Hirdetés
Hirdetés

Csak semmi csicsa! Ismerje meg a lenyűgöző Diana Kennedyt

SZERZŐ: DiningGuide
2020. március 9.
Ha olvassuk a Diana vagy a Kennedy neveket, eszünkbe jut azonnal a két karizmatikus személyiség. Örökké fiatalok, akiket Dallas Texasban és a párizsi Alma-híd alagútjában ért utol a végzetük. Diana Kennedy azonban ma is élő, létező személy, aki 97 évesen kamerák elé állt, hogy az életéről meséljen.
Hirdetés

Diana Kennedy brit születésű szerző a mexikói konyha és kulináris örökség megkerülhetetlen alakja. Ma is aktív, utolsó tagja annak a nagy szakácskönyvíró-nemzedéknek, melyhez többek között Julia Child is tartozott. Kilenc könyvet írt, és munkássága nagyban befolyásolta azt, ahogyan az amerikaiak ma a mexikói konyhára tekintenek.

A mexikói konyha Mick Jaggerének is nevezik, bár Jagger is megtiszteltetésnek érezhetné, ha őt hívnák a rockzene Diana Kennedyjének.

Van ezekben a koros hölgyekben valami rendkívüli erő. Ahogy Leni Riefenstahl képes volt 97 évesen visszatérni Szudánba a nuba törzshöz – ahol korábban nyolc hónapot töltött, együtt élve az afrikai falvakban a helyiekkel azt az életet, melynek nyomait ma már csak különleges fotói őrzik, Diana Kennedy is maga autózott 96 éves korában 1200 kilométert lakhelyéről, Mexikóból a másik Kennedy számára nem túl szerencsés Texasba, hogy kutatásai anyagát átadja a San Antonió-i egyetemnek. Egyszerűen nem bírta elképzelni, hogy az életművét, identitásának szerves részeit bedobozolja és postára adja, elvitte hát maga.

Hirdetés

Diana Kennedy hagyományos anyagokból készült házában, a Quinta Dianában él Mexikóban, maga termesztve a főzéshez szükséges alapanyagokat, évtizedek óta tanulmányozva a mexikói konyhát fehér, európai nőként olyan mélységben, melyet a helyiek közül is csak kevesen ismernek.

A sikeres író könyveinek bevételéből alapítványa környezeti-gasztronómiai projekteket támogat Mexikóban. Diana az ételeken keresztül kapcsolódik a világhoz: a környezeti adottságok és változások hatását hosszú évtizedeken keresztül kutatva és tapasztalva. Ha a környezetet tönkretesszük – vallja -, az alapanyagainkkal, az élelmiszerekkel is nagy baj lesz. A háborús szűkösség idején tanulta meg becsülni a legkevesebbet is, és azóta bosszantja folyamatosan az élelmiszerpazarlás. De sokat hallani, amikor felemeli hangját a génmódosított élelmiszerek terjedése ellen és generációkat tanít az általa annyira ismert és szeretett mexikói konyha hagyományaira – amik közül jó pár ételre és módszerre már sokan nem emlékeznének, ha Diana Kennedy nem teszi a dolgát.

Diana Kennedy különleges életet él, nagyívű álmokkal, melyeket szépen meg is valósított hosszasan aktív élete során. Elizabeth Carrol Nothing Fancy (szabad fordításban: Csak semmi csicsa) címmel készít filmet róla.

Minden érdekes, amit csinál, és semmi nincs ok nélkül: ahogy főz, ahogy a piacon válogat, ahogy a környezetéhez viszonyul.

Végtelen bölcsesség és egy egységesen, egy irányban megélt élet tapasztalata sugárzik róla. Beengedi a filmkészítőket – és a nézőket – világa titkos szegleteibe, kertjébe, privát szférájába. A világ vezető séfjei tartják tanítómesterüknek, követik filozófiáját José Andréstől Alice Watersig.

Bár Diana Kennedy jó pár embert tanított meg főzni, a legtöbbet mégsem a konyhai praktikák és receptek átadásával tudja nekünk adni. Személyisége olyan összeforrott és hiteles, hogy bármit csinálna, útmutató lenne benne.

Az életéről szóló filmet április 22-én mutatják be az Egyesült Államokban.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram