Hirdetés
Hirdetés

Budapest szereti Hawaii-t: harmadik üzletét nyitja az ONO Poké Bowl Bar

2022. március 5.
Ma már az ortodox hússzentélyek felől is egyre gyakrabban halljuk, hogy egyre nagyobb a vendégigény a zöldséghangsúlyos ételekre, de vannak műfajok, amelyek eredetileg is a manapság elsőbbséget élvező szempontok köré rendeződtek: egy jó poke tál feltétlenül ilyen.
Hirdetés

Néhány évvel ezelőtti felbukkanásakor még nem lehetett tudni, hogy múló Insta-divatról van-e szó, vagy beépül az elsősorban nagyvárosi étkezési kultúrába.

Először a szót sem ismertük, aztán megízleltük, végül láthatóan megszerettük a Hawaiiról eredeztetett poke bowl műfaját. Az biztos, hogy a poke verhetetlen abban, hogy ilyen sokféle friss és savanyított zöldséget, fűszert és egészséges halat, fehérhúst vagy tofut fogyasszunk el egyetlen tányér ételben.

Pontosabban nem is tányér, hanem tál ételben, amely zöldséghangsúlyos összetételéhez képest meglepően laktató. A poke bowlokat (poketálakat) a végtelenségig lehet variálni, otthon is jó esélyekkel próbálkozhatunk velük – de nem véletlenül lett világszerte a nagyvárosok kedvelt étteremtípusa a poke bowl bár.

Fotó: ONO Poké Bowl Bar „Tonhal! csodás B1 és B10 forrás, sok benne a jód, a D-vitamin és az antioxidáns + szuperfinom - poké szósszal vagy teriyakival és legalább 1/2 adag rizsalappal ajánljuk, hogy a szósz finoman beszívódjon, miközben marinálja is a halat! Jöhet hozzá savanyított vagy sima wakame és a kedvenc ropogósotok!" (Forrás: ONO Poké Bowl Bar)

Aki nyáron, netán kánikulában próbálja ki először, gyorsan megállapíthatja, hogy ez a nagybetűs könnyed, nyári étel, de az is biztos, hogy ha nem engedünk a csábításnak, hogy disznótorost ebédeljünk-vacsorázzunk, a téli vitaminkészletek lemerülésével sokkal táplálóbbnak érzünk egy poketálat, kellemesebb teltségérzettel.

Sok helyen japán ételként említik, de valójában hawaii eredetű. A csendes-óceáni szigetek étkezésére földrajzi okokból nagy befolyással bír a japán konyha, de lássuk be, itt, Európában valójában vakfolt.


Hawaiiról inkább olyan megmosolyogtató információink lehetnek, miszerint a nemzeti haluk neve hosszabb, mint maga a hal: a Humuhumunukunukuapua’a az egyik leghosszabb nevű állat, amelyet ismerünk.

Illik tudni továbbá, hogy a hawaiiak elhatárolódnak a világszerte kedélyeket borzoló, valójában Kanadábán megszületett hawaii pizzától. Azonban nem gyakran találkozunk itthon olyan valódi hawaii komfortételekkel, mint a luau pörkölt, a taró növény leveleiből készült zöld színű raguval; ahogy a hosszan főzött, szálaira bontott Kalua-sertéssel vagy a nemzeti édességüknek számító kókuszos muffin-félével sem.


Fotó: ONO Poké Bowl Bar

A poke a vágást jelöli

Az eredettörténet szerint a csendes-óceáni halászok friss, nyers halhúst daraboltak bele a tálakba: ahi tonhalat,más néven nagyszemű tonhalat (Thunnus obesus) vagy polipot (tako), majd marinálták őket. A hawaii poke szó a hozzávalók – kisebb falatnyi – vágási technikájára utal.

Az Index így írt a pokék felbukkanásáról: „mint annyi ősinek hitt étel, a poke is egészen modern kreáció, nagyon úgy tűnik, hogy az 1970-es évekig nem tűnt fel egyetlen olyan receptkönyvben sem, ahol helyi fogások készítési módjáról lehetett olvasni, és a The Food of Paradise: Exploring Hawaii's Culinary Heritage című könyv szerint szerint azok, akik 1960-as években hagyták el a szigeteket, nem nagyon emlékeztek rá, hogy lett volna ilyen nevű étel, és visszatérésük után meglepetten vették észre, hogy mindenki pokét eszik."

Fotó: ONO Poké Bowl Bar

Ma a poketálakat rendszerint rizsalapon, friss és marinált zöldségekkel, gyümölccsel (mangó) és szósszal fogyasztjuk. Az összélmény fontos eleme a roppanós hintés, ami az ONO-ban például lehet mogyoró, pirított mandula, szezám.

A nyers haltól tartózkodóknak adott a csirke vagy tofufeltét, szósz nélkül pedig csak egy halom egészséges hozzávaló egy poketál, a szósz maga a malter. A japán-ázsiai hatások egyértelműek: a szójaszósz, a japán tamaris mandula, a wasabis mogyoró, a mogyorószósz vagy a wakame alga.

Fotó: ONO Poké Bowl Bar

2019-ben négy tulajdonos Szládovics Orsi, Moravcsik Béla, Semsei Sándor és Brunda Mátyás alapította meg az első ONO-t a Bartók Béla úton, amely egyben az első poke bowl-specifikus étterem volt Magyarországon. Ekkor talán még ők sem gondolták, hogy a főműsoridőkben teltházas két étterem után jöhet egy harmadik is.

Az új ONO Poké Bowl Bár a Széna térhez közel nyílt meg, pár lépésre a Budai Kettőtől és a Budai 33-tól, néhány sarokra az IGEN Pizzától.

ONO a Jurányi-Varsányi sarkon / Fotó: ONO Poké Bowl Bar

ONO Poké Bowl Barok Budapesten

Buda: Budapest XI. kerület, Bartók Béla út 34. (Gárdonyi tér)
Pest: Budapest V. kerület, Vadász u. 10. (Bank utca-Vadász utca sarok)
Új: Budapest II. kerület, Jurányi u. 10. (Jurányi-Varsányi Irán utca sarok)

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram