Hirdetés
Hirdetés

Csatában magunk ellen: Így igyunk, ha már napközben koccintunk!

SZERZŐ: Méhész Zsuzsa
2019. március 26.
Egésznapos tukmálás, jóféle vidéki lakodalom, magas koktélkultúrájú – de szépen fogalmaztunk! – helyen all-inclusive nyaralás? Hogy lehet ilyenkor inni, de úgy, hogy ne veszítsük el minden méltóságunkat délután fél egyre? Ha egyetlen mondat után be szeretnénk rekeszteni ezt az írást, akkor ennyit is lehetne mondani: nem össze-vissza kevert, jó minőségű italok, hidratálás és józan ész kérdése alapvetően, hogy tudjuk, mikor kell kiszállni. De azért mégiscsak kifejtjük.
Hirdetés

Egész nap rátölteni nem túl dicső és nem is túl egészséges dolog. De aki befizet például egy egésznapos bortúrára, nem fogja a részvételt a második pincénél megköszönni.

Ha alkoholt iszunk, az a fogyasztásától számítva 20-60 perccel szívódik fel, és éri el a vérben koncentrációja csúcspontját. Lebomlása lassabb ennél. Ahogy a szervezetbe kerül, megteszi hatását, és fél-egy órán belül a véráramban megkezdi keringését. Mondjuk ki: az egésznapos, maratoni iszogatás

felér egy lassú, kíméletes mérgezéssel.

A legfontosabb, hogy figyeljünk saját szervezetünk jelzéseire – bár ez az idő előrehaladtával egyre inkább paradoxonnak fog hatni. És eljön az a pont, amikor már érdemes a következő körre nemet mondani. Éppen ezt a pontot nehéz már becsiccsentett állapotban felismerni...

Ahogy említettük, ez maraton és nem százméteres síkfutás. Ha a program része az egésznapos iszogatás, az egyszeri mennyiségekre érdemes figyelni. Érdemes alacsonyabb alkoholtartalmú italt választani a koktélunkba, bor helyett, ha tehetjük, fröccsözni, 10 feletti alkoholszázalékú sör helyett gyengébbet kérni – és azt is lassan, egyszerre kisebb adagokban inni.

A keletebbre dúló, vizespohárba-a-vodkát virtuskodásnak hamar csúf vége lesz.

Fontos eközben falatozni, igazi egyetemi bányászbulik anno el sem indultak egy kanál zsír előzetes és rituális elfogyasztása nélkül. Éhgyomorra inni biztos recept a gyors rosszulléthez. Érdemes egy jó kiadós reggelivel kezdeni a napot, lehetőleg szénhidrátban gazdagon. A fehérje és a zsír emésztése hosszabb időt vesz igénybe, így tovább velünk maradnak ebben a csatában magunk ellen. Egy jó kis szaftos szendvics, városi tivornyázások közben egy megbízható sajtburger igazi hű pajtásunk lehet. Ráadásul megfigyelték, hogy teli hassal lassabb az ivótempó is.

Egy praktikus tipp, amit még kapatosan is észben tarthatunk: minden egyes pohár alkohol után legyen kötelező legyen egy pohár vizet meginni. Szabályosan, kihagyás nélkül. Megmentheti a másnapunkat, sőt az aznapunk kimenetelét is.

Különösen fontos egy átiszogatott nap után este, lefekvés előtt vizet inni, a fejfájás és a másnapi rosszullét elkerülése – vagy enyhítése – érdekében.

Jó viszont elkerülni a sós ételeket, a chipset és mindent, ami vizet von el a szervezettől, hiszen maga az alkohol is ezt teszi.

Az alkohol megdolgoztatja a veséket, így gyakrabban járunk WC-re. A dehidratáció pedig felerősíti az alkohol okozta hatásokat. Higgyük el, a víz velünk van! Inkább vállaljunk be még néhány kört a mosdóba, minthogy ne igyunk folyamatosan vizet.

Aki fáradtan megy neki a napnak, számítson rá, hogy hamarabb spicces lesz. Számos tényező játszik szerepet abban, hogy kialvatlanul egy-két pohár sör is kiüthet. A kimerültség nemcsak a fejben, hanem a májban is jelen van, így az alkoholbontó enzimek kevésbé fürgék.

A nagy melegben való ivászat is okozhat meglepetéseket. Így csak azt tudjuk tanácsolni: keresse mindenki az árnyékot a kánikula napjain!

A kávé segíthet ébernek maradni, de senki ne feledje: a koffein vízelvonó hatása ismert, így nehezebb a józanságot megőrizni. A ritkán ivók ne feledjék, hogy náluk korábban fog kopogtatni az alkohol hatása, míg a rendszeresen alkoholt fogyasztók általában jobban bírják majd az egésznapos terhelést. Kivéve, amikor nem.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram