Hirdetés

Hamburger-rehabilitációs rovatunk következik. Új sorozatunk egyben egy kis időutazás is, ugyanis arra voltunk kíváncsiak, hogy egykori ingujjfeltűrős kedvenceink hogyan teljesítenek 2018-ban. Tesztek következnek a burgerforradalom kirobbantójától a gourmet burgeresen át a gasztrokocsmáig. Ez utóbbiban, a Bölcsőben kezdtünk.

Hirdetés

Ma már, ha szaftos élvezetre vágyik egy magára valamit is adó foodie, sokkal inkább egy BBQ lesz az ürügy arra, hogy a megszokott köreinken kívül keressük az örömöket. De trendek ide vagy oda, a hamburger úgy beette magát a magyar néplélekbe, akár a szaftja a ruházatunkba. Mivel határozott törekvésünk a jó ízű ételek fellelése (trendektől függetlenül), legyen az rengő kocsonya vagy megpakolt phở leves, elegáns citromtarte vagy öklömnyi túrógombócok, úgy döntöttük, hogy egy sorozat erejéig rehabilitáljuk a tematikánkban a burgereket.

A 2010-ben indult “forradalom” ugyanis olyan gyorsan felperzselte maga mögött az utat,

hogy mindenkinek volt minimum egy rövidebb időszaka, amikor hamburgert már látni sem bírt. Amikorra már megvolt az Angus és emeletes rettenetes, a hagymalekváros és a kacsamájas is – egyszóval megcsömörlöttünk bele. Mára viszont kihevertük a túladagolást, és lassan talán a helyére is kerültek a dolgok. Vissza tehát a Bölcsőbe!

A Bölcső bája

2013-2014-re tehető a Bölcső hőskorszaka. Már amennyiben hőskorszak alatt azt értjük, hogy igen gyorsan felfedezte magának szélesebb közönség is őket a hely pár száz méteres körzeténél, és gyorsan felkéredzkedett az ekkoriban sokak által szorgalmasan írt burgertoplistákra.

Tudja minden kijjebb eső egység, milyen nagy szó, ha a belvárosban elkényeztett burgervadászok hajlandóak autóba/ villamosra/ bringára pattanni azért, hogy kipróbáljanak egy Újbudán jónak mondott opciót.

A Bölcsős fiúk pedig nagyban segítették a kerületelhagyási hajlandóságot az egyre terebélyesedő kézműves sör kínálatukkal, illetve anno emlékezetesen jó hangulatú kvíz esteket is tartottak, ami nagyon jól ült a gasztrokocsma koncepcióra.

Hirdetés
A 2010-ben indult “forradalom” ugyanis olyan gyorsan felperzselte maga mögött az utat,

hogy mindenkinek volt minimum egy rövidebb időszaka, amikor hamburgert már látni sem bírt. Amikorra már megvolt az Angus és emeletes rettenetes, a hagymalekváros és a kacsamájas is – egyszóval megcsömörlöttünk bele. Mára viszont kihevertük a túladagolást, és lassan talán a helyére is kerültek a dolgok. Vissza tehát a Bölcsőbe!

A Bölcső bája

2013-2014-re tehető a Bölcső hőskorszaka. Már amennyiben hőskorszak alatt azt értjük, hogy igen gyorsan felfedezte magának szélesebb közönség is őket a hely pár száz méteres körzeténél, és gyorsan felkéredzkedett az ekkoriban sokak által szorgalmasan írt burgertoplistákra.

Tudja minden kijjebb eső egység, milyen nagy szó, ha a belvárosban elkényeztett burgervadászok hajlandóak autóba/ villamosra/ bringára pattanni azért, hogy kipróbáljanak egy Újbudán jónak mondott opciót.

A Bölcsős fiúk pedig nagyban segítették a kerületelhagyási hajlandóságot az egyre terebélyesedő kézműves sör kínálatukkal, illetve anno emlékezetesen jó hangulatú kvíz esteket is tartottak, ami nagyon jól ült a gasztrokocsma koncepcióra.

A Bölcső ugyanis egy igazi gasztrokocsma, jelentsen ez bármit is.

Persze értjük mi. Mindannyian tudunk mondani olyan gasztrokocsmának vagy gasztropubnak nevezett étel-italkimérő egységet, ahol a kirakott szeszekben ki is merül a kocsmahangulat. Na, a Bölcső pont nem ilyen. Szerintem igazából nagyon jó politikát folytatnak. A kocsma/söröző benyomását keltő helyen először meglep a rövidre fogott, de izgalmakkal kecsegtető étlap. Az ugyanis mindenképp érdeklődésre ad okot, ha a sörkorcsolyák között nem ilyen-olyan száraz (vagy szimplán kiszáradt) falatokat talál az ember, hanem füstölt marhanyelvet vagy nakladany hermelint (pácolt cseh lágy sajtot). És ez még csak a bemelegítés: marokkói báránykolbászos szendvics és egy sor ígéretes burger adja az ívet.

Ha belegondolok, hány fancy helyen ért már csalódás, amint kiértek a tányérok… mennyivel jobb taktika épp fordítva csinálni ezt, és például kocsma miliőben kellemes csalódást okozni.

A ház alapburgere, a Bölcső Burger tűnt ideális tesztalanynak. Íme, az adatai: kakukkfüves marhahúspogácsa, vörös cheddar, paradicsom, saláta, amerikai sárga mustár, remoulade mártás. Sőt, még adatszerűbb adatok után is érdeklődtünk: 130 grammos a buci és 160 grammos a húspogácsa ebben a klasszik burgerükben.

Persze, ha tudományosan tesztelnénk (láttunk már ilyet burgerteszt-videókon), vittünk volna kis digitális mérleget, szétkapjuk a szendvicset, és lemérjük helyben, de mi megbízunk a felszolgáló szavában – no és nem is szívesen tennénk egy zaftos kompozícióval ilyet. Ahogyan az a számokból is látszik, ez nem az emberfejnagyságú, fél napig pihenős méret. Én azt mondom, hogy hála istennek. A burger nyilván nem egy kislány műfaj, de nagyra értékeljük, ha a fő vonzereje nem a kilós hús benne…

Laktatónak egyébként épp elég laktató. Az édes, kalácsos buci és a burgerárba beleértett kis adag sült krumpli megteszi a magáét. Kíváncsiskodtunk buci ügyben is, mert a Facebook-oldaluk tanúsága szerint helyben sül ez a rendkívül jól sikerült, briós jellegű tészta.

“Kétszer kelesztett tészta, cukros tejben felfuttatott élesztővel, olvasztott vajjal, tojássárgájával készül” – érkezik a készséges válasz a tojássárgájával fényes felületűre kent buci láttán.

És mivel kérdezni nem bűn, csak talán egy kissé idegesítő, az is érdekelt minket: hogyhogy ilyen finomra darált a hús? Darálva érkezik Gál Józsitól, óriási gond tehát nem lehet az egyébként remek ízű, friss kakukkfűvel sült, meglepően homogén textúrájú hússal. Mint kérdezősködésünkre megtudtuk, régebben sok kritikát kaptak a kevésbé darabos húspogácsa miatt, de ők ezt a vonalat viszik, és kész. Oké.

Nagyon kíváncsiak voltunk, hogyan abszolválják a nakladany hermelint. Ezt a nevet egyébként nagyon jó kimondani! (És elnézést kérünk, a kép sajnos felismerhetetlen lett az olajos sajtról.) Újabb jó pont, hogy

nem érkezett ködös válasz egy távoli, nagyonkézműves, báránysimogató csehországi farmról,

ahonnan mondjuk a cseh lágy sajtot szállítanák a sörkorcsolyához: mivel számukra a camembert elérhető, ezért camembert-rel készítik ezt a jó zsíros sörmellévalót. Zöldfűszerekkel, többféle hagymával, csípősen készítik, teljesen korrekten.

Egyedül az étlapon ígért kétszer sült krumpli okozott némi-nemű csalódást. Ez ugyanis inkább egyszer-kétszer sült krumpli volt, vagyis nem egyenletesen sültek a hasábok. A kétszer sült darabokért kisebb cicaharc folyt, karmolásokkal. Majonéz és ketchup érkezett mellé (és ez még mindig benne volt a döbbenetesen-dicséretesen alacsony burgerárban).

A majonézről virított, hogy házi. A mindössze pár összetevős házi majonéz műfajáért kevésbé lelkesedő asztaltársam húzta is az orrát, hogy ő jobban szereti a bolti, cukrosat. Hát, kérem, minden igénynek nem lehet megfelelni! A ketchup nem volt házi, de jó ízű volt, nem a túl híg és nem is a túl ragacsos fajta.

Nem gondolom, hogy a cuki jelző az étteremkritikák sajátja, de a kiszolgálás ezúttal is keresetlenül kedves és személyes volt. Amilyen egy “igazi” étteremben talán túl baráti lenne, de ide pont úgy illett, mint a vicces kiírások. Ez a hely ugyanis egy abszolút jópofa szereplője ennek a jópofaságoktól egyébként sem mentes szcénának. Bizonyos számú sör után megerednek a szóviccek ugye. A Sötét Bunkó sörnéven pedig pont annyiszor derül fel az ember, ahányszor összefut vele.

Egy esti kép

A Bölcső tartja a tétet, a mindig 5-ös pontszám felé billenő Facebook vélemények és a visszajáró vendégkör is a megmondhatója.

És a valóban gasztrokocsmaárak:
Bölcső burger: 1550 Ft (sült krumplival, egy kis friss salátával, mártogatóval)
Plusz szószok, mártogatók: 100 Ft
Nakladany hermelin: 850 Ft

(Az Angus Bölcső burger 2550 forint, de az Angus rib-eye steak burgonyakörettel is megáll 3150 forintnál.)

Bölcső Bar & Food
1111 Budapest, Lágymányosi utca 19.
Nyitva: hétfőtől péntekig 11:30-23:00, szombaton 12:00:23:00, vasárnap zárva

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS