlagosan (357 €) 129.230 Ft kerülnek fejenként. Dániát pedig Szingapúr és Svédország követik a listán.
A világ legdrágább étterme jelenleg a spanyol Ibiza szigetén található Sublimotion, amely egyben a világ első „gasztronómiai előadását” mutatja be a vendégeinek. Itt a legdrágább degusztációs menü (1540 €) 557.470 Ft-ba kerül fejenként, és egy 20 fogásos menüsort fedez. Az étterem virtuális valóságot és speciális effektusokat használ, hogy fény- és hangelemekkel színesítsék az élményt. A 2014-ben nyílt egységet a Michelin-csillagos séf, Paco Roncero vezeti, de maga az étterem egyelőre még nem kapott csillagot. A következőkben azonban összegyűjtöttük az öt legdrágább Michelin-csillagos éttermet Európán belül, melyek a legmagasabb áron kínálják degusztációs menüiket.
Guy Savoy (Párizs, Franciaország)
A Guy Savoy-t a Hôtel de la Monnaie-ban találjuk, a Szajna partján, ahol a pazar tereket François Pinault kölcsönzött kortárs alkotásai díszítik és még pazarabb fogások teszik teljessé. A sokak által Gordon Ramsay mentoraként szamon tartott három Michelin-csillaggal is büszkélkedő séf, akinek egyáltalán nem hivalkodó módon az étterem is a nevét köszönheti az ízek haromóniájára összpontosítva olyan jellegzetes ételeket hozott létre, mint az articsókaleves fekete szarvasgombával és a réteges szarvasgombás briós, a jeges buggyantott osztriga, és a vörös márna „tengerben úszó” cukkini körettel. Az étteremben minden ebédnél egy asztal tartanak fenn a kevésbé tehetős vendégek számára, akik a’la carte három fogást választhatnak (130 €) 47.060Ft-ért.
Cím: 11 quai de Conti, Párizs, 75006, Franciaország
Nyitvatartás: K-P: 12.00-2.30, 19.00-23.00 Sz: 19.00-23.00 H-V: zárva
Degusztációs menü:
13 fogás: (530 €) 191.860 Ft
Alchemist (Koppenhága, Dánia)
Magával ragadó és tökéletesen koreografált étkezési élmény egy két Michelin-csillagos étteremben. Az 50 fogásos vacsora 5 felvonásra oszlik, különböző helyszíneken, köztük egy látványos planetáriumszerű kupolában. Az ételek technikailag összetettek és rendkívül kreatívak, drámai kontrasztokkal, egyesek fogások olyan kérdéseket vetnek fel, mint az óceánok műanyagszennyezése vagy a csirkefarmok túlzsúfoltsága. A 4-6 óráig tartó étkezés menüsorában találunk olyan izgalmas fogásokat is, mint a hógolyóvá átalakított paradicsomlé, a méhviaszos galambmell és a bárányagyvelő.
Cím: Refshalevej 173C, Koppenhága, 1432 K, Dánia
Nyitvatartás: H-P: 10.00-16.00, 17.00-24.00 Sz: 17.00-24.00 V: zárva
Degusztációs menük:
50 fogás: Alchemist Experience (510 €) 184.620 Ft
Piazza Duomo (Alba, Olaszország)
A piemonti régióban található Piazza Duomo egy három Michelin-csillagos étterem: a helyi konyha mércéje, amelynek szószólójaként van jelen az olasz konyha világában. Az étterem saját „biodinamikus” kerttel rendelkezik, így a fűszernövények, virágok, zöldségek és gyümölcsök gyakran innen érkeznek a fogásokhoz. Ebben az ínyenc műhelyben Enrico Crippa a séf, aki miközben ennek az olasz régiónak a tipikus sajátosságait kínálja a fogások esztétikáját és elkészítésük aprólékos technikáit 100%-ban a japán konyhaművészettől kölcsönzi.
Cím: Vicolo dell'Arco 1, Angolo piazza Risorgimento 4, Alba, 12051, Olaszország
Nyitvatartás: K-Szo: 12.30.-14.00, 19.30-21-30 V: zárva
Degusztációs menük:
8 fogás: The Jurney-Crippa XXI (270 €) 97.740Ft
8 fogás: Dedicated tot he White Truffle of Alba (270 €) 97.740Ft
10 fogás: Barolo (500 €) 181.000 Ft- tartalmazza a borpárosítást
Ciel Bleu (Amszterdam, Hollandia)
Elegáns helyszín a Hotel Okura 23. emeletén, kreatív európai ételekkel kínál és nagyszerű kilátást a városra. Ezzel a két csillaggal büszélkedő Ciel Bleu azonnal igazolja a nevét, hiszen az ember valóban a kék ég magasságában érezheti magát a luxus hotel legfelső emeletén. Az étterem modern eleganciája igazán sikkessé teszi az étkezés élményét. A két séf, Onno Kokmeijer és Arjan Speelman rendkívüli technikával és kreatív megközelítéssel áll a főzéshez. Könnyedén kombinálják a klasszikus ízeket egzotikus fűszerekkel és idegen alapanyagokkal. Minden részlet precíz, minden falat meglepetés.
Ciel Bleu / Fotó:
Cím: Ferdinand Bolstraat 333, Amszterdam, 1072 LH, Hollandia
Nyitvatartás: a vírus intézkedések miatt február 22-ig zárva
Degusztációs menük:
12 fogás: Caviar Ciel Bleu (495 €) 179.190 Ft- a borpárosítás és egyéb italok az árban
Arpège (Párizs, Franciaország)
Az Arpège-ben egy valódi séflegenda vezeti a konyhát, Alain Passard, aki azon maroknyi szakácsok egyike, akik évtizedek óta a nemzetközi fine dining élvonalában maradtak. Több mint két évtizede megőrizte a három Michelin-csillagot az étteremben, és 2019-ben elnyerte a Chefs’ Choice Awardot a világ 50 legjobb étterme közül. Az Arpège a világ legjobb 50 éttermének listáján állt már a 7. helyen, bár tavaly a 23-ra csúszott vissza. A vendégek káprázatos "zöldségalapú” konyhát próbálhatnak itt ki (bár minimálisan, de húsok is találhatók az étlapon). A folyamatosan változó étlap ellenére számos jellegzetes ételt sikerült felhalmozni az évek során, ilyen az őszi ravioli-trió borostyán consomméval, babérlevéllel és zöldséges sushival ízesítve. Illetve egy desszert a jellegzetesség, az almatorta cukrozott mandulával és karamellel.
Cím: 84 rue de Varenne, Párizs, 75007, Franciaország
Nyitvatartás: H-P: 12.00-14.30, 19.30-21.30 Szo-V: zárva
Degusztációs menük:
12 fogás: Terre & Mer (460 €) 166.520 Ft
Európa legkedvezőbb árú csillagos éttermeit is ajánljuk! Tovább olvasok:

A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2023-ban.