Hirdetés
Hirdetés

Brutálisan szépen grilleznek

SZERZŐ: Igor
2015. május 4.
A valódi minőség szinonimái: Baráth Dávid, Csonka Gergő. A grillezés hozta őket össze a ma megjelenő, A grill művészete című szakácskönyvben. Mutatunk belőle egy receptet.
Hirdetés

Egyre több az olyan szakácskönyv, amitől dizájnbarát szívünk erőteljesebben kezd el verni. A legfrissebb Baráth Dávidhoz kapcsolódik – persze. Azért persze, mert az alapvetően brandinggel foglalkozó szakembertől már megszoktuk (igen most jön az a mondat), hogyha valamihez hozzáér, arannyá változik. Pár évvel ezelőtt kérdezgettük is, hogy mondjon már okosságokat a szakácskönyves arculattervezés csínjáról-bínjáról. Mondott is, de értelemszerűen a leghangosabban a munkái beszélnek minderről.


A legújabb könyvét főleg akkor érdemes a hónunk alá csapni, ha előtte felhúztuk a strandpapucsot, kislattyogtunk a kertbe, előráncigattuk a grillsütőt, a tél után éledező fűbe döglöttünk, de előtte azért ráhajítottuk azt a pár, nem túl macerásan beszerezhető alapanyagot, amit előírt nekünk A grill művészete. Mert, hogy a kézzel kötött, textilborítású, dombor- és aztán szitanyomásos, vörös élfestéses (muszáj volt elmondanunk, mert itthon az ilyen még ritkaság) kötetben szakácsként közreműködő Csonka Gergő (villányi Sauska séfje) szerencsére nem bonyolítja túl. Van itt a paradicsomos bruschettától (Előétel fejezet) kezdve a francia lecsós szarvasborjúcsülkön vagy a grillezett édesköményes harcsán át (36 főétel közül szemezget a kötet) a madártejig, aranygaluskáig (mert, hogy a Desszertek is elférnek a grillétele mellett, mint jó kis lezárók) sok minden. Túlnyomórészt olyan fogások, melyek elkészítése nem igényel akkora bűvészmutatványt, de az eredmény mutatós és finom.
[tw-divider][/tw-divider]

A legjobb az volt a munkában, hogy...
Baráth Dávid: Kevés időnk volt a produkcióra, viszont a megrendelőtől szinte teljesen szabad kezet és óriási bizalmat kaptunk. Ezért úgy döntöttünk, hogy a leghatékonyabban úgy tudunk dolgozni, ha az egész stábot két hétre leköltöztetjük Villányba. Ehhez persze profi csapatra volt szükség. Szerencsére az összeállításában teljes szabadságom volt, így a legjobb emberekkel dolgozhattam két teljes héten keresztül a gyönyörű villányi borvidéken, jobbnál jobb borokat és ételeket kóstolgatva. Mivel a megrendelő cég pécsi, így ők is végigkísérhették a folyamatot, ami rengeteg alkalmat adott a részletekben való elmélyülésre, az egyeztetésekre is.

A legnagyobb kihívás az volt, hogy...

Baráth Dávid: A kivitelezés, mivel a tartalom becsomagolásának minden eleme külön-külön is bonyolult volt. A kivitelező csapattal - akikkel régóta együtt dolgozunk - rengeteg egyeztetést igényelt az a speciális dombornyomás, amit elképzeltem - a könyv címlapja olyan többszintű dombornyomással készült, mint a régi domborzati térképek, ilyet azelőtt sem ők nem készítettek, így nagyon sok tesztet kellett végeznünk. A könyvek minden egyes példánya egyedi szitanyomattal készült, ennek során a textilborítóra rendkívül precízen kellett felvinni először a fekete, majd a fehér nyomatot. Ezt az eljárást főként a hetvenes években alkalmazták, akkor is a képzőművészetben, így erről sem állt rendelkezésre gyakorlati tudás. Ez a folyamat persze nagyon élvezetes is volt, de rengeteg időt vett igénybe, ráadásul a megrendelőnek sem tudtunk előzetes mintát mutatni, hogy mit is képzeltem el. Szerencsére nagyon bíztak bennünk e tekintetben is.

Emlékezetes pillanat volt, amikor...
Baráth Dávid: Amikor először láttam a nyomdában a rengeteg elkészült kötetet, és az elsőt kézbe vettem. A könyv fizikai különlegességei, a kötészet egyedisége ekkor vált szó szerint kézzelfoghatóvá és ekkor éreztem azt, hogy a rengeteg munka megérte.
Igazi feszkó volt, amikor...
Baráth Dávid: A legnagyobb feszültséget a három nyelv mutációja okozta. A többek mellett a Buonóban, a Mono Art & Designban, az Atlantisz Könyvszigetben és a villányi Sauska borászatnál kapható könyv három nyelven készült, azonos tördeléssel, ugyanakkor egy orosz szöveg gyakran sokkal hosszabb, mint ugyanaz angolul vagy magyarul. Szintén feszültek voltak a kivitelezés napjai is, mert ebben az esetben minden apró hiba azzal járt volna, hogy az egész borítót újra kell nyomtatni, építeni, kötni. Hatezer darab kézzel készített könyv egyenként történő kivitelezése egyébként is hosszú folyamat, de a határidőt természetesen tartanunk kellett.
[tw-divider][/tw-divider]
Az M Profood Zrt. megrendelésére született A grill művészete mit sem ér fűszerezés nélkül, külön fejezet foglalkozik hát ezzel, de még mielőtt eszetlenül szórnánk, szó esik a pácolásról, érlelésről, különböző grillezési technikákról és hát a borok, bizony a borok. A „mit töltsünk”-kérdésre is megkapjuk a választ, a táplálkozás tudományi rész pedig tágabb kontextusba helyezi a témát.
Ha hihetünk a meteorológiának, ma 30 fok lesz, lehet kihúzni a grillt és bébi csirkét készíteni grill zöldségekkel.

Hozzávalók:

  • fejenként 1 db, kb. 30 dkg-os bébicsirke
  • 3-4 kisebb, harsányzöld, zsenge cukkini
  • 1 nagyobb padlizsán
  • 20 dkg koktélparadicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 cső csemegekukorica (nyersen levágva a csumájáról)
  • 1-2 ág szárzeller
  • fél-fél csokor bazsalikom
  • és petrezselyem

Elkészítés:

A fokhagymagerezdeket a kés lapjával szétnyomjuk, majd forró olajba dobjuk. A padlizsánt kockára vágjuk, és magas hőmérsékleten, úgy sütjük meg a fokhagy-más olajban, hogy a húsa érjen a forró felülethez, ne a bőre. Ezután a cukkinités a zellert is feldaraboljuk és a serpenyőbe dobjuk, ezekkel együtt sütjük még egy kis ideig a zöldségeket. Az utolsó öt percben melléjük dobjuk a koktélparadicsomokat is, ezekkel csak rövid ideig összeforgatva sütjük, hogy ne áztassa el a többi zöldséget. A csemegekukoricát nyersen levágjuk a csumáról, majd egy másik serpenyőben, kevés olajon, lesúlyozva megsütjük, majd a többi zöldséghez keverjük. Tálalás előtt, nyersen hozzákeverjük az apróra vágott zöldfűszert – bármilyen fűszert használ¬hatunk: koriandert, mentát, bazsalikomot vagy petrezselymet, a lényeg az, hogy ezekkel már ne süssük együtt a zöldségeket, hiszen a zöldfűszer elveszítheti friss ízét, ha túlsütjük.
A csirkéket papírtörlő segítségével megszárítgatjuk – sütés előtt, ha lehet, ne mossuk meg őket, mert attól túlságosan elázhatnak, és a sütés során inkább párolódni, mint sülni fognak. Ha mégis kénytelenek vagyunk megmosni őket, akkor kívül-belül töröljük szárazra a csirkéket, majd ezután vágjuk félbe, sózzuk-borsozzuk, és kenjük át olívaolajjal.
A grillhez tartozó vaslapot hevítsük fel forróra (akár 300-350 °C-ra), erre tegyük bőrös felükkel a félbevágott csirkéket. Mindegyik csirkét súlyozzuk le – ezúttal lehetőleg ne vízzel teli fazekat használjunk, hiszen az gőzt fejleszt, hanem inkább alufóliába göngyölt téglát vagy más tűzálló, lapos tárgyat. A súly alatt ropogósra pirítjuk a csirkéket, 5-10 percig pihentetjük, majd a zöldségekkel tálaljuk.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram