Hirdetés
Hirdetés

Bottura és a kalapács: A Sotheby’s árverésén lesz vendégkurátor a világhírű séf

SZERZŐ: DiningGuide
2019. szeptember 3.
Massimo Bottura karrierje olyan szédítő magasságokat ért el már eddig is, hogy már réges-rég kevésnek érezzük őt séfnek nevezni. Most egy olyan felkérésnek készül eleget tenni, amellyel fantasztikus példát mutat séfek tömegeinek: a séflegenda műveltsége és kifinomultsága közismert, és most mindez a Sotheby’s kortárs művészeti aukcióján fog teret kapni, a világ leghíresebb akuciós háza felkérte kurátornak egy őszi kortárs művészeti árverésre.
Hirdetés

A történet előzménye, hogy nemrégiben egy fantasztikus összegű leütéssel értékesítették a Sotheby’s árverésén azt a whiskyt, amelyet a világhírű Dalmore-ral lepárlóüzemmel közösen alkottak meg. A The Dalmore L’Anima Aged 49 Years nevű single malt skót whisky alapját, ahogyan azt a neve is mutatja, 49 éve érlelték (az átlagos érlelési idő három év, a single maltoké nyolc esztendő). A kuriózumnak számító párlatból 140.350 dolláros, azaz több mint 43 millió forintos összeg folyt be, amelynek egészét Massimo Bottura Food for Soul nevezetű, az élelmiszerpazarlás ellen küzdő nemzetközi alapítványának szántak.

Sotheby’s, New York

A nemzetközi aukciós ház minden szezonban meghív egy vendéget, hogy válasszon a háború utáni művei sokaságából, és az ő vezetésével kerüljenek kalapács alá. A nagy sikerű whisky-licit nyomán a világ egyik – ha nem "a" – leghíresebb séfjét visszavárják a Sotheby’s New York-i központi aukciós házába, hogy vendégkurátorként mutassa meg: legalább olyan jó ízlése van a képzőmészetek, mint az ételek és whiskyk terét. Ez persze eddig sem volt kérdés. Botturáról tudni lehet, hogy lelkes műgyűjtő. Gyűjteményének darabja láthatók a többszörösen a világ legjobb éttermének választott Osteria Francescanában és a nemrég nyitott Casa Maria Luigia étteremben is.

Bottura 19 művet választott ki olyan kortárs művészeti nagyságoktól, mint Cecily Brown, George Condo, Sam Francis, Alex Katz, Kerry James Marshall, Elizabeth Peyton, Ed Ruscha és Tracey Emin. Az árverés előtt, a séf által kiválasztott alkotások 2019. szeptember 19-től szeptember 25-ig megtekinthetőek. A Sotheby's York Avenue-n található galériája nyitva áll a nagyérdemű előtt, ingyenesen látogatható.

Egyik forrásunk volt.

Tavaly hazánkban járt a topséf előadást tartani. Ha lemaradt volna, most olvasson róla!

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram