Hirdetés

A rántott hús a mennybe megy – Hivatásos csábítók a piacon: Buja Disznó-k

SZERZŐ: DiningGuide
2019. augusztus 15.
Legyünk őszinték, már akkor is erős a kísértés, ha csak meghalljuk ezt a nevet, hiszen disznólkodni és bujálkodni szeretünk, persze ízlésünk, s vérmérsékletünk szerint. Ha pedig tisztán gasztronómiai, nem pedig bibliai jelentésről van szó, ráadásul mindezt Bíró Lajos, az ország egyik legvagányabb séfje találta ki, sokaknak még izgalmasabb a téma. Vetkőzni tehát nem kell, de jó, ha éhesen érkezünk Budapest evőpiacára, a Hold utcába.
Hirdetés

A Buja Disznó-k októberben lesz négyéves, és a nyitás óta mérföldkőnek számít a hazai gasztropalettán. A feltűnő név ugyanis egy nagyon egyszerű, de akkoriban (ellen)forradalminak ható koncepciót takart: a rántott hús rehabilitációját. Persze nemcsak a rántott húsét, mert van náluk rántott malacfül, szalontüdő, sőt még abált malacorr is megtalálható volt egy ideig a választékban.

Csupa olyan étel, amit magukra valamit is adó séfek ritkán tettek étlapra, hacsak nem fricskából, bizonyítva a bátorságukat.

S akkor jött "a" Bíró – aki az előző két évtizedben tényleg sok meglepő ötletet, kortárs átdolgozást, sőt emblematikussá vált fogást dobott be a kulináris köztudatba –, és megmutatta, hogy ezt most nem kell újragondolni. Csak jól elkészíteni. A Belvárosi Piac pedig ideális terep volt arra, hogy a már sikeresen működő A Séf utcája után a rántott hús és társai visszakerüljenek oda, ahová igazán valók, vagyis egy csarnok étkezdéjébe. 

Nagy szerencse, hogy Bíró Lajos és üzlettársa, Forgács Zoltán úgy döntöttek, a disznóságok megérnek egy önálló helyet, hiszen az elmúlt években ez lett a piac legforgalmasabb és egyik legszerethetőbb büféje. Meglepődünk rajta? Persze, hogy nem, de ha jobban belegondolunk, mégiscsak. Mert oké, lehet, hogy a magyar emberek többsége genetikusan hordozza a rántott hús iránti vágyat, de ez az üzlet hétfőtől szombatig, kizárólag ebédidőben és délután számíthat vendégekre a city közepén. Miért akarnak a bankárok, irodisták, és a város minden részéről érkező rajongók rendszeresen itt kipukkadni munkaidőben, vagy szombat délben?

A híres rántott hús krumplisalátával / Buja Disznó-k

Először is, mert jó, sőt nagyon jó. A húzóétel nyilván a hatalmas méretű rántott hús kezdettől fogva, Lajosék is erre számítottak, és többhónapos termékfejlesztés előzte meg az eredményt.

Egy osztrák hentes adta a tippet, hogy a sertés hosszúkaraját használják, akárcsak a legendás bécsi Figlmüller.

Így is lett. Megkeresték hozzá a legmegfelelőbb hazai beszállítót, a panír pedig saját recept szerint készül, titkos összetevőkből. A burgonyasaláta alapja Ausztriából érkezik, és a hely legnagyobb erénye, hogy évek óta ugyanazt a minőséget tudja produkálni, olykor napi több száz adag esetében is. Ehhez nélkülözhetetlen, hogy a nyitvatartási időben többször cseréljék az olajat, hiszen minden frissen sül, és bár a csapat télen-nyáron folyamatosan keményen dolgozik a pult mögött, nem ritka a sorbanállás az üzlet előtt. 

Szalontüdő / Buja Disznó-k

Ha megtehetjük, érkezéskor előbb rutinosan forduljunk be a földszinti Champoint bárhoz, ami szintén Bíróékhoz tartozik, vegyünk magunkhoz egy gin-tonikot vagy egy pohár pezsgőt, és máris kellemesebb lesz várakozni az emeleten. Mintha csak Barcelonában vagy Londonban lennénk, hiszen a Belvárosi Piac egyre dögösebb, már nemcsak Lajosék miatt – de elsősorban nekik köszönhetően vált a csarnokból evőpiac. A közösségi élményt pedig sorok nélkül is megtapasztalhatjuk, hiszen ahogy A Séf utcájánál, úgy a Buja Disznó-k előtt is egy méretes, fából készült asztalnál eszünk, és élvezkedünk, megosztva elégedettségünket másokkal. Ugyanakkor nemcsak az ízek miatt, hanem azért is szeretünk rendszeresen visszatérni, mert ár-érték arányban is kitűnő. Pont az a cél, hogy itt ne legyen luxus a jó minőség.

Rántott disznófül / Buja Disznó-k

És igen, ezért az árért az ajtó előtt toporgunk rendelés után, amíg kiabálják a nevünket, mi magunk cipeljük a tányért, pontosabban a fadeszkát, ráadásul egy padon ülünk idegenek mellett evés közben. Mire végzünk, kicsit magunkon viseljük a disznólkodás bukéját.

A jólétünkről Bíró Lajos gondoskodik, aki bár elmúlt hetven éves, egyszerűen nem nyugszik. Fiatalosabb, mint valaha, és ahelyett, hogy gondtalanul vitorlázna ilyenkor, nyáron is nap mint nap pörög a három piaci evőhelye körül. Kitalál, fejleszt, s ha kell, bármikor beáll főzni is. A hangját messziről hallani, ahogy intézkedik, amikor pedig jellegzetes vigyorával kérdezgeti a távozóktól: „és jó volt?”, semmi kétségünk afelől, ő a bujálkodás egyik nagymestere. A gasztronómia terén biztosan.

Közönségkedvenc ételek: rántott hús, rántott disznófül, szalontüdő

Árak: Húsételek körettel 2100-2400 Ft; köretek-savanyúság: 200-450 Ft; italok: 30-1400 Ft

Buja Disznó-k

Cím: Budapest V. kerület, Hold utca 13.; 6-os üzlet az emeleten
Nyitvatartás: H: 11:30-16:30, K-P: 11:30-17:30, Szo: 11:30 - 15:30
Az étterem weboldala
Az étterem Facebook-oldala

Hirdetés
Tovább olvasok
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram