Hirdetés
Hirdetés

Csíkos csokis - interjú Szász Kingával

2014. július 15.
Az Üzlet rovat
támogatója a
Szász Kinga, a Chouchou csokoládé megálmodója már félig beállt a közgazdász pályaelhagyók sorába. Igaz, még napi hat órában a közbeszerzések világában mozog, de amint kiteszi a lábát a munkahelyéről, szeme előtt máris bonbonok, desszertek, új ötletek, variációk és ízkombinációk lebegnek. Ami néhány éve még csak álmodozás volt, mára már elismertséget és sikert hozott neki. Ami nem is csoda, hiszen bonbonjai egyediek és kiválóak, tavaly pedig második helyezést ért el az Év Cukormentes Tortája háziversenyén. Isten hozott, Chouchou!
Hirdetés

fotó: facebook.com/chouchoucsokolade

fotó: facebook.com/chouchoucsokolade


Sok közgazdász válik az édességek rabjává? Neked mi a történeted?
A Chouchou egész véletlenül lépett az életembe. Egy ismerősömnek szerettem volna ajándékot készíteni, aki nagyon szereti a csokoládét. Egy trüffelre gondoltam, aminek hihetetlen népszerűsége lett a baráti körben. Hirtelen mindenki szeretett volna kapni, én pedig rájöttem, ez egy olyan tevékenység, amiben maximálisan ki tudok kapcsolni, s belemélyültem.
Mik voltak az első lépések a trüffel után?
Rengeteget olvastam az első időszakban, mert külföldre nem jutottam el. De az internet nagyon sokat segített, számtalan nemzetközi oldalból tanultam. Így a trüffel után a bonbonok következtek. Elkezdtem megtanulni a temperálást, s szépen, lassan megtanultam nagyon sok dolgot. Ezzel együtt szépen érkeztek a pozitív visszajelzések is. Nem volt más hátra, be kellett szereznem egy márványlapot és egy hőmérőt, ami nélkülözhetetlen a tökéletes munkához.
Mikor vált igazi szenvedéllyé?
4-5 éve. Nem igazán voltak akkor még Magyarországon sokan ezen a területen. S egyszer csak összefutottam Pelle Krisztinával és Molnár Gáborral. Ők nagyon sokat segítettek, rengeteg elméleti tanáccsal láttak el, melyeket megvalósítottam, s szépen kezdett épülni tovább minden, jöttek a további tanácsok is. „Keserédes”, vagyis Wagner Beától például azt tanultam meg, hogy egy hajszárító nem csak hajat tud szárítani, hanem akár csokoládét is melegíteni. ☺
Úgy tudom, nem csak a baráti körödtől kaptál pozitív visszajelzéseket.
Nem, Takács Lajos, Benkő Zoli, Mautner Zsófi, Tálas Kata is kóstolták már. Az ő dicsérő szavaik igazán elgondolkodtattak. Ezek voltak eddig a legnagyobb sikereim.
Tavaly beneveztem az Év Cukormentes Tortája házi versenybe. Összeállt a fejemben minden, elküldtem a nevezést, s egyszer csak jött a válasz, hogy beválasztottak az első 10-be, prezentálnom kellene a tortámat. Sajnos elmaradt a torta alapjánál a mandulapirítás. Második lettem, a zsűriben Varga Margit és Mautner Zsófi volt, s utána lehetett velük beszélgetni, s persze én azonnal kikértem a véleményüket. Mondták, hogy nagyon finom volt, de azért a mandulát ajánlanák, hogy máskor pörköljem meg, mert akkor lenne a torta tökéletes. Hihetetlenül kell figyelni az apró részletekre is ennél a munkánál.
Főállásban napi 6 órát közbeszerzésekkel foglalkozol. Hogy jut erre minden nap időd?
Sehogy, ezért nem is minden nap foglalkozom vele. Inkább hétvégéken, és amikor van szabadidőm. A Rosinante Fogadó 2-3 évvel ezelőtt elég nagyot változatott az addigi munkálataimon. Meghirdettek egy francia jellegű kézműves vásárt, ahova teljesen ismeretlenül sikerült kiállítóként bekerülnöm. Akkor még Fahéjas Levendula néven „futottam”. Nagy sikert arattak a bonbonjaim. Az Innio-sokkal léptem először üzleti kapcsolatba, akik forró csoki alapot kértek. Innen a perbáli Vidéki Éttermiségre vezetett az utam. S ekkor már egyre többen rendeltek tőlem. Hihetetlen sebességgel haladtam előre, de valahogy, valamin mindig megcsúszott a dolog, hogy saját üzletet nyissak, s úgy éreztem, ezt hagynom kellene. S mivel nem volt végzettségem, s nem terveztem, hogy mással dolgozzak ha egyszer mégis összejön egy saját vállalkozás, inkább beiratkoztam a cukrász tanfolyamra.
fotó: facebook.com/chouchoucsokolade

fotó: facebook.com/chouchoucsokolade


Milyen volt a képzés?
Én rosszabbra számítottam. Szerencsém volt a csapattal is. A csokik terén nem sok újat tanultam, de üzleti szempontból szinte mindent ott tanultam meg. Hogy nyissak üzletet, hogy kell nagyobb mennyiséggel dolgozni. A Tortavár Cukrászdában voltam gyakorlaton, s nagyon sokat tanultam tőlük.
Azt mondtad, hogy csokikészítés terén semmit nem tanultál a képzésen. Elmondható tehát, hogy ma kellő ambícióval bárki fel tud készülni a netről egy ilyen szakmára?
Rengeteget segít a net. Nagyon sok video, recept van fent, nagyon jó alapokat lehet összeszedni. Kell némi képesség is hozzá. Egyszer elmentem egy csokitanfolyamra a papír miatt, de már majdnem az oktatás elején odaadták a papírt, mert látták, hogy meg van a gyakorlati és elméleti tudásom. Nyilván sokat számít a neten megszerzett tudás, de rengeteg gyakorlás és ambíció is kell hozzá, mint minden más munkához, amit az ember autodidakta módon sajátít el.
Az alapanyagokat, hogy tudtad megismerni és szakmailag eldönteni, hogy jók-e?
Ugyanazt a belga csokit használom, amit szinte mindenki az országban. Igyekszem nyitni a magasabb kategóriájú csokik felé, de jelentősen magasabb az áruk…persze a minőségük is. A tejterméket, gyümölcsöt, zöldséget, fűszereket a piacról szerzem be, szezonnak megfelelően.
A tejtermékeket teszt útján választod ki?
Igen, mindenképp. Alpesit is teszteltem már, most jelenleg az egyik számomra legjobbat találtam meg egy termelőnél.
Honnan inspirálódsz?
Vannak desszert receptek, amelyekből bonbont alakítok, van, amit magam találok ki, van, hogy a neten találok valamit, s elkezd azonnal kattogni az agyam, ahogy a boltokba való belépéskor is. Mai napig nagyon foglalkoztat a bor és a csokoládé kapcsolata. De volt, hogy pálinkát használtam, s akkor a kémia szintjéig is elmentem ezen a téren. Nagyon érdekelt a téma. Csertői Krisztinának van egy tramini törköly pálinkája, s ahhoz próbáltam ízeket találni, s a licsi mondjuk abszolút győztesnek jött ki. Akkor utána olvastam, s kiderült, vegyület szinten jól passzolnak. De az igazi nyertes a levendula volt. Ez mai napig a nagy kedvencem. Télen melegebb ízekkel kombinálok, nyáron a frissítő ízeket használom, mint pl. a lime. Aztán vannak „nagy véletlenek” is. Épp Szántó Tibornál voltam, s egy yuzus majd utána levendulás bonbont kóstoltam, amiben nagyon kellemesen ott volt egy kis lime utócsengés is. Kérdeztem Tibort, hogy mennyit tett bele, s kiderült, semennyit, a késen lehetett rajta a yuzu, amivel utána vágott, s így került a bonbonba, ami abszolút sikeres ízt alakított ki. Ehhez a bonbonomhoz például innen inspirálódtam.
fotó: facebook.com/chouchoucsokolade

fotó: facebook.com/chouchoucsokolade


Amikor a fejedben kialakul egy íz, a valóságban mennyi kísérlet után születik meg a tökéletes termék?
Nagyon érdekes, mert egy-két próbálkozás után. Múltkor a cembrával találkoztam. Először megnézem csokival, kísérletezgettem vele, hiszen az összbenyomás az, ami a végén kialakítja a rám jellemző ízvilágot.
Van valami speciális dolog a bonbonjaidban, vagy rajtuk, ami téged jellemez?
Igen, egy vonás van a bonbonok tetején, amit csak én készítek, s a színek mindig azt mutatják meg, amilyen ízű a bonbon. Pl. a szilvás lila és így tovább. Ezzel már beazonosíthatóvá váltam.
Az arculat kialakítása terén van még más terved?
Air brush technikát akarom mindenképp kipróbálni, s így továbbvinni a saját színes csíkomat. Sok újdonság van, amit még szeretnék kipróbálni, de desing-ban ez. Mert olyan érdekes lesz tőle a bonbon, mintha érdes lenne. Szerintem a jó bonbon kívül és belül is egyedi.
Szerinted milyen a jó bonbon?
Legyen friss, könnyed. Ne érezzem, hogy feltapad a számra a több vajtól. E nélkül legyen igazán krémes. Én nem igazán használok ezért vajat, mert az nehézzé teszi, valamint, igyekszem „megküzdeni” a tökéletes ízért és állagért.
Mivel a legnehezebb dolgoznod?
A levendulával, mert nagyon gyorsan szappan ízű tud lenni. Ezért én másképp is csinálom, mint sokan mások, s nekem ez az íz vált be.
Most mi a felkapott íz?
A rozmaring és a só. A napokban készítettem először, s még érzem, rengeteg lehetőség van benne, most ezt próbálom kibontani.
Mi volt a legnagyobb mellényúlásod?
Nem is igazán íz volt, hanem, hogy mi az, amit egy bonbonba beletehetek. Volt olyan, hogy egy-két nap alatt romló tartalommal töltöttem meg. Ez alkalmakra jó, de hosszú távra nem, pedig egy jó bonbon akár 2 hétig is jó tud lenni. A cékláson is lenne még mit dolgozni, de az azért a helyén van.
S mi volt a csúcs eddig?
A törkölyös. Nem is igazán készítem másoknak, csak Krisztinek, ha kéri. Egyelőre ezt még nagyon egyedinek tartogatom.
Hol tartasz jelen pillanatban?
Valahogy ki szeretnék mindenképp lépni a piaci világba, egyedül. Rengeteg munkám van már ebben, tovább kell lépnem. Őszre egy kis nyitott műhelyt tervezek létrehozni. Már csak a helyet kell megtalálnom. Nem csak csokiban gondolkodom, desszertekben is, mert nagyon érdekel a francia vonal ezen a téren. Úgy néz ki, erre is lenne már kereslet. Magyarországon nagyon kevés olyan hely van még, ahol egy kis műhelybe nem csak bonbon, hanem desszert is kapható.
fotó: facebook.com/chouchoucsokolade

fotó: facebook.com/chouchoucsokolade


Ezek tányérdesszertek, vagy szelet sütemények lennének?
Minden kettő. Eckler, mousse, valamint tányérdesszertek is. Az Instagramon rengeteg híres cukrász munkásságát tudom figyelni, s ami igazán meglepő, ők is figyelnek engem, mert rendszeresen kapok tőlük pozitív visszajelzéseket. S ez nagyon inspiráló tud lenni.
Van esetleg példakép is köztük?
William Curley mindenképp, aki bonbonban és desszertben is világhírű és elismert, s rengeteget lehet tőle tanulni.
Neked is ez a vágyad?
Igen. Az, hogy minél jobban megismerjék a termékemet, s minél többen szeressék. Ami mellé oda tudok teljes vállszélességgel és büszkén állni, s egymást erősítve tudunk előre haladni. De még azért van út eddig. De nem baj. Maximalista vagyok, akinek kellenek a visszajelzések, s sokan sok jót mondanak. Ennél nincs fontosabb. Ennél szebb dolog nem történhet, ami motiválni tud. Ez kell ahhoz, hogy akár éjszakákon át a bonbonok mellett álljak és alakítsam őket. Majd az emberek mosolya, ami mindent elmond.
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram