Hirdetés
Hirdetés

CBD — a legális kenderkomponens, ami már a gasztronómiában is tarol

SZERZŐ: Noszvai Anna
2021. augusztus 17.
Az újszerű, izgalmas összetevők nem csak a piac, de a gyártók figyelmét is felkeltették, a vásárlók egyre gyakrabban találkozhatnak cannabidiol, azaz CBD tartalmú termékekkel. Legyen szó ételekről, italokról vagy akár csak egyszerű harapnivalókról, a kender és származékai egyre többször tűnnek fel az összetevők között - akár a tányérunkon is.
Hirdetés

A kender, amitől nem lehet beállni

A cannabidiol a kender gyantás virágában előforduló természetes vegyület: míg a teljes növényt már eleve évezredek óta használják a gyógyászatban, a CBD előnyeire csak az utóbbi években kezdtek el felfigyelni a szakértők. A kender hírhedt összetevő, a THC miatt, de fontos leszögezni, hogy a CBD biztonságos, nem okoz semmiféle függőséget, nem lehet tőle tudatmódosult állapotba kerülni. A a két különféle vegyület másként hat a receptorainkra, azaz a CBD remekül működik,  ha szeretnénk bódultság nélkül kiélvezni a kender egészségügyi (és gasztronómiai) előnyeit. Ebből következik az is, hogy a CBD teljesen legálisan hozzáférhető, és egyre több témára szakosodott bolttal találkozhatunk már Magyarországon is.

Fő az egészség

Leggyakoribb feldolgozási formája a kannabisz vagy CBD olaj. Ennek alkalmazása az elmúlt évek megfigyelései alapján rengeteg olyan hétköznapi panaszra kínál megoldást, amit korábban csak gyógyszeres kezeléssel tudtak enyhíteni. A CBD hatásos lehet a krónikus fájdalmak, a szorongás, a különféle gyulladásos folyamatok, a depresszió és sok más betegség kezelésére, enyhítésére. Neuroprotektív és rákellenes tulajdonságait jelenleg a világ számos laboratóriumában vizsgálják.

Hőérzékeny komponens

Az ételek és italok CBD-vel történő dúsításában egyértelműen a magas hatóanyag-tartalmú olaj jelenti a legnépszerűbb alternatívát. Az olaj már végleges formában tartalmazza a CBD-t és csupán elhanyagolható mennyiségben a THC-t. Mivel a hatóanyagok itt már végleges formájukban vannak jelen, így a sütés és főzés során arra kell ügyelnünk, hogy a hatóanyagok ne sérüljenek a hőtől. Tehát sütőolajként, vagy ahhoz hozzáadva teljesen értelmetlen lenne használni, viszont öntetekben, vagy egy hideg levesben jól működik.

Fotó: Farmacy Facebook

A CBD olaj hőérzékenysége függ a hordozó olajtól és a többi összetevőtől is, de általánosságban jó szabály, ha 160 fok alatt tartjuk a hőmérsékletet. Amennyiben teljes spektrumú CBD olajat használunk és annak terpén tartalmát is szeretnénk élvezni, érdemes teljesen elkerülni a hőhatásokat, mivel egyes terpének már szobahőmérsékleten is elpárolognak. A hűtés és a fagyasztás nem árt a CBD olajnak, esetleg azért jelenthet problémát, mert a keményre fagyott olajat kevésbé tudjuk majd felhasználni alakítható összetevőként. Annak azonban semmi akadálya, hogy például egy fagylaltot, vagy jeges smoothiet dobjunk fel CBD olajjal. 

A CBD és a koffein

Izgalmas felvetés a CBD-t kávéval, vagy más formátumú koffeinnel keverni. Sokan úgy vélik, a CBD lazító hatása elveszi a kávé által okozott élénkséget, de ebben az esetben fontos figyelembe venni a fogyasztó szervezetét és egyéni reakcióit. Budapesten a Twentysix kávézó egysége foglalkozik CBD tartalmú italokkal, például CBD espresso tonikkal, CBD golden latte-val vagy CBD kávés tahinis smoothie-val. 

Nemzetközi felhasználása

Hollandiában jóval nagyobb kultusza és hagyománya van a kendernek, így nem meglepő, hogy a DR. Greenlove nevű helyről CBD-s vizet, rágót, gumicukrot és csokoládét is vásárolhatunk. A londoni Farmacy vegán étteremben teadélutánokkal is foglalkoznak, ami az angol kultúrában nem csupán fejenként egy csésze teát, hanem apró szendvicseket és süteményeket is jelent. A CBD-vel dúsított harapnivalók között uborkás szendvicset, quiche-t és áfonyás financier-t is találni. Londonban fagyizás közben is élvezhetjük a cannabidiol pozitív hatásait: a Yogland kenderes-matchás fagyija negyven százalékos kannabisz olajat tartalmaz. Amerikában a The James New York NoMad Hotel szobaszerviz menüjéről CBD-s ételeket is rendelhetnek a vendégek, például tapenádot, csípős fenyőmagos húsgolyókat vagy karamellás fagylaltkelyhet. Számos európai bárban már koktélok édesítésére is használják az infúzált olajokat, de például palackozott kombuchához is jó szívven adják a CBD-t. 

Források: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8,

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram