Hirdetés
Hirdetés

Budapest egyik kedvenc desszertműhelye bejelentette, hogy bezár

2022. június 22.
Az alapanyagárak a plafonon, és igen, ezekben az időkben éppen a jók mennek el. A nyári hónapokban még tiszteletünket tehetjük a Kis Rókus utcában.
Hirdetés

A nyitóképen Erdőháti Áron (BOOOK Kiadó) fotója szerepel

„Modern házias sütemények vannak nálam. Úgy képzelem, hogy olyan, mint amikor a nagymama egész nap süt, és délután beállít hozzá a család" - nyilatkozta nekünk több mint hét évvel ezelőtt, saját üzlete megnyitásakor Márk Szonja, az Édesem megálmodója.

A Kis Rókus utcai aprócska cukrászda mögött álló Márk Szonja a hazai gasztroblogger szcéna egyik első csillaga, az Édesem blogot 2009-ben indította útjára. Bölcsészdiplomák megszerzése után fordult professzionális érdeklődéssel is a sütemények világa felé, kitanulta a cukrászszakmát, és az újhullámos hazai cukrászdák egyik leginspirálóbb sikersztoriját építette fel.

Hirdetés

Ezért is megdöbbentő és nagyon szomorú Márk Szonja ma reggeli bejelentése, amelyben a tőle megszokott szép, egyenes megfogalmazásban és összeszedettséggel írta le cukrászdájának bezárásának hátterét. Az elmúlt években sok bezárást követtünk figyelemmel, a legtöbben egy rövid üzenettel (vagy azzal sem) búcsúznak el a vendégeiktől.

Márk Szonja azonban nem búcsúzik el végleg, választott új szakmájától semmiképpen sem, de az elcsepegtetett információk szerint a szépen felépített Édesem márkanév is életben marad. Idézzük a ma reggel közzétett Facebook-posztját, és előre is üdvözöljük a leendő pozitív fejleményeket.

A cukrászat még mindig a szívem csücske. Egyáltalán nem fáradtam el, nem égtem ki,

és azt remélem, hogy valahol cukrászként boldogíthatlak továbbra is benneteket, de a saját vállalkozást egy időre (vagy akár örökre) inkább pihentetem."

Édesem torta / Fotó: Erdőháti Áron, BOOOK Kiadó

„Szeptembertől bezár az Édesem. Nem tudtok majd tortát rendelni tőlem, és nem lesznek Édesem Szombatok sem. Nem tartok workshopokat, legalább is a Kis Rókus utcában már biztosan nem. Ez nem életem legvidámabb posztja.
7 és fél éve nyitottam meg az icipici cukrászdám a Millenáris tövében. Tudom, hogy sokakat inspiráltam, hogy elinduljanak a cukrászat útján, ezért úgy érzem, tartozom most némi magyarázattal. Rajtuk kívül is biztosan sokan kíváncsiak lesztek rá, hogy történhet ez meg, amikor minden Édesem Szombaton kígyózó a sor, a workshopok pedig látszólag pillanatok alatt telnek be mindig. Szerintem nem lesz meglepő, amit mondok.

Olyan ütemben nőnek az alapanyagárak, hogy hetente árazhatnám újra a tortáimat, ami mégiscsak nonszensz lenne. Nagyon drága lett minden, én pedig nem akarom annyiért adni a tortákat, amennyiért már én magam sem venném meg.

Az utóbbi néhány hónapban annyira bizonytalannak éreztem magam körül mindent, hogy már több aggodalmat, mint örömet jelentett a vállalkozásom. Folyamatosan számolni, hogy ki tudom-e termelni az üzemelési költségeimet, és keresek-e annyi pénzt, amennyiért érdemes ennyit dolgozni. Ezt korábban ilyen élesen még soha nem éreztem. Ráadásul pont ott tartottam, hogy még több szellemi és anyagi befektetést igényelt volna a bolt, pont egy nagy lendületet kellett volna vennem, de már nem éreztem magamban azt a lelkesedést és hitet, mint például az induláskor.
Azzal a nyugodt szívvel zárok be, hogy megvalósítottam az álmom, kitartottam a Covid alatt és utána is, nem adtam fel könnyen. Az Édesem brand nem szűnik meg, maradjatok velem!"

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram