Hirdetés
Hirdetés

Budapest New Yorki-i magyar séf szemmel: Egy nap Jeremyvel

SZERZŐ: Méhész Zsuzsa
2019. május 28.
Úgy kezdődött, hogy az amerikai Food and Wine magazinban megjelent egy írás. Egy fiatal New York-i séfről, aki a magyar konyha új nagykövete kíván lenni. Az első gondolatunk az volt, hogy nehéz dolga lesz...
Hirdetés

 De a Nagy Almában járva a kíváncsiság elvitt az étterméhez, ahol először inkognitóban szépen sikerült az étlapot végigenni. Az ételek nagy meglepetésre (és örömünkre is egyben) nem hasonlítottak azokhoz a hagyományos, az amerikaiak számára befogadhatatlan fogásokhoz, amik eleve bukásra vannak ítélve ilyen közegben. Ellenben ötletesek és kellemesek voltak, ráadásul mind mögött ott volt egy izgalmas történet is.

Másodjára már vele is találkozhattunk. Örökségről, családról, gyökerekről, ambíciókról és komoly tervekről beszélgettünk. Ez a cikk született a találkozás nyomán:

Magyarul főzni New York Cityben nem egyszerű. Illetve főzni talán még az, de a végtelen választék városában meggyökereztetni a szinte ismeretlen magyar konyhát – az valódi kihívásnak tűnik. Emiatt figyelemmel kísérjük az elhivatott séf munkásságát, mert ha a tervei sikerülnek, az valódi mérföldkő lehet a magyar konyha külföldi megújulásában. Idén Jeremy Salamon a Gourmet Fesztivál vendégeként a hazai közönségnek is bemutatkozott a színpadon.

Eltöltöttünk vele egy napot Budapesten.

Az RTL Klub stúdiójában kezdjük a napot, ahová Jeremy meggylevest hoz kóstolónak. Igaz, csak pár perc jut nekünk a műsorban, de ezalatt a legfontosabb dolgokat megismerhetik Jeremyvel kapcsolatban a  nézők. A meggyleves bármily egyszerű, Jeremy másképp készíti. Könnyebb és selymesebb, mint habart társa. Több fajta gyümölcs és édeskömény is kerül bele, az íze gazdag és üde. A műsorvezetők lelkesen el is fogyasztják, és a felvétel után is odaragadunk pár percre. Záporoznak az interjún kívüli kérdések, mindenki kíváncsi a messziről jött fiatal tehetségre.


Jó volna reggelizni valamit. A belvárosba tartunk, az Artizán Pékségben a kezünkbe nyomnak egy kenyeret és az ő legendás kardamomos tekercsüket. Fekete Gergőék éppen – és mikor nem? – lendületesen dolgoznak, de van ideje kijönni a dagasztógép mellől, és vált pár szót Jeremyvel. Az Egyesült Államokban nagy varázsszó a kovászos kenyér, egyre-másra nyílnak a jobbnál jobb kenyereket áruló pékségek. Jeremy pontosan érti, miről szól ez, és nyugtázza, hogy ahogy ott, úgy itt is meglepően sok a pékek között a karrierváltó: tanár, szociológus, jogász vagy filmes.

Irány a Hold utcai piac!

A Hold utca van a legközelebb, egy séta a Séf Utcájában, ahol épp nincs ott Bíró Lajos vagy Nyíri Szása, de ott lesznek majd a fesztiválon, és a hírük megelőzi őket. A rántott hús Jeremy vasárnapi menüjében is szerepel, mint ahogyan a nagymamájánál is az asztalra került a családi ebédek alkalmával. A Buja Disznók valóban buja dekorja és

a biliben tárolt evőeszközök megmosolyogtatják, a tüdő és a disznófül hallatán szeme se rebben.

A Stand25 még zárva, ezért sebtiben veszünk a Zsendicében egy faszenes tufapincében érlelt bükki sajtot, amit a kedves eladó kedvünkre felszeletel, és még aszalt gyümölcsöt is ajándékoz mellé, így az Artizán kenyerével elcsipegetjük. A piac nagyon csendes, Jeremy méltatja a sajtot, bejön neki a krémessége és a faszenes ízvilág.

Egy kis séta nyitásig, így felfedezzük a Panificio is Basilicót, a Societé gyönyörű épületét, a Chez Dodót és a Borkonyhát.

A Stand25 festett falán Jeremy felismeri Széll Tamást,

de az említett helyekkel és képviselőikkel a fesztiválon is találkozhat majd. A Stand25 felszolgálói nem ma láttak először külföldi vendéget, így egy pillanat alatt angolra váltanak. Az alapanyagok hazaiak, az ételek egyszerűek, de a receptek nem nagyanyáinké. Akárcsak Jeremy konyhájában. A napi kínálatból a remek gomba consommé, tejszínes rakott krumpli és somlói, illetve túrógombóc kerül az asztalunkra. Megbeszéljük a könnyed grízgaluska receptjét, majd a túrógombóc rezgősségének titkát. A rakott krumpli esetében egyértelmű, hogy hiába ízletes és örökzöld kedvenc a magyar asztalokon, ez már kifogna az egészségtudatos New York-i közönségen.

Jeremy szereti a régi könyveket és az antikváriumok hangulatát, így a Múzeum körút a következő állomás. Szeretne szakácskönyvet vásárolni, van is választék, de a nyolcvanas-kilencvenes évek szakácskönyvein jókat mulatunk. Nem volt az olyan régen – Jeremy legalább látja, hogy volt honnan fejlődni. Végül Kövi Pál Erdélyi lakomáját vásárolja meg, mert szakácskönyv nélkül nem térhet haza.

Jó választás.

Átsétálunk a TastingTable pincéjébe a Bródy Sándor utcába. Itt ötféle kolbásszal, sajtokkal – és remek borokkal fogadnak. Bánfalvy Gábor felesége, Carolyn szintén az Egyesült Államokból származik, Jeremy megkapja ajándékba Food/Wine Budapest című könyvét. Mindeközben kiderül, hogy az évekkel ezelőtt a Saveur magazinban a magyar konyháról és a paprikáról megjelent cikkük valódi inspiráció volt, ez indította el Jeremy érdeklődését. Kivágva őrizgette az írást, és ha augusztusban visszatér Magyarországra, egészen biztosan megismerkedik az írás egyik szereplőjével, a szatmári Edit asszonnyal is. Bár Gáborral először látják egymást, nagyon érdekes, ahogy kiderül: több szálon és több ember által kötődnek egymáshoz. Közös ismerősök, közös helyek, történetek röpködnek, és csak úgy repül az idő.

Este a Gourmet Fesztiválon kóstol, és megjegyzi, amit minden külföldi: ha tartósan maradna, egészen biztosan hízna pár kilót. Nem csak a hazai ízekkel és gasztroszcénával, de új barátokkal is ismerkedik. Egy teraszon, a hajnali órákban szakácskönyvterveiről beszélgetünk, és azzal válunk el, hogy egészen biztosan visszatér hozzánk.

Vasárnap Jeremy Salamon, a The Eddy és a Wallflower éttermek konyhafőnöke a Gourmet Fesztivál színpadán nem csak azt mutatta be, hogyan készíti a lángost, ami az Eddy étlapján szerepel, és már a hatalmas város más részeiből is odajárnak érte. Bemutatta azt is, milyen esélye van a magyar konyhának külföldön megújulni, és ehhez hogyan tud hozzájárulni friss és érzékenyen reagáló koncepciója.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram