Hirdetés
Hirdetés

Charlie és a csokigyárat építünk Pesten – Szabadfi Szabolcs termelőműhelye immár kinőtte a Városmajort

2021. augusztus 18.
Szabadfi Szabolcsról ma már gyakorlatilag közhely, hogy milyen hőfokon él és pörög. Mikor több ízben felkerestük, vagy épp a Tűzoltó utcai Pancs Gasztroplaccon pizzát sütött, vagy egy soproni bemutatóról tartott hazafelé, de készült már telefonos interjú vele olaszországi beszerzőkörútján is, amit mind a mai napig szeret ő maga megcsinálni.
Hirdetés

Szabadfi Szabolcs mindenhol ott van, ahol élet van – vagy ott van nagy élet, ahol ő megjelenik? Mindkét modell működik, a mobilpizza projektjükkel "egy országos roadshow lett az életük", ahogyan ő meséli, és az óriási tömegeket megmozgató Efott-tól a Debreczeni ZAMAT Fesztiválig tucatnyi helyen felbukkan a Panificio il Basilico mobilkemencéje.

Hirdetés

Az én életemben az működik, hogy mindig több lábon állok, és nincs megállás, mindig megyek előre. Szentendrén év elején a mínusz tizenfokokban is kiálltunk a munkatársaimmal árulni, hiszen akkoriban a járványhelyzet súlyossága miatt problémás volt a vevők beengedése az üzlethelyisébe. Télikabátra kötöttük fel a kötényt, és a manapság ritkán tapasztalt orosz télben is mindig sor állt. Ez nyárra odáig fejlődött, hogy ma már egy hétvégi reggel, délelőtt során körülbelül mintegy kétezer embert szolgálunk ki, valóságos népünnepély minden szombat és vasárnap. Hasonló télre készülünk most is, mi kint leszünk esőben és mínusz húsz fokban is.

Fotó: Panificio il Basilico

Az online jelenlét valós eredményéről Szabi azt meséli a szentendrei Panificio il Basilicio kapcsán, hogy "lassan a világ lassan minden tájáról eljutnak hozzánk a vendégek. Volt olyan reggel, amikor tizenegy országból jöttek hazaérkezett magyarok, és amikor az egyik vevőnk bejelentette, hogy ő 3000 kilométerről jött, egy másik vevőnk közbeszólt, hogy ők 11 ezer kilométerről, ugyanis Floridából érkeztek. Mi mindent megteszünk, hogy ez valóban egy emlékezetes, szép élmény legyen. Igazi dolce vitában várjuk őket, olajfákat ültettük, nem csak kiraktunk egy pékárus bódét.

A fenti étteremrész / Fotó: Panificio il Basilico Szentendre

Míg néhány évvel ezelőtt az újabb és újabb pékségek, éttermek megnyitása fűződött Szabi, a pék nevéhez, jelenleg a pékség és pizza roadshow ad dinamikát a csapatnak. A pandémia alatt óriásira, mintegy 142 ezer főre duzzadt "kovászcimbik" kör is él és virul. Szabolcs beszámolója szerint ő maga arra számított, hogy a járvány csillapodásával és a vendéglátás újraindulásával ellaposodik a kovászmánia is, de a tények magukért beszélnek: a bemutatói teltházasak, a Szabi-féle workshopok foglalásai hónapokra előre be vannak telve, és egyetlen feltett kérdésre (mi legyen a Kovászmobil következő állomása?) pillanatokon belül közel 1000 válasz válasz érkezik.

Cruffin mentás-zöldborsókrémmel töltve, pármai sonkával és mentával / Fotó: Panificio il Basilico Szentendre

Az embereket tehát olyannyira mozgósítja a minőségi pékáru gondolata, a tésztakészítés és sütés kitanulása, és olyan jól működnek a kitelepülések, fesztiválok vonzereje, hogy mára sokszorosan kinőtték az eredeti, városmajori üzemet. Helyhiánnyal küzdenek, amit nem egy kis lépéssel kívánnak orvosolni: "mivel nem férünk el az eredeti műhelyünkben, javítanunk kell a körülményeken. Ezt már nem tudjuk a lakóövezetben megvalósítani, ezért

a XIII. kerületben egy ipari létesítményben állítjuk fel az új üzemünket, ahol saját parkoló, udvar, hatalmas rakodótér áll rendelkezésünkre. 250 négyzetméter helyett 3500 négyzetméteren dolgozhatunk végre.

Levelestészta-kosár, citromkrém, friss gyümölcsök / Fotó: Panificio il Basilico Szentendre

Mindig szerettük a bohókás dolgokat, most is egy Charlie és a Csokigyárat szeretnék létrehozni. A pékségen kívül lesznek csokigolyók, temperált csokiszökőkút a kollégáknak. Ez nem egy üzlet lesz, ide nem várunk vásárlókat, ez lesz a mi kibővített műhelyünk. Azt szeretném, hogy ne csak a vendégeinknek, hanem a munkatársaimnak is élményt okozhassak.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram