Recept 2 főre
Hozzávalók
- 240 g csicsóka
- 1 dl tejszín
- vanília vagy vaníliás cukor
- cukor
- fél lapzselatin
- 40 g vaj
- 20 g mogyoró (durvára vágva)
- 80 g kajszibarack (lekvár vagy lehet fagyasztott)
- homoktövis bogyó, esetleg préslé vagy juice ízlésünknek megfelelően (a préslé íze nagyon intenzív, vigyázzunk vele, én egész bogyót használtam)
A csicsókát megmossuk, egy kis részét uborkagyalun leszeleteljük, és bő zsiradékban ropogósra sütjük ( chipsz) a tálaláshoz.
A maradékot héjában forró sütőben (fóliázva, vagy sütőzacskóban) puhára sütjük 190 celsius fokon, 25 perc alatt. Eltávolítjuk a héjat, majd a csicsókát krémesre turmixoljuk a tejszínnel (vagy áttörjük szitán). Felmelegítjük, ízesítjük sóval, vaníliával, vagy vaníliás cukorral és cukorral. Belefőzzük a hideg vízbe áztatott lapzselatint, formákba töltjük. Jót tesz neki, ha egy éjszakát pihen.
A vajat barnítjuk, bele pirítjuk a durvára vágott mogyorót. Vigyázzunk, hogy ne égjen meg. Kezdjük el kihűteni, kenjük el 3-4 mm vastagon zsírpapírra vagy szilikon sütőlapra. Ha teljesen kihűlt, szúrjuk ki olyan nagyságra, mint a formákba öntött csicsóka puding alja. Tálaláskor óvatosan kifordítjuk a pudingot, és a barna vajas mogyoró lapot ráhelyezzük. Konyhai gázfáklyával pirítsunk rá a puding tetejére, vigyázva, hogy ne olvasszuk meg a pudingot.
A kajszi lekvárt, vagy a fagyasztott krémesre turmixoljuk a homoktövissel. Ha szükséges, cukorral édesíthetjük, de akár citrus héjat is reszelhetünk hozzá, vagy déli gyümölcsöket is tehetünk bele, ha szeretnénk. Jól áll neki a narancs, a mangó és maracuja. Ha sikerült hozzá jutnunk homoktövis bogyóhoz, tegyük bele a szószba egészben. Tálaláskor a a homoktövises kajszi szószba helyezzük el a pudingot és a csicsóka chipszeket.
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.