Burger másik dimenzióban

SZERZŐ: DiningGuide
2015. augusztus 25.
A város szívében kapható egy olyan burger, melynek húspogácsája sosem látott rostlapot, serpenyőt, vagy olajat, mégis omlós, szaftos és jóízű. A Pista bá’ szervírozza.

Buci, hagyma, uborka, mustár és ketchup - így ismerjük az átlagos hamburgert. De ha egy olyan helyre megyünk, amely a kezdetektől a minőségi ételeiről és az odafigyeléséről ismert, mint ahogy a Pista bá’, akkor számíthatunk arra, hogy itt valami egészen különlegeset fogunk kapni hamburgerből is.
Az országban tudomásunk szerint egyetlen helyen készül gőzöléses eljárással a burger, ez pedig a Madách téri Pista bá’. A két évvel ezelőtt megnyílt üzletnek köszönhetően a pastrami pesti rajongótábora egyre csak nő. Náluk tradicionális recept alapján készül, saját sütésű rozskenyérben adják, és gyorsan ikonikus szendviccsé vált az urbánus közönség számára. Aztán telt az idő, csendben zajlott a kísérletezés, hogy aztán egy újabb, letisztult, de a street food keretein belül kivitelezhető, mégis unikumnak mondható ételt tegyenek az asztalra. Ehhez egy kínai utazás adta az alapötletet, ahol a különböző darált húsokkal töltött tészták sokszínűsége, extrém szaftosságuknak köszönhetően pedig az élvezeti értéke adott olyan élményt, amelynek hatására érdemes volt egy itthon is megvalósítható fogást összerakni.
Gőzölése során a hús lényegesen kevesebbet veszít szaftosságából, ezért a megszokott bucit ciabattával váltották ki, mert azt a 16 dekás, prémium minőségű, magyar tarkából készülő húspogácsa túlzottan eláztatná. A gőzölés során a hús eredeti szerkezete is kevésbé károsodik, ettől lesz olyan érzésünk, hogy valóban egy olyan naturális húspogácsába harapunk, amelyből kiérezhetjük a marha minden ízét és sajátosságát. Ez az oka annak is, hogy itt nincs túlfűszerezve a hús.
A gőzburger egységét a házi készítésű, pikáns majonéz, a karamellizált hagyma és a kétféle, jó minőségű gőzölt sajt elegye teszi teljessé, ez utóbbi lávaként olvad rá a húspogácsára. A gőzölés során a hús kicsorduló, ínycsiklandó levében mártják meg a szintén gőzölt ciabatta vágott felét, ezzel adva egy olyan szaftosságot a kész burgernek, ami hagyományos technológia esetén elérhetetlen. Végül, hogy még kerekebb legyen az ízélmény, ecetes uborkát is kapunk a szendvicsünk mellé, így az szépen kiegyensúlyozza a savakat.
Fontos jó tanács, hogy ha hozzálátunk a gőzburger élvezetének, készítsünk magunk elé több szalvétát, és mindenképp tegyük szabaddá mindkét kezünket.
A pastrami imádóknak sincs okuk aggodalomra, hiszen ez az étel – amivel a hely indult – már kiállta az idők próbáját, tehát erről sem kell lemondanunk a jövőben.
 

Tovább olvasok
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram