Hirdetés
Hirdetés

Buddha és tarisznyarák a pók hálójában

SZERZŐ: Ted Aprajev
2014. január 26.
Amikor egy hosszúkás, négybe vágott kifordított szusit látok, amelynek két szélső eleméből kecses ráklábak kalimpálnak kifelé, akkor hálás tekintetemet Buddhára vetem, és halkan köszönetet rebegek. Időről időre eljövök, hogy megkóstoljam az aktuális újdonságokat és ezzel a szépséges kompozícióval indítok.
Hirdetés

Amikor egy hosszúkás, négybe vágott kifordított szusit látok, amelynek két szélső eleméből kecses ráklábak kalimpálnak kifelé, akkor hálás tekintetemet Buddhára vetem, és halkan köszönetet rebegek. Időről időre eljövök, hogy megkóstoljam az aktuális újdonságokat és ezzel a szépséges kompozícióval indítok.

Egy kinyújtott tarisznyarák pankó morzsában a főszereplő, amit körbetekernek úgy, hogy a rizsszemek kerülnek kívülre. Van még benne sárgarépa, jégcsap retek, és vékonyra nyesett uborkahéj, szóval, ahogy egy szusinál megszokhattuk. Ehhez jön a tonkatsu szósz, és egy házilag gyártott teriyaki szósz, aminek főbb összetevői: szója, mirin és cukor. Igen dicséretes, hogy a „spider roll” néven szereplő szusi kreáció önmagában is jól ízesített, szóval nem szükséges szójában áztatni, aminek túlzott, szakszerűtlen használata uniformizálja a szusit, igen helytelenül. A tarisznyarák a morzsa alatt is szépen érvényesül, a szószok egymást kiegészítő vibráló ízeket produkálnak, finom, játékos fogás, frissítő jelleggel.
A tonkatsu, ha jól tudom rántott sertés szeletet jelent (lám- lám Japánban sem vetik meg a jót, bizonyára innen ered a közös japán-magyar határ gondolata), amihez elengedhetetlenül szükséges a bull - dog szósz, amit tonkatsu szószként is emlegetnek,- a Bulldog valójában egy márkajelzés, - ami egy zöldség – gyümölcs alapú szósz. Többek között van benne alma, paradicsom, aszalt szilva, sárgarépa, karamell, szója, kukoricaszirup, meg a jóisten tudja, még mi minden.


A jótékony félhomályos zsongásban, igazi Buddha specialitás, mármint a zsongó félhomály, szintén festői tálalásban, mintha csak egy naplemente előtti pálmakertben ülnék, kerül elém a lazac tataki, mellette rizsszemeket imitáló, értelemszerűen rizstésztából készült dundi kis tekercsek, ízesítve yuzuval, korianderrel, kaliforniai paprika kockákkal és szezámolajjal. Ahogy egy tatakitól elvárható a szeletek széle fehérborsos, kérges, a belseje őrzi az eredeti lazac színt, közel nyers. Hogy további tengeri sósság is megjelenjen a kompozícióban, lazackaviár szemek gazdagítják még a fogást. A rizsszem tészta tekercsek a koriander- yuzu párosítással puha, és mégis karakteres körítést adnak.
Kezdek belendülni, mert Budapesten ritkán tapasztalható ízekkel van dolgom, ezért libamájas tavaszi tekerccsel folytatom, amelyben a szarvasgombás libamáj mellett apróra nyesett zöldbab és kaliforniai paprika csíkok is rejlenek éppen csak a színek miatt és diszkrét íz kiegészítőként. Ehhez Hoisin-szószt mellékelnek. Vidáman ropog a tekercs, benne a szarvasgombás máj szilárd mégis kellően krémes állagú, a hoisin szósz füstös sűrűsége jól hangsúlyozza a nemes összetevők eleganciáját, ugyanakkor ismeretlen tartományba röpít.
A wagyu tatár fogyasztásakor ismét hátat fordítok Buddhának, hátha nem veszi észre mire vetemedtem. A hús minősége miatt kétségtelen megéri a wagyuság bűnébe esni, különösen ebben a kiszerelésben, ahol a hús sajátos ízeit alulról kísérik az ízesítő keverékek, mint koriander, gyömbér, fokhagyma, citromnád, csipetnyi szecsuáni bors, szezámolaj, szójaszósz. Diszkréten elegyednek a hordozó anyaggal, ami mellett egy fürjtojásból készült tükörtojás is kínálja magát, sőt a wagyu halmon némi tokhal kaviár is található. Hát, mi más, ha nem kaviár, nyilvánvaló, hogy arisztokratikus pedigréjük miatt szerepelnek együtt. Nagyon egyben van a dolog.
A bűntudattól eltelve ettem még egy vega fogást is a yakitorit, ami tempurás alga köntösben rejtőzik, van benne a rizsen kívül, sárgarépa, cukkini, meg egy kis sajt és ehhez is a korábban megízlelt házi készítésű teriyaki szószt kapom. A yakitori itt a pálcikás grilles készítést jelenti. Mindezek, ha jól értelmeztem vadonatúj fogások a Buddha Bar étlapján, amikért abszolút érdemes odakanyarodni. Ez a típusú konyha, ízvariáció nem igen van máshol, vagy, ha van (nincs), ilyen minőségben csak itt.
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram