Hirdetés
Hirdetés

Burgonya ABC: ne az A-típusút süssük, és ne a C-ből készüljön krumplisaláta!

SZERZŐ: Tardi Zsuzsanna
2022. január 14.
A sokat látott (hámozott és főzött) háziasszonyok már pillanatok alatt, ránézésre választanak a boltokban és piacokon, a pályakezdőkre azonban ráér egy kis rendszerezés fejben, hogy a megfelelő besorolású burgonyából készüljön a hideg ecetes krumplisaláta, a püré, a rakott krumpli vagy a hasáb.
Hirdetés

Krumpli ABC

Talán nem is gondolnánk, hiszen az egyik mára legalapvetőbb hozzávalóról beszélünk, hogy mennyi fajtája létezik. A burgonya különböző fajtái épp úgy színesíthetik az étkezésünk, mint bármilyen más zöldség. Az Egyesült Államokban több mint 200 fajta burgonyát árulnak. Ezeknek a fajtáknak mindegyike besorolható a hét burgonyatípus valamelyikébe: rozsdaszín, piros, fehér, sárga, kék/lila, csípős és vékony. Most csak a legtipikusabb fajtákat mutatjuk be, amelyekkel itthon is találkozhatunk. Az összes csomagolt burgonyán megtaláljuk nemcsak a krumpli fajtáját, hanem az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács burgonyaábécéjét is. Az A, B, C jelölés a konyhai felhasználási lehetőségeket takarja, tulajdonképpen ez egyfajta javaslat arra, hogy hogyan érdemes elkészíteni őket.

Pürének a C-típus


A - Salátának való, nem szétfővő burgonya. Egyben marad főzés után is, anyaga finom szemcsés. Ha burgonyasalátát készítünk, ezt használjuk.

B - Főznivaló, enyhén szétfővő burgonya. Kicsit fő csak szét, de még egyben marad, állagában kissé lisztes vagy kissé szappanos, közepesen finom.

C - Szétfővő, lisztes húsú, inkább sütéshez ajánlott burgonya. Laza szerkezetű, lisztes állagú. Burgonyás tésztákhoz, sütéshez, chips- és hasábburgonya készítéshez, püréalapanyagnak ajánlott.


Rozsdaszín krumpli

Ez a közepes és nagy méretű burgonya hosszúkás vagy enyhén nyúlt, lapított és ovális alakú lehet. Világos és közepesen rozsdabarna árnyalatú, hálós bőrű és a fehértől a halványsárgáig terjed a húsa színe. Állaga lisztes, száraz, könnyű, héjuk ízletesre sül főzés közben. Enyhe, földes ízre és közepes cukortartalomra számíthat. Ez a fajta a legalkalmasabb a sütéshez, akár olajban, akár sütőben szeretnénk elkészíteni. Kívül ropogóssá válik, de belül bolyhos krémes textúrájú marad. Mennyei belőle a burgonyapüré, de állaga sütve mindenféle feltéthez jól passzol.

Sárga burgonya

Közepés méretű, kerek vagy hosszúkás alakú krumpli. Világos sárgásbarna-aranyszínű bőrrel és sárgahússal rendelkezik. Ezek a burgonyák enyhén viaszosak, bársonyosak és nedves struktúrájuk van. A sárga burgonya íze finom, édes, gazdag és vajas. Közepes cukortartalommal bír. Rendkívül népszerűvé vált a pazar, vajas ízének és krémes textúrájának köszönhetően. A grillezés áll neki a legjobban: ropogós bőrt kölcsönöz nekik, miközben a belseje enyhén édes, karamellizált lesz.

Piros krumpli

Kicsitől közepes méretig elérhető, kerekek vagy enyhén hosszúkás burgonya sima, vékony vörös bőrrel és fehér hússal. Viaszos, nedves, sima és krémes állagú, édeskés ízű közepes cukortartalommal. Viaszos állagának köszönhetően a vörös burgonya mindvégig szilárd marad főzés közben. Vékony, de élénk vörös bőre vonzó köretté vagy saláta alapanyaggá teszi.

Fehér burgonya

Kis és közepes méretű, kerek vagy hosszúkás formájú. Fehér vagy barna bőrrel és fehér hússal találkozhatunk. Közepes keményítőtartalma van, enyhén krémes, sűrű állagú burgonya, vékony, finom bőrrel. A fehér burgonya enyhe ízű, alacsony cukortartalommal. Főzés után is jól megtartja alakját. Hámozás nélkül is használható a burgonyapüréhez, de sütéshez, burgonyasaláta elkészítéséhez is kiváló.

Lila/kék burgonya

Kicsi és közepes, alakja változó. Ennek a burgonyának mély lila, kék vagy enyhén vörös, rózsaszín, piros, illetve fehér húsú változatai ismertek. Jellegzetesen nedves és kemény, íze pedig földes és diós. Cukortartalmuk elhanyagolható. A legtöbb lilás-kék burgonya húsa megőrzi alakját, miközben szemet gyönyörködtető színt ad. Árnyalatukat a legjobban a mikrohullámú sütő, de gőzölés és sütés is megőrzi, jól párosítható zöldsalátával.

Kifliburgonya

Hosszúkás alakúak, ahogy a nevük is sugallja. Vannak a bőrük szerint vörös színű, narancsos, lila és fehér fajták, húsuk pirostól a fehérig nyerheti el színét. Ezek a burgonyák szilárd, viaszos állagúak és ízük is vajas, diós és földes, közepes cukortartalommal. Színük és formájuk miatt bármilyen ételhez megfelelő vizuális kiegészítők lehetnek. A serpenyőben sütés és a pörkölés fokozza ízük.

A sárga színű kifliburgonya tökéletes salátaburgonyának

Források: 1, 2

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram