Őszre várható a Michelin-kalauz magyar vonatkozású kiadványa, a Main Cities of Europe eredményeinek publikálása. Budapesten a (gasztro)világ szeme: a főváros éttermi életének meglehetősen megtépázott helyzetében vajon kik lehetnek az új csillagvárományosok?
A listát ABC-sorrendben közöljük.
Biztos kezekben: Essência Restaurant by Tiago & Éva
Tiago Sabarigónak nagy gyakorlata van Michelin-csillagos étterem irányításában, hiszen a Costes Downtownban egészen 2019-ig mintegy öt éven át ő tartotta a csillagot. A portugál séf klasszikus, aprólékos és kifinomult tányérokkal dolgozó fine dining konyhát vitt nemzetközi ízekkel, a belvárosi szállodai helyszín kívánalmainak megfelelően.
Tiago álma egy saját étterem volt, amit a remek étkezőhelyekkel tarkított Sas utcában sikerült megvalósítania. Az Essênciát feleségéhez, a szállodaiparból átigazolt Éva Sabarigóhoz is címezte, és itt már jóval nagyobb hangsúlyt kapnak szülőföldje, Portugália itthon kevéssé ismert ízei is. A pandémia gyermeke az Essência is, de a nehezített körülmények ellenére megtalálta a maga gourmet közönségét. A séf-tulajdonos láthatóan magabiztosan teljesíti a Michelin Guide által előírt sztenderdeket.
A korábban Michelin-csillagos éttermet vezető séfekre mindig külön figyelmet fordít a kalauz. Így volna ez például Palágyi Eszter esetében is, aki éveken át állt a Ráday utcai Costes, az ország első Michelin-csillagosa élén, de a vidéki váltás miatt ő egyelőre kiesik az inspektorok látóköréből, hiszen a Michelin Guide a vidéki Magyarországon egyelőre nem végez étteremteszteléseket (Eszter vezetésével a Balaton északi partján, Szigligeten várható étteremnyitás).
Ifjonti lendülettel: Laurel Budapest
A Kertész utcai Laurel a kezdetektől fogva a budapesti éttermi élet egyik ékköve, ami alatt nem a csillogó helyszín, hanem a gasztronómiai teljesítmény értendő. Szándékból és befektetésből nincs hiány, a tulajdonosi kör és az étterem ifjú csapata mondhatni arccal a csillag felé – no és a vendégek felé áll. A látványkonyhában alkotó laurelesek munkája gyorsan felkeltette a Michelin Guide ítészeinek érdeklődését, és a kalauz által ajánlott, Michelin Plate-minősítésű éttermek közé került. (A hiedelmekkel ellentétben sokkal inkább ez jelenti a Michelin-csillag előszobáját, és nem a Bib Gourmand, amely egy kötött, kedvező ár-érték arányú étkezést jelent remek minőségben.)

Harcsapaprikás tiszai magyar harcsából füstölve halászlé-redukció szósszal, bivalytejföl, őrségi túró, hajszálvékony mangalicaszeletek, tojássárgás házi csuszatészta, kis gyömbéres-citromos frissítéssel (Fotó: Fekete Antonio / Designfood)
Mede Ádám konyhája – különös tekintettel az újraértelmezett magyar ételeire – megérdemelné, hogy a csillag megkapásával és a nemzetközi turizmus beindulásával hetekkel előre be legyenek telve a foglalások, hiszen a Laurel ízeit minél többeknek kóstolnia kell.
Elegánsan az élre törni: Pasztell Restaurant
Erdei János ételakotásairól hasonlók elmondhatók. A rendkívül szerény séf ízeiben elegánsan lekörözi a hazai mezőny legjavát, az idei Dining Guide Étteremkalauzban 92 ponttal a dobogó második fokán végzett – mindössze a Stand előzte meg. A Pasztell elnevezés igen találó is az étteremre: a harsogó médiazajban, a magukat futtató séfek mellett kifinomult magabiztossággal született újjá az egykori Tama, megtalálva tökéletes konyhafőnökét.
Erdei János szakmai támogatottsága persze irigylésre méltó. Az étterem egyik tulajdonosa Hegyi Attila, a hazai cateringpiac legjobbja, a Pasztell társtulajdonosa pedig az Olaszországban két Michelin-csillagos éttermét vezető Nicola Portinari séf. A Portinari nyújtotta folyamatosan szakmai képzés és felügyelet megtette hatását, a Pasztellben olyan gourmet élmény vár, amilyen kevés a pandémia utáni Magyarországon.
Rumour by Rácz Jenő
Óriási várakozás előzte meg Rácz Jenő éttermének megnyitását, hiszen a világszínvonalú éttermekben edződött ifjú séfről előbb tudhatta a magyar közönség, hogy csillagot szerzett egy sanghaji étterem élén, minthogy kóstolhattuk volna a fogásait. Ezekután széles körben szerzett hírnevet magának egy kereskedelmi csatorna tehetségkutató gasztroműsorában, aminek köszönhetően megsokszorozódott az érdeklődők száma a szakácstudománya iránt, hiszen nem csak a fine dining éttermekbe járók országos viszonylatban szűk köre volt kíváncsi Rácz Jenő alkotásaira, hanem a Konyhafőnök nézői is.
Az alkotás márpedig találó kifejezés Jenő ételeire, ugyanis a világ több országának csúcséttermeiben tanult és dolgozott séf a fine dining azon stílusát képviseli, amely bátran játszik a formákkal, ízekkel és alapanyagokkal – meglepetésekkel teli, valóban kreatív ételsorral. A Rumour étteremszínház, játszótér a séfnek és a bártendernek, és nem utolsósorban emlékezetes élmény a vendégeknek. A játékosság mögött viszont komoly teljesítmény és szaktudás áll, a Michelin Guide munkatársai pedig tudhatnak az ázsiai csillagos előzményekről is. Rácz Jenő a 2021 májusi megnyitás óta bizonyítja, hogy a pandémia időszakában sokak által temetett fine diningról alkotott elképzelései piacképesek, ugyanis a Rumour folyamatos teltházakkal üzemel.
SALT
A külön úton járók: a hagyományos éttermi élménnyel szakítva, a közönséget tudatosan edukálja és elfeledett ízvilágokba kalauzolja Tóth Szilárd vezetésével a SALT csapata. Az étterem a magyar gasztronómia olyan arcát mutatja, amelyet mi, magyarok is újra kell, hogy tanuljunk. Lehajolva a föld adta kincsekért, egyszerre hagyománytisztelő és újító látásmóddal nyúlva a megbecsült és méltatlanul mellőzött alapanyagainkhoz.
Tóth Szilárd nem véletlenül edzette magát két Michelin-csillagos dán étteremben, és nem hiába ragaszkodott víziójához: a SALT a fine dining világot megrengető elmúlt időszak után is talpon maradt, lelkes csapatuk pedig megérdemelné, hogy a SALT adta ízutazásra a Michelin-csillag felhívja a világ figyelmét.

Feketeribizli ágfagylalt, csörögefánk / Fotó: Fekete Antonio Designfood / So Good Magazine / Salt Restaurant Budapest
Akiknek szép referencia a Borkonyha: Textúra
A bűvszavak: Sárközi Ákos és a Borkonyha. Testvérétterme, a szintén Sas utcai, néhány házszámmal arébb található Borkonyha 2014 óta tartja Michelin-csillagát. Az étterem olyannyira szárnyalt a pandémia előtt, hogy hetekkel előre be volt telve a foglalás, a Textúra tehát logikus lépés volt a nagy számú érdeklődő kiszolgálására. 2020 és '21 eseményei persze átírták az étteremtérképet, és a Borkonyha időlegesen bezárt, majd desszertműhelyként funkcionált, de a Textúra végig nyitva volt, és a kiszállítás időszaka alatt is helyt áll.
A Textúra a Laurelhez hasonlóan szintén a Michelin Plate-minősítés birtokosa, a 2019-es megnyitás után azonnal megkapták. A Michelin Guide berkeiben jól hangzó referencia Sárközi Ákos executive séf neve, és ha minden ideálisan alakul, előbb-utóbb akár három csillagos étterme is lehet az V. kerületi Sas utcának.
+1 A hazai fine dining egyik előfutára: Arany Kaviár
Az Arany Kaviár az ország egyik legnagyobb múltú fine dining éttermeként régi csillagvárományos. Nyitvatartásának több mint három évtizede alatt több nagy korszakát megélte már a díszes, elegáns orosz étterem nagyívú stílusától a mostaniig. A 2020-as újjászületést mi is üdvözöltük, Nyíri Szása és Molnár Attila pedig a rendszerváltás óta bizonyítja, hogy jól értik az igényes vendégkör nyelvét, és képesek a megújulásra. Megható elismerés és komoly szakmai visszaigazolás volna a legendás étterem számára a Michelin Guide csillaga.
Tovább olvasok:

A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2023-ban.