Hirdetés
Hirdetés

Côte de Nuits és Martinborough, Sonoma és Wairarapa -Itt van az ősz, kóstoljunk pinot noir-t

SZERZŐ: Király Márton
2022. október 18.
A világhírű szőlőfajta sikere mögött számos tényező áll, sok legenda és mítosz kapcsolódik hozzá, és bizonyos pincészetek pinot noir-ja nem hiányozhat egyetlen komoly borgyűjteményből sem. Ha szakértő kezek nyúlnak hozzá, az egyik legsokrétűbb, legizgalmasabb, legkifinomultabb bor készíthető ebből a szőlőből, melynek aromái tökéletesen passzolnak a lassan beköszönő őszi időjárás hangulatához. Emellett pedig tökéletes kiegészítő az október-novemberben szintén népszerűvé váló kacsa- és libaételeknek is.
Hirdetés

Napokra vagyunk a kevesek által várt őszi-téli óraátállítástól, a délután öt órakor beköszöntő sötétségtől. Nemsokára ott kaparásznak az őszi ködök a tar ágak-bogak rácsai között, és ahogyan azt József Attila is megjósolta versében, beköszönt az ősz.

A komor-hűvösbe forduló időjárás, a csendes-ködös esték azonban remek alkalmat kínálnak, hogy (újra) felfedezhessük az évszakhoz leginkább passzoló szőlőfajtát és annak csodálatos borát, a pinot noir-t. A világhírű szőlőfajta sikere mögött számos tényező áll, sok legenda és mítosz kapcsolódik hozzá, és bizonyos pincészetek pinot noir-ja nem hiányozhat egyetlen komoly borgyűjteményből sem. Ha szakértő kezek nyúlnak hozzá, az egyik legsokrétűbb, legizgalmasabb, legkifinomultabb bor készíthető ebből a szőlőből, melynek aromái tökéletesen passzolnak a lassan beköszönő őszi időjárás hangulatához. Emellett pedig tökéletes kiegészítő az október-novemberben szintén népszerűvé váló kacsa- és libaételeknek is.

Ahhoz azonban, hogy a pinot noir e fent is leírt, eszményi formájában kerülhessen a palackba, majd onnan a poharainkba rengeteg tényezőt kell figyelembe vennie a szőlésznek és a borásznak is. Az egyik legérzékenyebb, „fekvésérzékeny” fajtáról van szó, mely igazán nagy formáját csak a tökéletesen tájolt dűlőkön képes megmutatni. Ezen a ponton legkésőbb eszünkbe kell, hogy jusson Burgundia, de jó eséllyel ez már rögtön a pinot noir nevének olvasásakor megtörtént.

Sehol máshol nincs ekkora hagyománya a dűlők klasszifikációjának, a tájolás, fekvés, tengerszint feletti magasság, dőlésszög vizsgálatának, mint ezen a borvidéken, ahol minden kutatás a két legendás fajta, a chardonnay és a pinot noir érdekét szolgálja. És talán sehol máshol nem is mutatja szebb arcát egyik szőlő sem, mint a burgundiai Aranyparton. A túl sok napfény ugyanis hamar túlérleli ezt a vékony héjú szőlőt, sőt extrém esetben nem csak a savak égnek ki belőle, hanem a szőlő héja is megéghet. A túl kevés napfény sem megfelelő, hiszen a szőlő hosszú érési ideje miatt a szőlész az őszi hidegek és esőzések beköszöntekor könnyen éretlen szőlővel találhatja szemben magát.

Hirdetés

A dűlők fekvése azonban csak egy része a nagy pinot noir bor összetevőinek. Egy másik, legalább ennyire fontos szempont a talaj összetétele. A pinot noir mészkő nélkül félkarú óriás, itt adja a legkomplexebb borokat, de vulkáni, vagy tengeri üledékes altalajjal rendelkező löszön, vagy agyagon is jól érzi magát.

Ha a dűlő fekvése, a talaj összetétele is mind megfelelő, a kiszámíthatatlanságnak akkor sincs vége. Mint minden szőlő esetében, úgy a pinot noir esetében is megkerülhetetlen tényező az időjárás. A szőlő fenyőtoboz alakú, tömött fürtjei, melyről a fajta a nevét is kapta, kifejezetten érzékenyek a párás levegőre, a zsúfoltan álló szemek fogékonyak a különböző gombás megbetegedésekre és a rothadásra.

Ezekből is látszik, hogy a pinot noir esetében igazi kényes, „úriszőlőről” van szó, mely kevés termést ad, s igen nehezen, csak hozzáértő gazdáknak. Ennek is köszönhető, hogy míg burgundiai társa, a chardonnay el tudott terjedni, sőt, népszerűvé tudott válni világszerte, úgy pinot noirt a világ jóval kevesebb borvidékén termelnek. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne találkozhatnánk rengeteg féle stílusban elkészített pinot noirral. A már említett Burgundia a csupán a jéghegy (igaz, toronymagasan álló) csúcsa, az Aranypart dűlőit és stílusát külön írásban lenne érdemes bemutatni. De pinot noir-t érdemes máshonnan is kóstolni, érdekes, izgalmas élményekben lehet részünk, ha az új-zélandi, dél-afrikai, elzászi, német, amerikai, vagy éppen a magyar pincészetek borait kóstoljuk.

Franciaországban a pinot noir Burgundián kívül is fontos szerepet kap. A chardonnay mellett az egyik legfontosabb pezsgőalapanyag ez a szőlő, Champagne egyik alapköve. Sehol máshol Franciaországban nincs annyi pinot noir ültetvény, mint Champagne-ban. A Loire mentén Sancerre-ben rosé és könnyed vörösbor készül belőle, mindkettőt enyhén behűtve szolgálják fel a maximális frissesség érdekében.

Németországban a fajta neve Spätburgunder, azaz „késői burgundi.” Ez Németország legnagobb mennyiségben ültetett kékszőlő-fajtája, és hasonló stílusban készítik errefelé is, mint Elzászban, a burgundiai könnyed, komplex ízvilágra emlékeztetőt. Badenből és Pfalzból érkeznek kiemelkedő példák.

Hirdetés

Új-Zélandon is a pinot noir a legelterjedtebb, és talán a legfontosabb kékszőlő. Martinborough városának környékén, az északi sziget déli csücskében fekszik a hangzatos nevű Wairarapa borvidék, a név maori nyelven „ragyogó vizeket” jelent. Ez a terület ad otthont a jellegzetes, kiemelkedő minőségű új-zélandi pinot noirnak. Ahogyan a szigetország felfedezte magának a sauvignon blanc-t, úgy formálták saját képükre a pinot noir-t is. Az óceán hűtő hatása, a kellemesen hűvös időjárás, a megfelelő mennyiségű csapadék, az éppen elég ideig sütő napfény kirobbanóan gyümölcsös, a francia változatnál testesebb, intenzív ízvilágú bort ad, újvilági csavar az egyik legeurópaibb borban.

A dél-afrikai borszcéna egyre inkább megtalálja saját útját, különleges karakterét, amit mi sem bizonyít jobban, mint a tény, hogy a napokban kiosztott Golden Vines díjak közül a feltörekvő csillag, izgalmas új felfedezett díját egy swartlandi borászat nyerte el. Egyre inkább elfelejthetjük a Dél-Afrika=pinotage egyenletet, az országból egyre másra érkeznek a meglepő, izgalmas tételek. Elgin és Walker Bay hűvös, part menti régiói izgalmas területet biztosítanak a pinot noir számára. Itt körülbelül 1200 hektáron termelnek pinot noirt, ezek rendszerint közepes testű, érett gyümölcsös és földes karaktert mutató borok.

Az USA pinot noir stílusa szerint két fő csoportra osztható. A kaliforniai Sonomából, Russian River Valley-ből, Napából, Los Carnerosból származó borok alig hasonlíthatók Francia rokonaikhoz. Ezekben a borokban az alkohol és a tannin magas, a gyümölcsök intenzívek, a hordófűszer hangsúlyos, a savszint alacsony. Napfény, érett szilva és fahéj, ezt a stílust nehéz filigránnak nevezni, ám könnyű megkedvelni. A zárkózott elzászi, vagy burgundi pinot noir mellett ez a bor harsog, kirobban a pohárból, könnyű megszeretni, de elég hamar egysíkúvá válhat az a kirobbanó gyümölcsösség, ami mögött ritkán lehet valódi mélységet és kifinomultságot felfedezni.

Az oregoni és washingtoni pinot noirokkal azonban egészen más a helyzet. Az oregoni Willamette Valley ugyanazon a szélességi fokon fekszik, mint Burgundia, így az éghajlata és az itteni borok stílusa is hasonló.

A Washingtonban található Walla Walla Valley első számú szőlője a cabernet sauvignon, de különleges, elegáns pinot noirok is érkeznek innen.

A pinot noir különleges bor, mert rendelkezik egy olyan tulajdonsággal, ami az igazán komoly borok sajátossága, és nem fordul elő minden tőkén. Ha megfelelő stílusban készül, és ebben az esetben a megfelelő a burgundiai iskolázást jelenti, akkor a pinot noir az egyik leghosszabban és legszebben érlelhető bor, ami csak létezik. Részben ez áll a fajta patinás hírneve, legendás státusza, és néha csillagászati árcímkéje mögött. A frissen kibontott, néhány éves pinot könnyed, ízében friss cseresznye, szamóca, üde és frissítő. Ha ezt megtámogatják a Burgundiában használatos 228 literes, piéces nevű hordó fűszereivel, akkor a gyümölcs könnyed aromáit elegáns hordófűszerek festik alá. Ha pedig egy igazán komoly pincészet jó évjáratból származó borának palackját hosszú évekig nem bontjuk fel, akkor abban kialakulnak az avar, a gomba, a bőr, erdei talaj gyönyörű tercier aromái, amik mind-mind olyan remekül illenek az írás elején vázolt őszi hangulathoz.

Ehhez persze igazán komoly pincészetek tételeire van szükség, melyek sav-tannin-alkohol aránya képes hosszú évtizedeken keresztül eltartani a bort, hogy az aromák fejlődésnek indulhassanak, és végül, akár évtizedek múlva kiteljesedhessenek. Ha nem győzünk ennyit várni, vagy szeretnénk magunknak egy kellemes estét, bontsunk fel egy könnyedebb stílusban készült pinot noir-t, üldögéljünk hosszan kóstolgatva a bort egy kényelmes fotelben, és ünnepeljük az őszt és a nagyszerű szőlőfaját, melynek bora poharunkban csillog.

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram