Hirdetés
Hirdetés

Caponata - Történelmi padlizsánragu Szicíliából

SZERZŐ: Király Márton
2023. május 30.
Szicília egyik leghíresebb étele pontosan olyan, mint a sziget maga. Évszázadok alatt formálták tökéletessé és egyedivé a világ minden tájáról ide érkező népek itt találkozó fűszerei, hozzávalói és kultúrája.
Hirdetés

Egy ikon Szicíliából

Szicília fakókék ege, fekete lávakő városai, évezredeken átívelő kultúrája, nehéz borai számos író tollát megihlették már. A rejtelmes sziget konyháját is gyakran tűzték már tollhegyre, bemutatva a helyi gasztronómia világhírű fogásait, ünnepelve a Granita con brioche – Canolli tengelyen megtalálható valamennyi édességet, a tenger gyümölcseinek segítségével végtelensok variációban elkészített tésztaétleket, és a kihagyhatatlan arancinit. A sziget konyháját kétezer éven keresztül formálták az ott megtelepedő népek kultúrái, normannok, rómaiak, görögök és föníciaiak, spanyolok és arabok mind nyomot hagytak a szicíliai gasztronómiában.

Most egy szintén világhírű, a szicíliai konyhaművészetben fontos helyet elfoglaló ételről, a caponatáról lesz szó. A caponata valahol a főtt padlizsánsaláta és a zöldségpörkölt között helyezkedik el, hasonlít egy nagyszerű lecsóra.

Ahogy a padlizsán paradicsommal, zellerrel, olajbogyóval, kapribogyóval, fűszernövényekkel és ecettel párolódik, az egész egy sós, fűszeres keverékké válik, amely másnapra még finomabb lesz.

Zsidó konyha Olaszországban

Ez az egyszerű, édes-savanyú ragu, amelynek egyedi receptjét minden szicíliai háztartásban megtalálhatjuk, a sziget egykori zsidó közösségének 1492-es kiűzése előtti időkre nyúlik vissza és vitathatatlanul a sziget egyik legrégebbi és emblematikus étele. A szicíliai zsidó közösség ugyanis éppen ugyanannyira hatással volt a délolasz gasztronómiára, mint a fentebb említett népcsoportok bármelyike, ez az ikonikus recept pedig egyértelműen hozzájuk köthető.

Benedetta Jasmine Guetta a szicíliai zsidó konyha kutatója, nemrégiben jelent meg szakácskönyve, mely a az olaszországi zsidó közösségek receptjeit, a két kultúra találkozásából született ételeket mutatja be. Kutatásai során találta azt az érdekes hipotézist, ami a caponata eredetét magyarázhatja, de legalábbis segíthet eloszlatni a ködöt, mely az étel keletkezését lengi körül.

A sziget arabokkal is üzletelő zsidó kereskedői egzotikus hozzávalókhoz jutottak hozzá. Érdekes megfigyelni, hogy számos ételt, melynek összetevői között megtalálható a kömény, a padlizsán, a máriatövis avagy régies nevén kárdon, az olasz konyha az „alla giudia,” azaz „zsidó módra” jelzővel lát el. Ezeket a mára klasszikus olasz fogásoknak számító ételeket mindössze ez a jelző köti a több száz éves múltba visszanyúló eredetük gyökeréig, eredetük kulturális hátterét kevesen ismerik.

Etimológia Katalóniából és Szicíliából

Az, hogy hogyan került a padlizsán, sok egyéb hozzávaló a szigetre, könnyen nyomon követhető. De honnan származik maga a caponata?

Számos elmélet létezik, s ezek a folklórtól a megalapozott találgatásokig terjednek. Mint sok évszázados étel esetében, a caponata létrehozásának napra pontos dátumát sem lehet meghatározni. Ahhoz, hogy mégis közelíteni tudjunk, az alapanyagokon túl az étel nevét is meg kell vizsgálnunk.

Egy megfejtés szerint a szicíliai dialektusban a "capone" a mahi mahi halat (nagy aranymakrahal) jelenti, amely eredetileg a caponata egyik összetevője volt. A halászok feleségei készítették az ételt a férjüknek, s mivel nem tudták, mikor térnek vissza a tengerről, ecetet adtak hozzá. Az ecet segített megőrizni az ételt, amíg a halászok vissza nem tértek.

A hal azonban drága hozzávaló volt, legalábbis jóval drágább, mint a zöldségek, melyek közül többet is kipróbáltak, míg végül az olcsó padlizsán felváltotta a halat.

Ezt a történetet, mely inkább a legendák világához, és nem a tudományosan megalapozott kutatások közé tartozik, szkeptikusan fogadják azok, akik az étel származásának katalán gyökereit vélik valósnak. Szerintük a név a katalán "caponado" szóból ered, amely egy hasonló jellegű ételre utal.

A capón, a szó gyökere szerepel a capón de galera kifejezésben is, ami egy gazpacho-féle, tehát a caponatá-hoz nagyon hasonló étel.

Tengerek, kocsmák, tartományok

Alberto Denti di Pirajno, a tanult szicíliai tudós, orvos és gasztronómus azt feltételezte, hogy az étel a hajósok reggelijeként született a fedélzeten, mivel nagy mennyiségű ecetet használtak, mintegy tartósítószerként.

Giuseppe Coria, a szicíliai konyháról szóló tekintélyes kötet szerzője egy másik javaslatot vetett fel. Szerinte a szó a latin caupo (kocsma) szóból származhat, ahol a cauponae-t, azaz az utazóknak szánt kocsmai ételt szolgálták fel. Még ha ez az értelmezés helyes is, a cauponae biztosan nem a ma ismert caponata volt.

Az eredetnél már csak az étel jelene sokszínűbb. A caponatának számos, régiónként eltérő variációja létezik. Palermóban polippal készítik, a gazdagabb rétegekhez köthető receptek kardhalat és homárt írnak elő, találunk tonhalas, fenyőmagos, szardellás változatot.

Az elkészítés hasonlóan változatos képet mutat. Van, aki külön készíti el az egyes hozzávalókat, hogy aztán a végén állítsa össze az ételt, és vannak, akik egyetlen edénybe tesznek minden hozzávalót. A fogyasztók is két táborra oszlanak, egyesek a másnapra összeérő, hidegen is kiváló, újramelegítést nem igénylő caponata hívei. Az a tény, hogy az étel így is remek arcát mutatja, s nem igényel hőkezelést, extra előkészületet tovább erősíti a zsidó konyhával való kapcsolatot: tökéletes, pénteken elkészíthető fogás a szombati ünnepre.

A másik tábor az „azon melegében” iskolához tartozik, s valóban, az ecettel, borssal, fokhagymával, zellerrel és hagymával együtt párolódó padlizsánszeletek így is kiválóak.

A caponata nagyon finom és nagyon régi étel. Pontos eredetére talán sohasem fog fény derülni, de ez nem is akkora baj. Szicília egyik leghíresebb étele pontosan olyan, mint a sziget maga. Évszázadok alatt formálták tökéletessé és egyedivé a világ minden tájáról ide érkező népek itt találkozó fűszerei, hozzávalói és kultúrája.

Forrásaink voltak:

1 2

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram