Hirdetés
Hirdetés

A csabai kolbászfesztivál és a gulyásleves is hungarikum

2017. március 23.
Idén 152-re bővült a hungarikumok listája, újabb fontos gasztronómiai szereplőkkel. Apropó, eddig hogy-hogy nem szerepelt a gulyásleves a nemzeti értéktárban? A hungarikumok "egyediségükkel, különlegességükkel, minőségükkel a magyarság csúcsteljesítményeit képviselik". 2012-ben fogadta el az országggyűlés azt  a törvényt, amely alapján nemzeti értékeink közül elkezdték kiemelni a legemblematikusabbakat. Első körben tíz tagú volt az "elitklub", a tokaji […]
Hirdetés

Idén 152-re bővült a hungarikumok listája, újabb fontos gasztronómiai szereplőkkel. Apropó, eddig hogy-hogy nem szerepelt a gulyásleves a nemzeti értéktárban?
A hungarikumok "egyediségükkel, különlegességükkel, minőségükkel a magyarság csúcsteljesítményeit képviselik". 2012-ben fogadta el az országggyűlés azt  a törvényt, amely alapján nemzeti értékeink közül elkezdték kiemelni a legemblematikusabbakat. Első körben tíz tagú volt az "elitklub", a tokaji történelmi borvidék kulturális örökségként került fel rá, a gasztronómiai szereplők csak rá egy évvel kezdtek sokasodni.

Ikonikus levek
Érdekes, hogy a "legmagyarabb étel", amelyről itt  mi magunk azt írtuk, hogy "a 21. századi magyar gasztronómia egyik klasszikus alappillére, fundamentuma kellene, hogy legyen", szóval a gulyásleves csak idén került fel a listára, a karcagi birkapörkölt és a bajai halászlé is beelőzte. Lényeg, hogy ott van. Egy másik fontos levesünk, a tiszai halászlé is idén lett hungarikum, és ha már jóféle levekről van szó: az egri bikavér is immár a lista része (a Hungarikum Bizottság egyébként idén az egri várban gyűlt össze és szavazott). Az egri borvidék vörös cuvéejét olyan italok előzték meg a hungarikumok sorában, mint a fröccs, a Törley pezsgő, az Unicum, a törkölypálinka és persze a Tokaji aszú. Egy (szó szerint) üdítő szereplő a listán a szódavíz, avagy a szikvíz.

Egy balatoni borász, Bakonyi Károly szőlőnemesítése
A kulturális örökség kategória idén Bakonyi Károly szőlőnemesítő életművével bővült, az ő munkájának köszönhetjük többek között a Cserzsegi fűszeres nemesítését.
A tavaly felterjesztett nemzeti értékek közül a mirelit termékek (merthogy a Mirelite magyar!) és a dobostorta most nem került be a gyűjteménybe. Habár az élelmiszerek a hungarikumok jelentős hányadát teszik ki, természetesen nem csupán ételekről szólnak.A világhírű Kodály-módszer, a magyar pásztor- és vadászkutyák vagy éppen a nagybányai festőiskola viszont igen.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram