Hirdetés

Colomba – az olasz húsvét édessége

2025. április 18.
A colomba di Pasqua, vagyis húsvéti galamb, egy hagyományos olasz kalács, amelyet húsvét idején készítenek és fogyasztanak. Ez az édes, kelt tésztájú sütemény Olaszországban éppoly nélkülözhetetlen húsvétkor, mint karácsonykor a panettone vagy a pandoro. A „colomba pasquale” néven is ismert sütemény több mint egy évszázada az olasz húsvéti ünneplés szerves része, és a legtöbb olasz inkább vásárolja, mintsem otthon sütné – még a nagymamák is. Giorgio Cavicchiolo, az Alelí séfje osztotta meg velünk gyerekkori élményeit az olasz húsvéti szokásokkal és a különleges süteménnyel kapcsolatban.

A colomba klasszikusan galamb alakban készül – innen a neve, hiszen a „colomba” olaszul galambot jelent. A sütemény tésztája gazdag és levegős, kiváló minőségű lisztből, tojásból, vajból, természetes kovásszal és cukorral készül. A legalább harminc órás kelesztés után formába öntik, majd sütés előtt a tetejét gyöngycukorral és egész mandulával szórják meg. Bár a hagyományos változat a legismertebb, az egyes olasz régiók saját ízvilágot is hozzáadnak: Piemontéban IGP védett mogyoróval, míg Emilia-Romagnában amaréna cseresznyével is készülhet.

A húsvéti ünnepi asztalról szinte soha nem hiányzik – nemcsak az ünnep napján, hanem előtte és utána is. Sokan reggelire, délutáni nassolnivalóként vagy vacsora utáni desszertként is szívesen fogyasztják, amint megjelenik a boltokban.

A colomba eredetével kapcsolatban többféle legenda kering. Az egyik szerint a sütemény története a 6. századig nyúlik vissza, amikor Szent Kolumbán ír szerzetes látomásban egy égből leszálló galambot látott, és ez ihlette arra, hogy húsvétra galamb alakú süteményt süssön. Egy másik változat a lombardok 1176-os győzelmét említi Frigyes császár felett, amikor a csatatéren két galamb jelent meg égi jelként. Egy harmadik, talán legismertebb legenda szerint 572-ben a páviaiak galamb alakú kaláccsal próbálták kiengesztelni Alboin longobárd királyt, aki épp ostromolta városukat. A barbár király annyira megkedvelte az édességet, hogy megkegyelmezett a városnak és szabadon engedte lakóit.

Bár ezek a történetek szép hagyományokat őriznek, a colomba mai formája valójában a 20. században született. Az 1930-as években a milánói Motta cukrászcég – amely már akkor híres volt a karácsonyi panettonéról – felismerte a lehetőséget egy húsvéti édesség bevezetésére. A vállalat reklámszakembere, Dino Villani, kitalálta, hogy a panettone-gyártásra használt gépeket hasznosítsák újra, és szinte ugyanazzal a recepttel, de galamb formában készítsenek egy szezonális süteményt. Az ötlet bevált: a colomba gyorsan népszerűvé vált, és az észak-olasz finomságból egész Olaszország húsvéti szimbóluma lett.

A receptet a 1940-es években továbbfejlesztette Angelo Vergani, aki megalapította a máig híres Vergani céget Milánóban – amely azóta is az egyik legismertebb colomba-készítő manufaktúra. Az ő munkája is hozzájárult ahhoz, hogy a colomba ne csak egy édesség legyen, hanem a béke, a megújulás és az ünnep szimbóluma.

Delicious Italian Easter dove cake (Colomba di Pasqua), decorated eggs and bunny figures on white wooden table, flat lay. Space for text

Giorgio Cavicchiolo, az Alelí séfje mesélt az olaszországi gyerekkoráról, a húsvéthoz kapcsolódó családi hagyományokról és a colombáról

„Nálunk anno a húsvét is olyan nagy ünnep volt, mint a Karácsony. A család sokfelé szétszóródott a világban, ilyenkor volt arra alkalom, hogy találkozzunk. Volt, hogy harmincan voltunk a házban, gyerekek, nagynénik, nagybácsik, mindenféle rokon. Nagyon sok régi emlékem van ezekről az ünnepekről, és nagyon érzelmes leszek, amikor rájuk gondolok. 

Mivel Olaszországban a mai napig domináns a katolikus vallás, sok szokást tart az idősebb generáció. Ilyen például a Nagypéntek, illetve az egész böjti időszak is. A legtöbben ezen a napon halas ételeket esznek, de a mi családunkban sok-sok éven át minden egyes péntek a halról szólt. Csütörtökön volt a városban egy piac, anyukám pedig ment, hogy megvegye a legfrissebb fogást. Így már aznap este és másnap is halat ettünk.

A húsvét vasárnap és hétfő mindig arról szólt, hogy összegyűlik a család. Sok tradicionális ételt ettünk, gnocchit és más tésztaféléket, húslevest, húsokat. Hagyományos étel volt a bollito misto, ami egy többféle húsból készült főtt fogás, amit különféle szószokkal, például salsa verde-vel vagy mostarda-val (kandírozott mustáros gyümölcs) tálalnak. Nem leves, hanem inkább főétel – a húsokat egy aromás zöldséges alaplében főzik, aztán szeletelik és tálalják. Az utóbbi ételt gyerekként kevésbé szerettem, de szerencsére bőven volt választási lehetőség. Általában a nagynéném főzött, nagyon kedveltem a tésztaféléket, ez a mai napig így van.

Édesapámnak tehenei voltak, és gyakran bartellezett a tejjel – így kaptuk a kenyeret csere alapon a pékségtől, húsvétkor pedig a colombát. A legtradicionálisabb a  cukormázzal bevont, mandulás, cukor darabos verzió volt. A colombát és panettonét nagyon ritkán csinálta bárki otthon, mindig pékségekben vásárolják a helyiek is. A colomba tésztája nagyon hasonlít a panettonéra, lényegében megegyezik – ugyanúgy lógatják is a sütés után, hogy elnyerje a végleges formáját, és talán a máz a legnagyobb különbség. 

Nekem gyerekként a kandírozott citromos és narancsos volt a kedvencem, cukormázzal és mandulával a tetején. Ma már sokféleképpen készítenek colombát, kovásszal és élesztővel is, de a kovásszal készített verzió sokkal tartósabb, könnyebb, ízesebb és nem szárad ki napok után sem. 
Egy másik tradicionális édesség egy nagyon jellegzetes venetói sütemény, a pinza, ami kukoricalisztből készül, mazsolával, almával, fügével. Amikor a pék megsütötte a kenyeret és még meleg volt a kemence, mindig betettek egy nagy adag pinzát.”

Hogyan érdemes fogyasztani?

„A panettonét és a colombát is gyakran kínálják zabaglione-val vagy valamilyen krémmel, de tradicionálisan magában fogyasztják, egy-két pohár édes, vagy félédes gyöngyöző bor, vagyis vino spumante kíséretében. Ez egy nagyon régi szokás, és a családom is a mai napig így fogyasztja az édességet.”

Források: wantedinrome.com | issimoissimo.com

Fotók: 123RF

No active "sidebar-ad-single-roadblock-3" sidebar
Tovább olvasok
No active "sidebar-ad-roadblock-2" sidebar
No active "sidebar-ad-roadblock-3" sidebar
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram