Hirdetés
Hirdetés

Burning Man vagy sivatagi gasztroshow?

SZERZŐ: Lami Juli
2018. augusztus 29.
Már a Burning Man sem a régi, az biztos. Az ikonikus fesztivál egykor arról (is) volt híres, hogy a résztvevők teljesen önellátóak voltak, mindent hoztak magukkal, ami a túléléshez kellett, beleértve a vizet is. A túlélés ez esetben szó szerint értendő, ugyanis embert próbáló körülmények között zajlik a rendezvény, távol a civilizációtól, extrém időjárási körülmények között. A nevadai Black Rock sivatagban, egy kiszáradt tómederben megrendezett fesztivál eredetileg fricska volt a fogyasztói társadalomnak, ezért is működik a fesztiválon pénzhasználat helyett cserekereskedelem, és készül el a fesztiválon minden önkéntes alaposan.
Hirdetés

Az utóbbi években ez a dolog jelentősen megváltozott, ezt bizonyítja a New York Post cikke is, amely arról szól, hogy egy Keven Lee nevű privát séfet kisebb vagyonért azzal bíztak meg, hogy készítsen exkluzív degusztációs menüket az elitközönség számára.

Fotó: Mischief Lab Eric Lundeen (2015) / burningman.org


És hogy kik képezik az elit közönséget? Az utóbbi években a Szilikon-völgy mágnásai és más pénzügyi titánok előszeretettel kezdték el használni a fesztivált arra, hogy lazítsanak, tovább építsék a kapcsolataikat, és kieresszék a gőzt, ahogyan az egy millomoshoz illik.

Fotó: Kate Raudenbush (2016) / burningman.org


A séf így írta le a helyzetet:

"A klienseim repülővel érkeznek. Hírességek, élsportolók, milliárdosok... nevezzük, ahogy akarjuk őket. Teljesen rám bízzák magukat, csak az a lényeg, hogy akkor is jól lakjanak, ha Michelin-csillagokhoz vannak szokva, és akkor is, ha túlzásba estek valamelyik tudatmódosítóval".

Fotó: Playaman (2015) / burningman.org


Lee egészen elképesztő összeget, 250.000 dollárt, vagyis több mint 75 millió forintot kap ezért a munkáért. Bár ha belegondolunk, a sivatagban kell főzni, ahol se víz, se áram, és olyan közönségnek, amely a legjobbhoz van szokva. Nem sétagalopp. Lee egy hatfős stábbal dolgozik, van két hatalmas hűtőkamionja, és naponta összesen négyféle ételt készít közel 200 elit vendégnek a Burning Man idején.

Forrásunk volt.
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram