Hirdetés
Hirdetés

A legendás olasz éttermes hasonlatát valószínűleg nem köszönte meg az olasz kormány – Arrigo Cipriani az újranyitásról

SZERZŐ: DiningGuide
2020. május 21.
A 88 éves legendás olasz vendéglátós, Arrigo Cipriani egyszerre dühös és keserű nyilatkozatával nyíltan szembement az olasz kormány intézkedéseivel, a Cipriani-cégcsoport szóvivője utólag finomított is a világhírű tulajdonos szavain.
Hirdetés

"Nem nyitok meg hétfőn, ezekkel az iránymutatásokkal ugyanis lehetetlennek tartom. Ezeket az ostoba rendelkezéseket fogalmatlan emberek írják, és ha a továbbiakban is tartják magukat ezekhez, nem is fogunk megnyitni – nem hétfőn, hanem soha" – idézi a Town & Country Magazin Arrigo Cipriani tulajdonos indulatoktól sem mentes nyilatkozatát.

"Az olasz vendéglátás a vendégszeretetről és a jó ételekről szól. Ehhez szeretetre és szabadságra van szükség, de [ezek a rendelkezések] koncentrációs táborokba illők. Egy vendégnek 4 négyzetméteres helyet kell biztosítani, és írásban kell nyilatkozatot tenniük nekünk, hogy milyen kapcsolatban állnak egymással. Ez őrület."

Szóvá tette továbbá, hogy elméletileg javasolt az előrefoglalás – és felteszi a kérdést, hogy most akkor kötelező, vagy sem? És attól tart, hogy senki nem fog tudni világos választ adni erre sem.

"A világ megállt" – mondta a 88 esztendős tulajdonos, aki nyíltan szembement az olasz kormány (és régiók) intézkedéseivel. A nyilatkozata szerint pontosan ki sem számolta, hogy ezekkel a rendelkezésekkel mennyire redukálódna a fogadható vendégeik száma, de abban biztos, hogy a 75 alkalmazottból legalább 50-et el kellene küldenie.

Keserűen megjegyezte, hogy ő ezen a ponton akár nyugdíjba is vonulhat, majd hozzátette, hogy átmegy Ibizára bárt nyitni, és ebben a spanyol kormány támogatja is.

Harry's Triesztben

Eredetileg az Evening Standard nevű lap közölte így Arrigo Cipriani szavait, a cégcsoport szóvivője viszont kiigazította a félreérthető nyilatkozatot, és jelezte, hogy a velencei Harry's csak jelenleg tart zárva, de nem véglegesen. A közel 90 éve alapított velencei bárból egy nemzetközi étterembrand nőtte ki magát, többek között New Yorkban, Las Vegasban, Moszkvában és Abu-Dhabiban is jelen van a Cipriani-cégcsoport. Az eredeti, 1931 óta működő Harry's-t pedig 2001-ben nemzeti kinccsé nyilvánította Olaszország.

A velencei Harry's-t emlegetve illik megtenni a kötelező köröket, és elmesélni róla, hogy az alapító Giuseppe Ciprianinak köszönheti a világ a bélszíncarpacciót és a proseccós-őszibarackos Bellini-koktélt. Kis érdekesség műkedvelő ínyenceknek, hogy a képzőművészet iránt rajongó bártulajdonos a koktélt Giovanni Bellini velencei reneszánsz festő, a kedvelt előételt pedig Bellini tanítványáról Vittore Carpaccio festőművész után nevezte el.

A Harry's mítoszához hozzátartozik az a fantasztikus névsor is, akik a múlt század folyamán tiszteletüket tették a bárban, az amerikai művészvilág és hollywoodi berkekben egyfajta kultstátuszt élvez az 1931-ben megnyitott hely. Megfordult itt Alfred Hitchcock és Orson Welles filmrendező, Charlie Chaplin, Katharine Hepburn és Humphrey Bogart, olyan íróóriások, mint Ernest Hemingway vagy az angol William Somerset Maugham, Arturo Toscanini, a legendás karmester, és olyan milliárdosok, mint Philippe de Rothschild vagy a műgyűjtő Peggy Guggenheim.

Hirdetés

Források: 1, 2

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram