Hirdetés
Hirdetés

Csillaglesen: új Michelin-csillagokra esélyes éttermek Budapesten

SZERZŐ: DiningGuide
2022. január 31.
Rengetegen olvasták januári írásunkat, amelyben azt latolgattuk, mely vidéki éttermek esélyesek, hogy bekerüljenek a Michelin Guide-ba, ha a legendás francia kalauz több mint egy évtizedes hazai jelenlét után az egész ország éttermeit értékelni fogja. Mindeközben a folyamatosan erősődő budapesti mezőnyben további fővárosi éttermek értékelése is várható.
Hirdetés

Őszre várható a Michelin Guide 2022-es hazai, immár kizárólag online formátumú megjelenése. A Michelin-kalauz magyarországi történetében ez évtől számíthatunk a vidéki magyar éttermek értékeléseire először, ami előrelépést jelent abban, hogy végre egész Magyarország felkerülhessen a gasztronómiai világtérképre. Mindez nem jelenti azonban azt, hogy a Budapesten kiosztott értékelések stagnálnának. Milyen elmozdulások várhatók a fővárosban?

Miután megtettük tétjeinket a fővároson kívül, következzen az esélylatolgatás Budapesten. Döbbenetes módon mára nincsen Bib Gourmand-minősítésű étterem Magyarországon, tehát kiváló ár-érték arányú (szélesebb körben elérhető, nem fine dining) éttermet jelenleg nem javasol a neves étteremkalauz.

Hirdetés

A tányérral-evőeszközökkel jelölt ajánlás természetesen nem tekinthető a Michelin-csillag „előszobájának", de a Bib Gourmand-minősítéshez sincs semmi köze, mert ez esetben nem az ár-érték arány érvényesül. Ezzel a szimbólummal olyan éttermeket ajánl a Michelin Guide, amelyek ugyan nem csillagos színvonalat képviselnek, de mindenképpen kiemelkednek az ország más vendéglátóhelyei közül (a Michelin véleménye szerint).

Az éttermeket ABC-sorrendben közöljük.

Van olyan hazai étterem, amely esélyes lehet a két Michelin-csillagra?

Ha a Michelin Guide úgy látja, hogy a közép-európai régióban hazánk ismét elérkezett ahhoz gasztropolitikai pillanathoz, amelyet a kétcsillagos szint képvisel, arra a mi mérlegelésünk szerint az egy Michelin-csillagos Stand lehet esélyes.

Szulló Szabina-Csahók Ibolya-Széll Tamás-Hamvas Zoltán étterme, a Stand 2019 óta csillagos, de a négyesüknek (pár év szünettel) több mint egy évtizedes szakmai múltja van csillagosként.

Szulló Szabina és Széll Tamás executive séfek háttérmunkája szintén meghatározó a magyar gasztronómiát nemzetközi emelő Bocuse d'Or versenyen (Széll Tamás a jelenlegi coach, Szulló Szabina pedig a csapat elnöke). A Standnak nem titkolt célkitűzése a két Michelin-csillag.

Jövendőbeli kétcsillagos étteremként még esetleg szintén szóba jöhetne a napokban újranyitó Babel is, de ha minden nagyon jól is sikerülne, az akkor sem valószínűsíthető a 2022-es ősz elejei kiadványban. Saját éttermében, a Daniel Berlin Krogban két csillagot elért svéd séf meghívásával a chef consultant pozícióra Hlatky-Schlichter Hubert étteremtulajdonos egyértelműen kétcsillagos babérokra tör. Egyelőre nem tudható, hogy Daniel Berlin szakmai irányítása alatt milyen csapat állt fel a holnap újra megnyitó Babelben, de a Michelin-csillag ambíciók biztosan nem csökkentek Veres István séf távozásával.

 

1 Michelin-csillagra esélyes éttermek lehetnek:

Arany Kaviár

Magyar szemmel „régi tartozás" lehetne a guide részéről Magyarország egyik első fine dining éttermének csillagos értékelése. Az Arany Kaviár fennállásának utolsó évtizedében értékei megtartása mellett folyamatosan önmaga újra definiálására törekszik. Véleményünk szerint az Arany Kaviár étterem teljesítménye az elmúlt évekre érte el az eddigi legmagasabb színvonalát...

Laurel Budapest

A 2019-ben nyitott Laurel minden szempontból vérfrissítésnek számított a budapesti éttermi életben. Egy vadonatúj hely, egy újszerű koncepcióval, az első időszakban fent Hamvas Béla életművére épített könyvesbolttal, lent bortrezorral. A konyhát a fiatal és ambiciózus Mede Ádámra bízták, aki 2020-ban és 2021-ben a Dining Guide Év Ifjú Séftehetsége-díjasa is lett. Az étterem törekvő progresszív fine dining koncepciót képvisel.

MÁK

Egy fogalom a budapesti gourmet éttermek körében. A MÁK már akkor progresszív konyhát vitt, amikor ezt a kifejezést még nem is (értették) használták a magyar gasztronómiában. A tavaly újranyitott Mák tulajdonosi körének „tisztázódásával” és a Mizsei János séf ambícióinak láthatóan teljes visszaerősödésével, új utakat kereső küldetéstudatával komoly részvevője a magyar gourmet éttermek közösségének.

Onyx Műhely

Az Onyx étterem már csak múltjából adódóan is méltán csillagvárományos lehet, habár egyelőre az Onyx Előszobájának nevezett Onyx Műhely várja a vendégeket. A 2011-től egycsillagos, 2018-tól 2020-ig két Michelin-csillagos étterem hatalmas átalakuláson megy át az elmúlt két évben, a konyha élén Horváth Ákos séffel, bár az új Onyx nem séfközpontú étteremként definiálja magát. A Műhely az idén megnyitó „igazi" Onyx előfutára, amely teljesítményét illetően akár pályázhat a csillagos elismerésre is.

Pasztell Restaurant

Véleményünk szerint a jelenleg Michelin-ajánlású Pasztell is a csillagesélyesek egyike. A kiváló olasz szakember, a saját két Michelin-csillagos éttermét vezető olasz Nicola Portinari közreműködésével nyitott étterem Erdei János séf irányítása alatt jó kezekben van. Tapasztalataink szerint a magyar séf, illetve a Pasztell az elmúlt időszakban Budapest egyik legstabilabb teljesítményű fine dining éttermévé érett.  A kifinomult olasz-magyar konyhát vivő Pasztellt mára felfedezte magának a hazai közönség is.

Rumour by Rácz Jenő

Rácz Jenő étterme röviddel a megnyitása után rögtön Michelin-ajánlást kapott, de teljesítményével a séf egyértelműen a csillagos minősítésre törekszik. A Rumour a megnyitása kezdetétől a kortárs fine dining világ sikersztorijává vált, folyamatos telt házzal megy. A médiában híressé vált séf és a Rumour étterem élményközpontú gasztronómiai koncepciója nagyban segíti a hazai fine dining éttermek kultúrájának népszerűsítését és az irántuk való érdeklődés növekedését.

Spago by Wolfgang Puck

A Wolfang Puck sztárséf által fémjelzett Spago Budapest hangos sikerrel debütált a főváros gasztronómiai életében. A Michelin Guide a frissen megnyílt és folyamatos telt házzal működő éttermet rövid időn belül az ajánlott éttermeinek listájára helyezte. A Spago Budapest ambíciói között ugyan nem szerepel feltétlenül a Michelin-csillag elérése, de az étteremet vezető Szántó István séf konyhájának minősége és gasztronómia koncepciója, élményközpontú gondolkodásmódja akár a csillagos éttermek közé sorolhatja a budapesti egységet.

Textúra

A 2014 óta Michelin-csillagos Borkonyhától célzatosan néhány lépésre nyitott Textúra étterem a megnyitását követően gyorsan Michelin Guide-ajánlását is megkapta. Az étterem az újra nyitásokat követően rögtön folyamatos teltházzal működik. A Sárközi Ákos séf által meghatározott belvárosi étterem teljesítménye amely bizonyos értelemben sok rokon jegyet mutat a csillagos Borkonyhával a csillagvárományosok közé emelheti 2022 szeptemberében a Textúrát.

Michelin-ajánlásra esélyes éttermek lehetnek:

 • 21 Magyar Vendéglő
 • Caviar & Bull
 • Déryné
 • Gundel Étterem
 • Jamie Oliver's Italian Budapes
 • Kollázs Brasserie & Bar
 • Párisi Passage Café & Brasserie
 • Petrus Étterem
 • Pomo d’Oro
 • Robinson Étterem
 • Rosenstein Vendéglő
 • Szaletly
 • UMO
 • Yama

Bib Gourmand-esélyes éttermek lehetnek:

 • 101 Bistro
 • Barrio
 • Czakó Kert
 • Enso
 • Vietnámi Gulyás – HK

 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram