Hirdetés
Hirdetés

Mit tud a cékla, ez a sokoldalú gyökérzöldség?

SZERZŐ: DiningGuide
2020. február 19.
A cékla egy megosztó zöldség: vagy utáljuk, vagy szeretjük. Nem véletlenül, hiszen elég macerás feldolgozni, hiszen foltot hagy a kezünkön, a ruhánkon és a munkalapon is, ráadásul nagyon lassan puhul meg. Akkor mégis miért bajlódunk vele? Mert az egyik legegészségesebb, legkarakteresebb ízű és nem mellesleg a legszexibb zöldség.
Hirdetés

A cékláról sokaknak a rubinvörös húsú, gömbölyded gyökérnövény jut az eszébe. Pedig a cékla a szivárvány több színében megjelenhet, természetes formájában lehet lila, sárga, fehér és még csíkos is; alakja pedig a gömbölyű mellett lehet egészen hosszúkás.

Nehezen zavarbahozható zöldség, ha a konyhai felhasználásáról van szó. Ehető ugyanis nyersen is, saláták kedvelt alapanyaga, akár kis kockákban, akár reszelve kerül bele. És még gyümölcssaláták tetejére is szórhatunk belőle.

Bár masszív gyökérzöldségnek tűnik, valójában igen lédús. Ennek köszönhetően préselhetünk belőle életető, egészséges zöldséglevet, vagy turmixolhatunk belőle smoothie-t.

Ízesítetlen, 100%-os zöldséglé formájában egyébként meglepően édes az íze.

Mindemellett mély ízű is, ennek oka a kiemelkedően magas vastartalma.

A cékla itthon alapvetően savanyítva (cukrozva-ecetesen) terjedt el, párolva, főve és sütve is tökéletes. Gondoljunk csak az oroszok borscslevesére; az intenzív ízű, akár diétás sült céklaköretre; vagy izgalmas megoldásként a céklára mint chipsalanyagra.

Még kevésbé ismert értéke, hogy a céklának nem csak a gyökere, hanem zöld levelei is ehetők, leggyakrabban nyersen, salátába keverve, vagy fokhagymával ízesítve főzik, illetve párolják. A cékla levelének íze a spenótéhoz hasonló. Legközelebb

ne dobjuk ki a cékla zöld részét, hanem bátran kísérletezzünk vele salátaként vagy zöldköretként!

A céklarépa nem csupán kulináris gyöngyszem, hanem egy igen hasznos táplálék a szervezetnek, tele vitaminnal, ásványi anyaggal és antioxidánssal, javítja a májműködést, és az egyik leghatékonyabb természetes vértisztító. Reggeli italként fogyasztva sokan számolnak be jobb közérzetről, erőnlétről, frissességről.

A cékla felhasználását főként színe és íze határozza meg. Alapvetően minden cékla íze édes, ami a sárga cékla esetében enyhén kesernyés utóízzel párosul, míg a rózsaszín-fehér csíkos úgynevezett chioggiai cékla íze némiképp a retekhez hasonlít.

Oroszország nemzeti étele a már említett borscs, ez a vörös céklából készült leves, melynek elkészítése igen időigényes, ám különleges, gazdag, enyhén savanykás íze megéri a befektetett munkát. Erre az egytálételre valóban igaz a mondás, hogy minél többször melegítjük, annál finomabb lesz.

Míg a vörös cékla hússal és különféle zöldségekkel megfőzve ad ízletes levest, addig a sárga céklából krémlevest készíthetünk. Mind a vörös, mind a sárga cékla kiváló párost alkot az almával.

A főtt cékla legismertebb formája a fermentált, ecetes savanyúság, ám a puhára főzött zöldséget egy kicsit merészebben csíkokra vágva vagy felkockázva akár szendvicsek díszítésére, ízesítésére is használhatjuk.

Nem csak finom, hanem egészséges is, ha például a megszokott krumpli helyett céklát sütünk a hús mellé köretnek, és persze minél kevesebb zsiradékkal készül, annál egészségesebb. Süthetjük a céklát olajban, serpenyőben vagy párolhatjuk sütőben, fólia alatt (akár vöröshagymával és fokhagymával ízesítve is). Ha pedig még cikkekre vágott almát is teszünk a tepsibe, egészséges egytálételt készíthetünk belőle.

Bár a cékla lassabban puhul meg, mint a burgonya, időt spórolhatunk, ha sütés előtt vékonyra szeleteljük. A gyökérzöldség előnye, hogy a krumplihoz képest jóval karakteresebb lesz az íze.

A cékla nyersen fogyasztva igazi folsavforrás. Ha a vörös céklát sárgarépával és ananásszal keverjük, igen ízletes smoothie-t készíthetünk belőle, napindítónak is kiváló – és ne ijedjünk meg az elsőre szokatlan kombinációtól.

 

És még az édesszájúaknak sem kell lemondaniuk a cékláról. Egy csokoládés-céklás muffin vagy brownie igazán gyorsan elkészíthető, dekoratív desszert. Kevert tésztás sütibe vagycsempészve pedig a répatortához hasonlóan, vagy palacsinta tésztájába keverve még a gyerekek is szívesen megeszik.

Ha van gourmet fűszer ma a cukrászvilágban, a tonkabab az. Mennyire ismeri Ön?

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram