Hirdetés
Hirdetés

Buda titkos kertjében a gin tonic és champagne mellett már sör és mexikói street food is megjelent

SZERZŐ: DG
2021. június 2.
2020 nyarán nyitotta meg addig a közönség előtt zárt kapuit a valamikor a Főkerthez tartozó városmajori eldugott udvar. A budai közönség ezzel kötetlen hangulatú, családias találkozóhelyet kapott, ahová barátokkal, gyerekkel, kutyával is meg lehet érkezni, akár egy egész napra. A gyakorlat a folyamatos teltházak miatt azt mutatja, hogy szomjazott a környék egy ilyen helyre. Tavalyhoz képest jócskán kibővültek, kétszeresére nőtt aMajomhoz.
Hirdetés
Budai fölény

Tendencia, hogy többen nyitnak most a főváros dombos oldalán: street foodosok, éttermek, pop-up kitelepülések bukkannak fel Budán, ( a jelenségről itt írtunk bővebben ) sőt, már ott tartunk, hogy a belső pesti kerületekből is érdemes átkelni a Dunán egy-egy élményszerű rakott krumpliért, kínai egytálételért, mély ázsiai gulyásért, remek baoért. Vendéglőkből, gasztrobárokból bőven tudunk válogatni, de lazább hangulatú koktélos helyekből, fröccsözős-sörözős nyári kertekből, központokból azért nincs eleresztve a II.-XII.-XI. kerület.

A Városmajor két étterme sem feltétlenül ezt a hangulatot kapja el, de az ősfás park kifejezetten alkalmas lett volna egy kulturális-gasztronómiai-közösségi tér kialakítására. Elvégre, volt nekünk valamikor egy Tabán utáni Tabánunk, vagy Ifiparkunk is, sok koncerttel, koccintással, felhőtlen estékkel, a budai oldalon.

Nők pereccel, 1938, Városmajor, Budapest / Fotó: Fortepan
Anno Görgey főhadiszállása, a Főkert raktára volt

A “majmozás” a 18. század végén, 19. század elején egyébként divatos volt, ami a fogadók, kocsmák elnevezését illeti. A Tabánban létezett például Vendégfogadó a Három Majomhoz, a Városmajorban pedig a kerület legrégebbi épületében először a Remetéhez, majd a Majomhoz néven futott szálláshellyel együtt működő kocsma. A hely az 1848/49-es szabadságharc alatt Görgey Artúr hadvezér főhadiszállásaként szolgált. Nagyon sok ideig pedig a Főkert használta az épületet és udvarát — leginkább raktározásra, kertészeti eszközök, zöldhulladék tárolására.

Fotó: aMajomhoz, Kiss Bálint // Socially
Season 2: Gin&Champagne és jön a tequila-tonic

Aztán jött néhány kreatív fiatal, 2020 nyara, sok tereprendezés és egy újabb “majomkodás”: vagyis az eldugott kert megnyitása a szabad nyárra kiéhezett kerületi és közeli vendégkörnek. Mindazoknak, akik nem feltétlenül érzik a Deák tér zsúfoltságát, és annyira nem ragaszkodnak a Duna közelségéhez sem: egyszerűen csak lombos fák alatt hűsölnének jó italokkal, zenékkel, éhség esetén egyszerű, laktató ételekkel. A Majomhoz immár a második szezonjába csapott bele, gyakorlatilag egyidőben a terasznyitásokkal, enyhítésekkel.

Az udvar közepén áll az egykori fogadó, amihez sajnos aligha lehet hozzányúlni, mert szerkezetileg nagyon rossz állapotban van — éppen ezért láthatóan elszeparálták a két kertrésztől. Tavaly még csak egyről beszélhettünk, de az idei tervet már a nyár valós beköszönte előtt abszolválták. A már ismert tavalyi udvar két itallal foglalkozó egységet kapott: az egyik a DiVino klasszikus boros truckja, a másik pedig a Gin&Champagne bár, ahol húsznál is több féle gint, prémium tonicokat és a belőlük készült divatos italokat keverik, de figyelemreméltó a tequila-kínálat is.

Azt beszélik, a 2021-es nyarat elsöpri a tequila-tonic, erre ők is felkészülnek.

Illetve a buborékokra, a champagne- okra is.

Fotó: aMajomhoz, Kiss Bálint // Socially
Jó falathoz szól a nóta!

Mindehhez a hét összes napján élő zene dukál. A budai kerthelyiséges zenehallgatás ezennel vissza is tért, ennek a műfajnak széles a rajongótábora. Persze, ki ne akarna szabad idejében végre igazi zenészektől élő zenét hallani?

Ami az ételeket illeti, két fix food truck áll az udvarban: a La Cabina, ami lényegében a Nagymező utcai Tereza kistestvére, Kelemen Áron tacóival, quasadillával, burritoval, churrossal. A mexikói ihletésű street food inkább az ital mellé csipegetős fajta, míg a Burger Market hozza a laktató angus burgereket. Lényegében a baráti találkozó után nem kell nyitva tartó street foodost keresni, mert helyben van a megoldás. A részletekben élők megfigyelők észrevehetik, hogy egy szép pizzakemence is várakozik a truckok mögött — az olasz ikon biztosan felizzik majd a nyár három hónapja alatt. Ahogy megjelenhetnek “vendégek” is, egy-egy hétvégére, extra szereplőként.

Fotó: aMajomhoz, La Cabina Facebook
Tanksör Budán

A Majomhoz másik része idén indul be, ugyanis az erős longdrinkes, boros, buborékos tematika mellé egy sörkert is csatlakozik, több mint 20 féle sörrel: ezekből hat csapon, a többi pedig üvegben érkezik. A kisüzemi tételekre és a hagyományos sörökre is gondoltak, ráadásul tanksörrel is erősítettek, ami kuriózumnak számít a budai oldalon. A friss, pasztörizálatlan sör rögvest a csehországi gyárból érkezik, küllemre sem utolsó réztartályokban, és külön csapolási protokollja van. Friss és szinte "ropogós" ízét a tartósítás-mentességnek köszönheti —  a sörös kultúrában nagy respektje van. A sörkert ugyanakkora, mint a már ismert udvarrész, így duplájára nőtt a befogadóképesség is.

Fotó: aMajomhoz, Kiss Bálint // Socially

aMajomhoz

Cím: 1122 Budapest, Maros utca 56.

Nyitva tartás: Hétfőtől szerdáig 16:00-23:00, Csütörtök és péntek 16:00-01:00 Szombat: 14:00-01:00 Vasárnap: 14:00-23:00

Facebook oldal

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram