Hirdetés

A napokban jelent meg Latin-Amerika egyetlen Michelin Guide-ja. A kalauz brazil kiadása São Paulóban és Rio de Janeiróban osztott ki csillagokat. Nem is a csillagok számára érdemes odafigyelnünk, hanem a hihetetlenül izgalmas alapanyagokra. Kalandozások Brazíliában, ahol a banános tápióka, a szárított halikra, az érlelt tojássárgája és a hangyák főszerephez jutnak a legjobb éttermekben.

Hirdetés

Az immár negyedik alkalommal kiadott brazil Michelin Guide-ban még mindig nem találunk háromcsillagos éttermet, viszont Alex Atala eddig egyedül kétcsillagos D.O.M.-ja mellé idén már két étterem is fel tudott zárkózni. Latin-Amerika legnagyobb városának és egyben legfontosabb gasztronómiai központjának, a közel 20 milliós lakosságú São Paulónak összesen 14 csillagos étterme van, míg 6,5 millió lakosú Rio de Janeirónak négy (érdekes összevetni Budapest csillagszámaival!). Ha azonban a Michelin a kimagaslóan teljesítő street food helyeket itt ugyanúgy elismerné, ahogyan azt például Ázsiában teszi, akkor Rio minden bizonnyal gyorsan behozná lemaradását.

Vad porcini gombából készült leves kacsatojással, pirított fenyőmaggal és a jabuticaba nevű brazil szőlőfajtából készült borecettel / @tujurestaurante Instagram

Olvasta már korábbi cikkünket a Michelin nyitásáról a street food irányában a Távol-Keleten? Őszintén meglepett csillagosok: a Michelin és a street food Ázsiában
A São Pauló-i fine dining szcéna élénkségét az is jelzi, hogy a Latin America’s 50 Best Restaurants listájának első tíz helyezettjéből hármat ebben a brazil metropoliszban találunk.

Hangya és bottarga (szárított és préselt halikra) „surf & turf” / @tujurestaurante Instagram

A São Paulo-i friss kétcsillagos Tuju konyháját Ivan Ralston séf vezeti, aki Atalához hasonlóan szintén az őshonos brazil alapanyagokra fókuszál, miközben az Európában – többek között a baszkföldi Mugaritzban és a katalán Celler de Can Rocában – szerzett tapasztalatait kamatoztatja.
Párolt ökörborda érlelt tojássárgájával és banános farofával (vagyis pirított tápiókaliszttel) / @oro_restaurante Instagram

Rio első kétcsillagos étterme, az Oro élén Felipe Bronze séf áll. Korábban a riói street food klasszikusait alkotta újjá avantgárd módon, az étterem 2016-os átalakítása óta azonban a koncepció középpontjában a tűz, pontosabban a brazil hússütési tradíció, a churrasco áll. A kötetlenebb fine dining élményt kínáló Oro menüje folyamatosan változik: másfél havonta teljesen új ételeket találunk az étlapon. Az egyetlen késsel és villával fogyasztandó étel egy 48 órán át párolt ökörborda érlelt tojássárgájával, banános farofával. A farofa a brazil konyha legjellegzetesebb alapanyagának tartott tápiókából (más néven kasszavából vagy maniókából) készült pirított liszt.
Édesburgonya, érlelt tojássárgája hideg húsalaplével / @oro_restaurante Instagram

Olvasta már korábbi cikkünket Alex Ataláról, a punkból lett gasztronómiai prófétáról?
Forrás.

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS
Tovább olvasok