Hirdetés
Hirdetés

Colomba és bárány locsolkodás nélkül – Húsvét olasz módra, Giannitól

SZERZŐ: diningguide
2018. március 25.
A karácsony után a húsvét a második ünnep, ami bár régi egyházi szertartásokon alapszik, mégsem kopott el mára ez a szokás, és akárcsak Magyarországon, Olaszországban is élő hagyomány a húsvét ünneplése. A 40 napos böjt lezárásával óriási trakták kezdődnek az olasz asztaloknál is.
Hirdetés

Nálunk is van hagyománya a húsvéti tojásnak, a festett tojásoknak és a csokitojásnak is, de a gyerekek nem várják a húsvéti nyulat, sőt még az is lehet, hogy nagyot is néznének, ha elmondanánk nekik, hogy a finom csokitojásokat nyulak tojták! Erősebben vallásos olasz családok még mind a mai napig megteszik, hogy a szépen kifestett tojásokat elviszik a templomba megszentelni. A locsolkodás hagyománya pedig nálunk ismeretlen.

Festett tojások desszertre hangolva -lapralinapadovana / Instagram

Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi

- tartja a közkeletű mondás Olaszországban, ami annyit tesz, hogy Töltsd a karácsonyt a szeretteiddel, a húsvétot pedig azokkal, akikkel szeretnéd. Bár a mondás tényleg hangzatos, azért a húsvét a karácsonyhoz hasonlóan mégiscsak elsősorban a családok legfontosabb ünnepe, és nem a baráti társaságoké.

Ha egy valamit kóstoltok, legyen az a colomba!

A colombát

nevezhetnénk akár a húsvéti ünnepek panettonéjának is.

Ahogyan a húsvéti tojás, és ezt talán magyarázni sem kell, az új élet kezdetének szép szimbóluma, vagy ahogyan az Olaszországban bevett szokás, húsvét vasárnapi báránysült Jézus áldozatát szimbolizálja, úgy ez a kalácsféle is jelképes. A szó jelentése magyarul galamb, és ha jól megnézzük, ezt is formázza ez a finomság: egy kitárt szárnyú galambot láthatunk.

claudiaturri74 / Instagram


Készítik simán mandulával, kandírozott naranccsal és mazsolával, illetve ugyanezekkel a hozzávalókkal csokoládésan is. A vastag porcukorréteg pedig nem maradhat el a tetejéről. A hagyományos magyar fonott kalácsokhoz képest egy édességgel is felér tehát az olaszok kalácsa, ami egész egyszerűen egyetlen itáliai család asztaláról sem hiányozhat!

profumodicannellaecioccolato / Instagram


Olaszországban is ismerik a sós kalácsot húsvétkor, ez hagyományosan húsvét vasárnap reggelén kerül elő. Ez azért is rendhagyó, mert mi olaszok, híresek vagyunk arról, hogy szívesen eszünk édes péksüteményeket reggelire egy jó kávé és narancslé kíséretében. Húsvétkor még a legédesszájúbbak is kivételt tesznek, és szalámival, pancettával és főtt tojással.

bernardo.ballini / Instagram


A cappelletti in brodo nevű levesnek is illik előkerülnie húsvétkor, annak rendje és módja szerint húsvét vasárnapjának vacsoráján. A húsvéti trakták után jól esik a gyomornak a tápláló húsleves, a kis tésztakalapocskák pedig természetesen úgy az igaziak, ha otthon készülnek. A cappellacci és cappelleti tésztákról nemrégiben már meséltem.

mimisardegna86 / Instagram


Olvasta már korábbi cikkünket? Pocakok, kalapok és batyuk – Tésztakaluz Giannival 2. rész
Ugyan nem ebből a levesből, hanem egy sokkal "izmosabb" főzetből, a frittoléból készül a curcuci. Nagy üstben főzi ki (jellemzően) a hentes a frittolét, ahogyan azt már meséltem is nektek az olasz disznóvágások kapcsán. "...a sertés kevésbé nemes részeiből, a füleiből, a körömből, a lábból, szívből, veséből, nyelvből, farokból, orrból, pofából, gyomorból, csontokból, bőrből és zsírból, egy caddara nevű ónozott rézüstben lassan főzve" készítik.

mimisardegna86 / Instagram


Az üst alján megmaradt lé és falatok alkotják aztán a curcucit, ami mint minden kocsonyaféle, sokak ínyenc kedvence, mások pedig rá sem tudnak nézni. A kifőtt kollagéntartalomnak köszönhetően kellően ragacsos, zselés kocsonyában hús- és bőrdarabkák bújnak meg. Ahogyan azt kell, ecetesen, sokan csípősen, kenyérrel együtt falatozzák elsősorban Olaszország északi részén az év eleji disznóvágások legutolsó emlékeiként.

lacucinadiangela / Instagram


Nincs mese, késsen bármekkorát is a tavasz, végérvényesen elindult az új év! Alig várom majd a friss tavaszi zöldségeket, aztán a gyümölcsöket, hiszen lassan a természet is virágba borul. Az itáliai húsvéti asztalokra kerülő zöldborsó (piselli) egyébként éppen ezt a folyamatot hivatott szimbolizálni.

Köszönöm, hogy elolvastátok, és ne feledjétek, olaszul l'enni jó!
Kellemes húsvéti készülődést kívánok mindenkinek,

Gianni

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram