Hirdetés
Hirdetés

Chai teás bonbon kesudióval - recept

SZERZŐ: N.Zs.
2015. december 4.
A teákról szól a hét, úgyhogy készítettünk egy chai teás ganache-sal töltött bonbont házilag, ami csak bonyolultnak hangzik, de egyébként nem az.
Hirdetés

chai tea
 
Szóval az indiai chai nem úgy tea, hanem egy fűszerkeverék: kardamom, szerecsendió, fahéj, szegfűszeg és koriander keveréke, ami egy intenzív, aromás italt ad, az a fajta, ami azonnal felmelegít, amit ablakpárkányon ülve apró kortyokban kell inni szomorú fejjel, miközben esik a hó és kint elesnek az emberek a jeges aszfalton. Tehát jól működik csokoládéval. Egy mokkáskanálnyi zöld teát adtam hozzá, hogy kicsit kiegyensúlyozza a fűszerességet.
Chai teás bonbon

  • 200 g tejszín
  • 180 g 60%-os étcsokoládé
  • 1 tk méz
  • 5 g só
  • 5 g chai tea
  • 50 g kesudió
  • 400 g csokoládé a temperáláshoz

Először elkészítem a ganache-t. A tejszínt, a mézet, sót és a teát felforralom, majd lefedve állni hagyom 10-15 percig, hogy a tejszín átvegye a fűszerek ízét. Leszűröm, forrpontig hevítem, majd a csokoládéra öntöm. Egy perc pihentetés után simára keverem és félreteszem.
csokoládé
Szilikonformával dolgozom, amit nagyon, nagyon kitisztítok előtte. Egy szem por vagy egy csepp víz sem kerülhet bele, mert a csokoládé kényes primadonna, és hiába dolgozunk vele, ha a forma nem elég tiszta - foltos, csíkos lesz, a víz pedig tönkreteszi. Tiszta szeszbe mártott vattával lehet teljesen fertőtleníteni, ami hamar elpárolog (patikában lehet kapni kis mennyiségben).
A kesudiót száraz serpenyőben óvatosan lepirítom, amikor kihűlt, durvára vágom
250 g csokoládét gőz felett megolvasztok (közben érdemes szilikonformázni és kesudiózni). Fokozatosan, folyamatos kevergetés mellett hozzáadom a maradék 150 grammnyit, és hűvös helyen addig keverem, amíg a spatulát az ajkamhoz érintve hidegnek érzem a csokoládét, de még szépen folyik. Ha nincs márványlapunk otthon (és miért lenne, sajnos), akkor ez a legegyszerűbb módja a temperálásnak. Fontos, mert enélkül csak puha, fénytelen lenne a csokoládéburok, a temperálás (hűtés és mozgatás) viszont visszaállítja a csokoládé kristályszerkezetét, ezért roppanós és fényes lesz a bonbon.
Gyorsan kell dolgozni, hogy a csokoládé ne kössön meg: merőkanállal a formába teszek belőle annyit, hogy teljesen megtöltse. Óvatosan leütögetem, hogy a levegőbuborékok feljöjjenek a felszínre, majd visszaborítom a felesleget a tálba - így lesz a bonbon külső burka. Rácsra fordítom, amíg megköt és kifolyik a felesleg.
csokoládé bonbon
 
Késsel levágom a cseppeket, kiegyenesítem a burok alját és hűtőbe teszem 10 percre, hogy biztosan megkössön. Addig zsákba töltöm a ganache-t. Amikor a burok megkeményedett, kevés kesudiót szórok bele, majd megtöltöm annyira, hogy maradjon egy vékony rész a talpnak. A megtöltött bonbont a fagyasztóba teszem 10 percre.
Közben visszamelegítem a csokoládét. Egy merőkanállal a fagyos bonbonra öntök, spatulával gyorsan elkenem, hogy egyenletes talpa legyen, a felesleget visszateszem az edénybe. Ezt folytatom, amíg minden formával végzek.

Fontos, hogy leteszteljék a kész bonbont

Fontos, hogy leteszteljék a kész bonbont


Újabb tíz perces hűtés után már lehet is kipattintani a formából a kész bonbonokat. És megvan az első házi karácsonyi ajándék idén.
 
Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram