Cliveden House - Királyi menedék a völgyben

SZERZŐ: Király Márton
2022. december 25.
A Cliveden House gazdag múltjából inspirációt merítő tematikus kóstolómenük nem csak megkoronázásai egy itt töltött fejedelmi napnak, de tovább segíthetnek ennek a csodálatos helynek a megértésében, megismerésében, és értékelésében is.  
Hirdetés

Történet

A Buckinghamshire-ben található Cliveden-udvarház jóval több festői környezetben meghúzódó épített örökségnél, története több száz év távlatára nyúlik vissza és nem mentes kalandoktól, botrányoktól, rejtélyektől sem. A Temze-parti birtokon 1666-óta álló kúria jelenleg Anglia egyik legjobb szálláshelye, de a birtok része a nagy-britanniai értékeket gyűjtő, megőrző, konzerváló és bemutató National Trustnak is, azaz a nemzeti örökség részét képezi.

Fotó: facebook.com/ Cliveden House

A birtokot 1666-ban a Mansfield-családtól vásárolta meg Geroges Villiers, Buckinghamshire második hercege, aki vadászkastélyt épített azon a helyen, ahol a ház ma is áll. A birtokon ekkoriban a herceg által szervezett nagyszabású vadászatok, mulatságok zajlottak, de sor került egy halálos kimenetelű párbajra is. 1668-ban a házigazda ugyanis Shrewsbury grófnéjának becsületébe gázolt, így a grófnak egyetlen lehetősége maradt, párbajra hívta a herceget. A párbajban azonban a gróf alulmaradt, Buckinghamshire második hercege halálosan megsebesítette őt. Ez volt az első, de korántsem az utolsó, nagy botrányt kavaró eset, ami a birtokon történt.

A birtok aztán többször is gazdát cserélt, Orkney hercegére szállt, majd rövid időre a walesi herceg i bérelte. 1795-ben aztán bekövetkezett a következő tragédia, az eredeti vadászkastély kigyulladt, és csaknem teljesen leégett. Ezzel megsemmisült a 17. századi angol kastélyépítészet egyik legszebb példája, a birtok élete azonban ment tovább, és nem sokára felépült a második kastély, ahova Sutherland hercege és hercegnéje költözött.

Fotó: facebook.com/ Cliveden House

Az idill azonban nem tartott sokáig, 1849-ben újra lesújtott a balsors, és a második ház is a tűz áldozatául esett. A korabeli legenda szerint a füst akkora volt, hogy azt maga a királynő is látta a windsori kastély ablakaiból, és személyesen utasította a tűzoltókat, hogy induljanak a mentésre. Akár igaz, akár nem, annyi bizonyos, hogy a kúriát nem sikerült megmenteni, és sokáig úgy tűnt, ezzel vége is a temzeparti birtok történetének.

A Viktoriánus kor azonban éppen a folyamatos fejlődésről, nagyszabású tervekről, ambiciózus történetekről, és virágzó építészetéről híres. 1851-ben maga Charles Barry, a westminsteri palota építésze fogott hozzá, hogy újjáépítse Anglia egyik legszebb birtokának udvarházát. Az elkészült harmadik ház az, mely napjainkban is fogadja a látogatókat. Barry stílusa, mely az itáliai reneszánsz újjáélesztett jegyeit, és az úgynevezett Palladio-stílust is magában foglalja, egyedülálló szépségű, impozáns kastélyt eredményezett. Az épületnek mintegy háromszáz ablaka van, erkélyekkel dúsan díszített homlokzatai lenyűgöző látványt nyújtanak, amelyet az azóta elvégzett restaurálások is tiszteletben tartottak.

Fotó: facebook.com/ Cliveden House

A birtok aztán nemsokára az Astor-család tulajdonába került, akik talán a legtöbbet tettek azért, hogy a ház és a birtok elnyerje mai képét.  A kertek, a belső terek, a szökőkutak, a festmény-, és könyvgyűjtemény, az óratorony, a parkosított birtok, a teniszpálya mind az ő munkájuk nyomán érkeztek a kastélyba. A birtokot persze a történelem sem kerülte el, az első világháború alatt a család kórházat rendezett be a sebesültek számára. A hatszáz fő ellátására átalakított Cliveden-házat először Winston Churchill, majd VI. György király is felkereste.

Fotó: facebook.com/ Cliveden House

A királyi család mellett számos előkelő vendég látogatott el a birtokra. A két világháború közötti évek során többek között Franklin D. Roosevelt, Charlie Chaplin, Bernard Shaw is megfordult itt.

1961-ben a frissen kialakított medence mellett találkozott Christine Keeler és John Profumo, akikhez minden idők legnagyobb brit politikai botránya köthető. (Mivel cikkünk célja a birtok bemutatása, történelmének ezt a fontos állomását nem hagyhatjuk ki, a részletekbe azonban most nem mennénk bele.)

1965-ben a Beatles a kastély falai között vette fel a Help! című filmjük néhány jelenetét, 1969-ben pedig a Stanford Egyetem bérelte ki a kastélyt.

Fotó: facebook.com/ Cliveden House

1985-ben aztán megtörtént a nagy változás, a Cliveden-ház luxushotelként nyitotta meg újra a kapuit. 2017-re elkészül a Spa részleg, a kastély bekerül a Chateaux&Relais rendszerbe, megkapja az elérhető legmagasabb fokozatot. 2018-ban újabb királyi látogató érkezik, Meghan Markle a szállodában tölti családjával az esküvője előtti napokat.

Párbajok és tűzvészek, királyok és hercegek, rocksztárok és színészek, történelem és aktualitás, múlt, jelen, és jövő, a Cliveden House az egyik lepatinásabb, legpompásabb és legizgalmasabb szálláshely Anglia szerte.

Fotó: facebook.com/ Cliveden House

A helyszín

Londontól alig egyórányira fekszik a mintegy százötven hektáros birtok. A lankás dombokon erdőket, ligeteket, kijelölt piknikhelyszíneket, és mintegy hetvenhektárnyi művelt kertet, parkot is találunk.

A kertek

Felkereshetjük a rózsakertet, sétálhatunk a sövényszobrok között, bolyonghatunk a labirintusban. A birtokon többszázéves buxus-sövényeket, előző században ültetett tiszafákat, és rejtett pavilonokat találhatunk. A kertek adnak otthont az Astor család által épített apró kápolnának, és a család szoborgyűjteményének is. A gyűjtemény leghíresebb és legérdekesebb darabja az úgynevezett Borghese-balusztrád.

Fotó: facebook.com/ Cliveden House

Az egykor a római villa Borghese kertjét díszítő korlátsort az egyik tulajdonos-gróf vásárolta meg, és hozatta Angliába, még valamikor a 19. század derekán. A korlátsor azóta a kertet díszíti, de emellett, ahogyan azt 2004-ben felfedezték, otthont ad az híres „Clivedeni Csigának” is. Ez egy aprócska kerticsiga-fajta (Papillifera bidens), mely egész Angliában csak itt, a kőkorlátot borító zuzmóban található meg. A mai csigák őse még együtt érkezett a korláttal, és nemzedékek óta vígan szaporodik az Angol kert díszének felszínén.

Stílus és hangulat

A Cliveden-ház fentebb éppen csak nagy vonalakban felvázolt gazdag történelme sugárzik a birtok minden szegletéből, a ház minden szobájának minden sarkából. Felbecsülhetetlen értékű faliszőnyegek és 18. századi páncélok fogadják a vendégeket, amikor belépnek a sötét fával, és mélyvörös drapériákkal burkolt Nagyterembe. A falakon portrék és kő mellszobrok sorakoznak, míg a csillárok és a díszes virágdíszek könnyedebb, de továbbra is ünnepélyes hangulatot árasztanak.

Fotó: facebook.com/ Cliveden House

A csodálatosan díszes francia étkezőtermet 1897-ben a franciaországi Château d'Asnières-ből szállították ide, időt és költséget nem kímélve. A lépcsők alatt sétálva láthatók az eredeti csengők, amelyekkel a személyzetet hívták. Az épület mérete ellenére odabent csak 48 szoba van, így még teltház esetén sem érződik zsúfoltnak.

Személyzet és wellness

A szálloda üzemeltetői egyértelműen hatalmas hangsúlyt fektetnek a személyzet képzésére; a személyzet tagjai tapasztaltak és nagyon udvariasak, mégis barátságosak. Semmi sem jelenthet túl nagy gondot, folyamatosan arra törekednek, hogy az itt-tartózkodás minden szempontból tökéletes, felejthetetlen élményt nyújtson.

Fotó: facebook.com/ Cliveden House

A szabadtéri medence - ahol a hírhedt Profumo-ügy kezdődött - nyáron igazi áldás, a lenyűgöző angol pázsit közepén áll, körülötte nyugágyak, két pezsgőfürdő. A belső fürdőben egy fedett medence és pezsgőfürdő, egy orangerie-stílusú szoba várja a pihenésre érkezőket.

Fotó: facebook.com/ Cliveden House

Az edzőterem a szabadtéri medencére néz. A változatos, labirintust és vízi kertet is magában foglaló, hatalmas attrakciót jelentő terület felfedezésére érdemes egy külön napot is rászánni.

Temze

A birtokot átszelő Temze folyó számos lehetőséget nyújt a kikapcsolódásra. Apró csónakokkal szívesen szállítja át a vendégeket a személyzet a számtalan apró sziget egyikére, hogy ott fogyaszthassák el délutáni teájukat. De egy napsütéses őszi délutánon elképzelni sem tudunk jobb programot, mint részt venni a szálloda saját, Edward-korabeli jachtján zajló hajókiránduláson, ahol a fedélzeten a kényelmes ülőhely mellé természetesen ajándék champagne is jár.

Fotó: facebook.com/ Cliveden House

Szobák

A szobák stílusa hasonló az összes szobakategóriában (a Club, Classic és Deluxe szobáktól kezdve a lakosztályok széles skáláján át a Spring Cottage-ig), de a színösszeállítások különböznek. A Mountbatten-lakosztály például korábban a biliárdterem volt, és ennek megfelelően hatalmas. Hagyományos, királyi stílus de sok apró részlet tartja naprakészen a szobák hangulatát, beleértve a fényes, világos márvány fürdőszobákat. Gyönyörű antik bútorokat, rengeteg lambériát és még több festményt találunk, és minden szoba saját karakterrel bír.

Fotó: facebook.com/ Cliveden House

Konyha

A Cliveden House által vitt konyha kortárs, fine dining minőségű angol konyha. Az olyan klasszikusok, mint a Wellington, az egészben sült fácán, a tőkehal, az helyi konyhakert színe-java nem hiányozhat róla. Természetesen a délutáni tea itt is a nap egyik legfontosabb eseménye.

Fotó: facebook.com/ Cliveden House

Aki kevesellené a délután ötkor felszolgált csodálatos sütemény-, és szendvicsvariációkat, és nem szeretne vacsoráig várakozni, esetleg lemaradt a Francia Ebédlőben felszolgált reggeliről, az ellátogathat az Astor Grillbe, ahol azonnal a rendelkezésére állnak. Természetesen mentes és vegán opciókat is találunk, és nem csak az a la carte menü sorai között. A Cliveden House gazdag múltjából inspirációt merítő tematikus kóstolómenük nem csak megkoronázásai egy itt töltött fejedelmi napnak, de tovább segíthetnek ennek a csodálatos helynek a megértésében, megismerésében, és értékelésében is.

Fotó: facebook.com/ Cliveden House

Forrásaink voltak:

1 2

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram