Hirdetés
Hirdetés

Budapest új Michelin-csillagos étterme: a Tanti

SZERZŐ: Igor
2015. március 10.
Mától négy Michelin-csillagos étterme van Budapestnek. A Costes, Onyx, Borkonyha trióhoz becsatlakozott a Pesti István vezette Tanti is. A jó ár-értékarányért járó Bib Gourmand-díj a Laci!Konyhának jutott. A tavalyihoz képest új ajánlott étterem a Babel, a Lou Lou és a Vendéglő a KisBíróhoz.
Hirdetés

Öt éve már, hogy megtört a jég és a világ egyik legismertebb étteremkalauza, a Michelin-csillagot osztott egy hazai étteremnek, a Costesnek. Volt is nagy öröm, hát, hogy a fenébe ne lett volna, a Vörös Kalauz a döntéssel legitimálta azokat a hangokat (köztük minket is), amelyek kisebbfajta magyarországi gasztroforradalomról (halkabban: fejlődésről) beszéltek az elmúlt években és a szélesebb közvéleményt is kíváncsivá tette a „szcénára”. 2010 óta sok víz lefolyt a Dunán, időközben az Onyx is becsillagozódott, tavaly pedig a Ráday utcai és a Vörösmarty téri étteremhez képest mind a külcsínben, mind a belbecsben lazulósabb Borkonyhára hozta rá a frászt a Michelin azzal, hogy 1 csillagot osztott nekik.
Lassan már menetrendszerű, hogyha március, akkor Michelin-csillag érkezik (kicsit azért itt füllentünk, mert 2013-ban a Kalauz nem tartott egy hazai helyet sem érdemesnek arra, hogy csillagozza), lehet tehát tippelni, hogy ki lesz a következő. Mi például két éve nem tartottuk volna ördögtől valónak, ha a Costes megkapja a másodikat, de a Borkonyhának is jósoltunk egyet és a Salonon is már a kezdetek kezdete óta nagyon érződik a törekvés. (Más-más okból, de a top10-es listánkon szereplő éttermek közül szinte mindenki kiérdemelné. Más kérdés, hogy ezek a helyek nem feltétlenül a Michelin-kalauz célcsoportjának szája íze szerint valók.) 2013 márciusában a ZONA mégcsak négyhónapos volt, így ha akarta sem tudta volna a Michelin értékelni, ahhoz hosszabb idő kell. A 2014-es kalauz eredménye éppen ezért sokakban hiányérzetet keltett. Sárközi Ákoséknak mindenki tapsolt - természetesen joggal, de a szélesebb merítés jobban tükrözte volna a hazai viszonyokat, az itthoni ítészek által osztogatott pontszámokat.
Egészen a mai napig kellett várni arra, hogy a Michelin felfedje, most hogyan látja a fővárost. Amellett, hogy megőrizte csillagját az eddig három csillagosunk, Budapest új Michelin-csillagos étterme, a Tanti. Budai csendes utcában, a Hegyvidék bevásárlóközpont földszintjén kivételesen tiszta, áttetsző enteriőrben működik ez a vendéglő. Fő jellemzői a nyugalom, elegancia és a kényelem. Néhány színes szék: piros, narancs, halvány türkiz teszi játékossá a belsőt. A korábban a Babelt és több Baldaszti-féle éttermet is szakmai sikerekkel navigáló Pesti István kreálta ételek többsége ismert magyar klasszikusok innovatív metamorfózisai, látványos tálalásban. A kulináris kaland mellett olyanoknak ajánlott a hely, akik az ismerkedésben is a különlegeset, a váratlant kedvelik. Nyugodt, kiegyensúlyozott szerviz jellemzi.
A Tantiban egyébként még szinte meg sem száradt a festék, épphogy csak megnyitottak, amikor már a Michelin kopogott (a Michelin az első teszteléskor felfedi magát). Ezzel kapcsolatban is kérdeztük tavaly októberben a séfet, aki az éttermük központi gondolataként akkor annyit mondott, hogy a "Tanti egy fiatalos hölgy, aki már sok mindent megtapasztalt és látott. Nyitott mindenre, értékeli minőséget, de nem sznob. Nála mindig nyitva az ajtó, örül neked. Nála hátradőlhetsz, meghallgat. Gondoskodik rólad és joviális." Majd le is fordíttattuk vele ezeket a szavakat. "Próbáljuk feszegetni a határokat, emellett klasszikus és ismert ételeket mai formába önteni. A minőségi gasztronómiát szeretnénk képviselni. Nem hiszünk a középszerűségben. Akkor jó egy hely, ha van személyisége" - mondta a séf.
Az utóbbi években tendencia, hogy a Michelin viszonylag bőkezűen bánik a Bib Gourmand-díjjal. Hazánk esetében ezen a téren is kissé felemás volt eddig a helyzet, de inkább rögzítsük csak a tényeket: a 2014-es kalauz szerint a Déryné és a Csalogány 26 Budapest két jó ár-érték arányú étterme. Idén a Déryné megtartotta az elismerést és a Mogyorósi Gábor vezette Laci!Konyha! "bibeződött" be. Az étterem urbánus, alternatív, eklektikus nem csak építészeti értelemben, hanem a konyha stílusában is. Magyar bisztró egyéni felfogásban, gyakran keleties, fúziós fűszerhasználattal, bátor kísérleti fogásokkal. Szokatlan alapanyagokat párosít, intenzív ízhatásokat létrehozva. Séforientált, szűk étlappal, néhány fogással csupán – azok is limitált mennyiségben. Előfordulhat, hogy a déli rövid nyitvatartási időben elfogynak. Este hasonló a helyzet. Igazi kulináris műhely - magas fokon.
Az új kalauzban 28 étterem van Budapesttel kapcsolatban megemlítve, néhány korábbi most kimaradt az ajánlásból. Új ajánlott a LouLou és Babel (Comfortable), illetve a Vendéglő a KisBíróhoz (Quite comfortable).
Gratulálunk az éttermeknek.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram