Hirdetés
Hirdetés

Brunch klasszikus vagy a lusta ember palacsintája? French toast

SZERZŐ: diningguide
2018. március 14.
Mi is pontosan a french toast? Egy édes bundáskenyér? Egy megkerülhetetlen brunch klasszikus, amely akár desszertként is megállja a helyét? Netán a szegény vagy inkább a lusta ember palacsintája? Eláruljuk, hogy mit hozhatunk ki ebből az egyszerű, mégis sokoldalú fogásból.
Hirdetés

Az édes verzió esetében az éttermek és a kávézók gyakran az angol french toast elnevezést használják, hogy megkülönbözessék a nálunk többnyire sósan fogyasztott bundás kenyértől. A recept pofonegyszerű: a felvert tojást cukrozott tejjel vagy tejszínnel keverjük el, majd a kenyérszeleteket ebben megforgatva, vajon pár perc alatt aranybarnára sütjük őket.

youtube.com


A tejes-tojásos bundában sült kenyerekhez különösen jól passzolnak a savasabb, pirosbogyós gyümölcsök, valamint pörkölt magvakat, mint például mogyorót vagy mandulát is szórhatunk a tejükre. A kenyér és a gyümölcsfeltét közé a tejszínhabon kívül tejszínnel kikevert mascarponét, vagy citrommal megspékelt ricottakrémet is tehetünk.

Hogyan lett a németből francia?

Míg nálunk sokáig túlnyomórészt sósan ették a bundás kenyeret, addig a tengerentúlon mindig is az édesen készített változatot részesítették előnyben. Érdekes módon a french toastot

az Egyesült Államokban az I. világháború kitöréséig German, azaz német toastnak hívták.

Azonban az ellenséges oldalon hadba lépő amerikaiak hazafiatlan dolognak tartották, hogy egy németnek nevezett finomsággal indítsák a napot. Pontosan úgy, ahogyan az ötvenes években nálunk is kínossá vált a városligeti Angol Park, át is nevezték a kevésbé osztályidegennek hangzó Vidámparkká.

marthastewart.com

A szegény lovag elveszett kenyere

A németek Arme Rittere, vagyis szegény lovagja, valamint a franciák pain perdu-je, azaz elveszett kenyere egyaránt azt sugallja, hogy eredetileg az otthoni, maradék kenyér született újjá édes vagy sós bundás kenyér formájában.
Ha ezt az egyszerű fogást desszertté léptetnénk elő, érdemes hozzá jó minőségű, minél könnyedebb, omlósabb, ugyanakkor nem túl könnyen széteső kenyeret választanunk. Ha egy mód van rá, tekintsünk a szeletelt szendvicskenyéren túlra: az egyik legjobb választásnak a foszlós kalács bizonyul. A Kollázs egész évben kapható kívül ropogós, belül lágy "kalácspudinggal" készülő french toastját korábban már mi is méltattuk.
Kávéház brasserie-re hangolva, Kollázs – Schiffer Miklós és Herczeg Zoltán tesztelt

French toast a világ körül

Egy ilyen könnyen elkészíthető fogásnak világszerte többféle verziója is létezik természetesen. Az Egyesült Államokban, illetve más angolszász országokban köztudottan nem riadnak vissza attól, hogy édes és sós egy tányéron keveredjen egymással. Az amerikai palacsintához hasonlóan, a tengerentúlon a french toastot is előszeretettel fogyasztják baconnel, sült kolbásszal, majd az elmaradhatatlan juharsziruppal öntik nyakon.

mavis_liu.1007 / Instagram


A Hong Kong-i változatban a két szelet kenyér közé lekvár és mogyoróvaj kerül, és sűrített tejjel tálalják.

food52 / Instagram


Portugáliában és Brazíliában rabanada néven egy karácsonyi ünnepi desszertről van szó, ahol a kisült kenyérszeleteket fahéjas cukorba forgatják, és gyakran hidegen fogyasztják.

muitacomilanca / Instagram

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram