Hirdetés
Hirdetés

Csillaglesen: mely vidéki éttermek számíthatnak Michelin-csillagra Magyarországon?

SZERZŐ: DiningGuide
2022. január 15.
Megtettük tétjeinket: esélylatolgatás a 2022 őszére várható Michelin-kalauz vidéki értékeléseiről, avagy mely fővároson kívüli étterem számíthat Michelin -csillagra, Bib Gourmandra vagy Michelin-tányéros ajánlásra?
Hirdetés

Ma már biztosan tudható, hogy a Michelin-kalauz értékelése 12 év hazai jelenlét után hamarosan a fővároson túl is terjed majd. Tavaly nyáron is sorra vettük, mely budapesti éttermek voltak esélyesek az új Michelin-csillagokra a 2021 szeptemberi új csillagbejelentések előtt, ezúttal még részletesebben, mindhárom kategóriára bontva megtettük tétjeinket a Michelin Guide szempontjainak megfelelő vidéki éttermek sorát. Tulajdonosi beszámolók szerint tavaly és tavalyelőtt már felbukkantak a kalauz külföldi inspektorai az éttermekben, a magyar vidék gasztronómiája tehát több éve fent van a Michelin Guide európai szekciójának munkaasztalán.


Ezen cikkünk egy esélylatolgatás, amely a Michelin Guide minősítési rendszere és gondolkodásmódja ismeretében született meg.

A Dining Guide országos étteremértékelései évről évre a Dining Guide TOP100 Étteremkalauz kiadványokban olvashatók.


Számítanak a Michelin-kalauz értékelései a dicsőségen túl?

A sokat kritizált, piros nemzetközi kalauzról egy valami bizonyosan kijelenthető, és ezen állítást alá fogják támasztani a csillagos éttermek csapatai: a Michelin-csillag érkezése folyamatosan biztos foglalásokat, és akár rendszeres teltházakat is jelenthet a külföldi vendégek részéről (már amennyiben egy világesemény nem akadályozza a szabad utazást, nyitvatartást, étteremlátogatást).

Mindenki fantáziájára bízzuk, hogy a Michelin Guide 2010-es budapesti megjelenése okozta lendület és új ambíciók, valamint a Michelin-csillagok által generált nagyobb turisztikai vonzerőnk mennyiben tenne jót a magyar vidék éttermi életének, mindenesetre közvetlen szomszédaink, Szlovénia és Horvátország csillagesője után egyelőre leghangoló a magyar összkép a közép-kelet-európai régióban.

Lokális látlelet

Habár Budapesten osztották ki a régióban az első Michelin-csillagot, Magyarország a fentiekhez képest szerény számú ajánlással szerepel a kalauz jegyzékében.

Összesen 21 budapesti éttermet értékel a guide, miközben az elmúlt években számos éttermünk elveszítette a Michelin-plate ajánlást, és egyedülálló módon jelenleg egy Bib Gourmand-minősítést sem tudunk felmutatni. Budapest 7 egy Michelin-csillagos étterme közül kettő, a Ráday utcai Costes és a Babel közel két éve zárva tart.

A kétmilliós lélekszámú Szlovénia egész területén összesen 53 éttermet emel ki a guide, és dél-nyugati szomszédunkban működik jelenleg egyedül kétcsillagos étterem a teljes közép-európai régióban.

Horvátországot valóságos csillagzáporok hintették az elmúlt években, a négymilliós lakosságú „nyaralóország" területén szédületes számú, összesen 78 éttermet ajánl a piros kalauz, köztük 10 egy Michelin-csillagossal, melyek 9 különböző településen fellelhetők, és csupán egy a fővárosban.

A szomszédos, ~9 millió fős Ausztriában négy városban/régióban van jelen a kalauz, Bécsben, Salzburgban, Stájerországban és Vorarlbergben, és 77 éttermet jegyez, köztük egy háromcsillagost is (Amador, Bécs).

A hazai helyzet a 7 budapesti csillaggal tehát nem tragikus, de van mit szépítenünk. 2020-ban is foglalkoztunk már a témával, Hogyan lettünk sereghajtók a Michelin Guide szerint Közép-Európában? című írásunkban.

Amennyiben a Michelin Guide 2022 őszén a magyar vidéki éttermeket is értékelni fogja, úgy akár 40-50 étterem is bekerülhet a kalauz által ajánlott vidéki éttermek összes kategóriájába déli országszomszédainkhoz hasonlóan.

A nemzetközi trendnek megfelelően a fenntarthatóságot értékelő és kiemelő Zöld-csillag megjelenésére is számíthatunk Magyarországon. Az étteremkalauz bevált metódusa szerint a korábban Michelin-csillagot elért éttermek egykori konyhafőnökeinek pályaútját külön figyelemmel kísérik. Így Pesti István (a mára bezárt, 2015-től 2017-ig egycsillagos Tanti), illetve Mészáros Ádám (az egykor kétcsillagos Onyx) korábbi séfjeinek mai teljesítménye nagy valószínűséggel kiemelt pontjai a Michelin Guide tesztelési munkájának.

A Michelin-csillagra legesélyesebb vidéki éttermek lehetnek:

Clarisse, Tura – Mészáros Ádám

Platán Gourmet, Tata – Pesti István

További Michelin-csillag esélyes éttermek lehetnek:

Bistro42, Esztergom – Barna Ádám

IKON, Debrecen – Thür Ádám

Pajta, Őriszentpéter – Farkas Richárd


Bib Gourmand-esélyes vidéki éttermek lehetnek:

Anyukám Mondta, Encs – Dudás Szabolcs és Dudás Szilárd

Kistücsök, Balatonszemes – Jahni László

Konyhám, Balatonfenyves – Szikra Gabriella

Mór24, Balatonfüred – Albrecht Tamás

Rutin, Budaörs – Pallag Dávid


A Michelin-tányérral jelölt ajánlásra esélyes vidéki éttermek a teljesség igénye nélkül a következők lehetnek:

Alabárdos, Szeged – Tóth Pál

Alkimista Kulináris Műhely, Szeged – Katkó Krisztina

Bori Mami, Gyöngyös – Nagy Attila

Erhardt étterem, Sopron – Kocsis Patrik

Hableány, Badacsonytomaj – Ács Ferenc

Kővirág, Köveskál 

Kreinbacher Birtok, Somló – Langer Gábor

Lamareda, Győr – Horváth Szilveszter

Macok Bisztró, Eger – Macsinka János

Neked Főztem, Zánka – Horváth Csongor

Öreg Prés, Mór – Volenter István

Platán Bisztró, Tata – Pesti István

Révcsárda, Érsekcsanád – Kocsis Ferenc

Viator Apátsági Étterem, Pannonhalma – Gyurik Gábor

Sauska48, Villány – Bicsár Attila

Sparhelt Bisztró, Balatonfüred – Elek Balázs

Villa Kabala, Szigliget – Szabó András

Egy további vidéki Michelin Guide-esélyes étterem

Ezzel a csillagprognózissal igencsak előre szaladunk, hiszen a balatoni Szigliget Várudvar Étterem – Palágyi Eszter étterem nyitása 2021-re volt várható, és egyelőre nincs kitűzve új időpont a debütálásra. Tavaly márciusban így nyilatkozott róla a séf: „Ha megtehetjük, már májusban kinyitunk. Egyelőre csak a szezonra, de a 2022-es terv már a négyévszakos nyitvatartás. Nem egy tipikus balatoni helyet akarunk, tipikus szokásokkal."

A Michelin-inspektorok azonban valószínűleg követik Palágyi Eszter munkásságát, aki hosszú éveken át tartotta séfként a Ráday utcai Costes, Magyarország első Michelin-csillagos éttermének csillagát. De a megnyitás előtt, a pontos stílus, célközönség, árazás ismerete nem megjósolható, hogy a Michelin Guide által kiadott minősítések melyikére esélyes a Palágyi Eszter nevével jelzett leendő balatoni étterem.

 

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram