Borlíra Japánból egy igazán exkluzív francia vendég közreműködésével, avagy Alain Ducasse "pezsgő" Shichiken szakéjának élményét így ismertették: a fehér cseresznye illata, a buborékok zamatos pukkanása, a hordós érlelés édes és keserű zöngéivel, nyugodt, harmonikus lecsengéssel.
A rizs erjesztésével előállított szaké japán leghíresebb alkoholos itala. Bár magyarul jobbára rizsborként emlegetjük, előállításának folyamata jobban hasonlít a sörfőzéséhez. Se nem bor, se nem sör a szaké, a 15%-os alkoholtartalmú ital főzési kultúrája viszont a japán népélélek része, az időszámításunk utáni 700-as évekből származik az első leírása.
Alain Ducasse munkáját vezető sommelier-je, Gérard Margeon segítette. A francia-japán kooperáció jegyében ötvözték a Földközi-tenger vidékének terroirját a Yamanashi-prefektúra tradicionális szakéjával. A Honshu szigetén működő, nagy presztízsű Yamanashi Meijo szakéfőzdében immár közel 300 éve készülnek az italok egyetlen forrás, a Hakushu vizének felhasználásával, amelynek tisztaságára szinte spirituális töltettel hivatkoznak. A francia szakemberekkel Ryogo Kitahara, a szakéfőzde másodgenerációs főzőmestere és ügyvezető igazgatója dolgozott együtt a "sparkling sake" megalkotásához.
Ryogo Kitahara egyébiránt nem a szakma nagyöregje, 1984-es születésű. A Tokiói Mezőgazdasági Egyetem elvégzése után az Egyesült Államokban is tanult sörfőzést, majd visszatért hazájába. 2017-ben a SAKE COMPETITION egyik ifjú bajnoka lett a szakma reménységeként.
A Michelin-csillag halmozó Alain Ducasse meghívása nem volt véletlen. Az évezredes hagyományokkal bíró, de nem éppen a nemzetközi fogyasztói érdeklődés homlokterében lévő szaké kap az együttműködéssel egy kis reflektorfényt – a könnyed, buborékos, társasági alkoholok klubjában. Elválik, hogy az Alain Ducasse nevével fémjelzett Shichiken "csupán" a legmenőbb tokiói, sanghaji és szingapúri bárok különlegessége lesz, avagy világszerte felbukkan a legjobb helyeken.