Hirdetés
Hirdetés

Csicsóka puding, barna vajas mogyoróval és homoktövises kajszi szósszal a Kistücsök konyhájából

2024. december 4.
„A csicsókát évek óta szeretettel használjuk, rengeteg ételt készítünk belőle így télvíz idején. Egy superfoodként is értelmezhetjük, emellett jól terem, igénytelen és kellő gyakorlattal nagyon egyszerű dolgozni vele. Most egy desszertet készítettem belőle a nyári kajsziból készített lekvárral, és ha már a super food elhangzott, legyen még egy alapanyag, a homoktövis. A homoktövist főleg savanyítónak használjuk, de önállóan is megállja a helyét. Somogy megyében előszeretettel termelik, dolgozzák fel.” – meséli Jahni László, a Kistücsök séfje.
Hirdetés

Recept 2 főre

Hozzávalók

  • 240 g csicsóka
  • 1 dl tejszín
  • vanília vagy vaníliás cukor
  • cukor
  • fél lapzselatin 
  • 40 g vaj
  • 20 g mogyoró (durvára vágva)
  • 80 g kajszibarack (lekvár vagy lehet fagyasztott)
  • homoktövis bogyó, esetleg préslé vagy juice ízlésünknek megfelelően (a préslé íze nagyon intenzív, vigyázzunk vele, én egész bogyót használtam)

A csicsókát megmossuk, egy kis részét uborkagyalun leszeleteljük, és bő zsiradékban ropogósra sütjük ( chipsz) a tálaláshoz. 

A maradékot héjában forró sütőben (fóliázva, vagy sütőzacskóban) puhára sütjük  190 celsius fokon, 25 perc alatt. Eltávolítjuk a héjat, majd a csicsókát krémesre turmixoljuk a tejszínnel (vagy áttörjük szitán). Felmelegítjük, ízesítjük sóval, vaníliával, vagy vaníliás cukorral és cukorral. Belefőzzük a hideg vízbe áztatott lapzselatint, formákba töltjük. Jót tesz neki, ha egy éjszakát pihen.

Hirdetés

A vajat barnítjuk, bele pirítjuk a durvára vágott mogyorót. Vigyázzunk, hogy ne égjen meg. Kezdjük el kihűteni, kenjük el 3-4 mm vastagon zsírpapírra vagy szilikon sütőlapra. Ha teljesen kihűlt, szúrjuk ki olyan nagyságra, mint a formákba öntött csicsóka puding alja. Tálaláskor óvatosan kifordítjuk a pudingot, és a barna vajas mogyoró lapot ráhelyezzük. Konyhai gázfáklyával pirítsunk rá a puding tetejére, vigyázva, hogy ne olvasszuk meg a pudingot. 

A kajszi lekvárt, vagy a fagyasztott krémesre turmixoljuk a homoktövissel. Ha szükséges, cukorral édesíthetjük, de akár citrus héjat is reszelhetünk hozzá, vagy déli gyümölcsöket is tehetünk bele, ha szeretnénk. Jól áll neki a narancs, a mangó és maracuja. Ha sikerült hozzá jutnunk homoktövis bogyóhoz, tegyük bele a szószba  egészben. Tálaláskor a a homoktövises kajszi szószba helyezzük el a pudingot és a csicsóka chipszeket. 

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram