Hirdetés
Hirdetés

Bottura Amerikában!

SZERZŐ: Lami Juli
2017. május 31.
Massimo Bottura Amerikába megy – de nem azért, hogy éttermet nyisson. Az Osteria Francescana séfje, aki tavaly éttermével a "World's 50 Best List" élén végzett, régóta híres arról a filozófiájáról, hogy "cooking is sharing", és ő nemcsak beszél a nagyvonalúságról, hanem tesz is érte. A riói olimpián például ingyenkonyhát hozott létre a rászorulóknak, és olyan […]
Hirdetés

Massimo Bottura Amerikába megy – de nem azért, hogy éttermet nyisson. Az Osteria Francescana séfje, aki tavaly éttermével a "World's 50 Best List" élén végzett, régóta híres arról a filozófiájáról, hogy "cooking is sharing", és ő nemcsak beszél a nagyvonalúságról, hanem tesz is érte. A riói olimpián például ingyenkonyhát hozott létre a rászorulóknak, és olyan neveket hozott magával, mint Alain Ducasse vagy Joan Roca.
Bottura kezdeményezésének lényege az, hogy kevesebb étel kerüljön szemétbe, és a maradékokat jól felhasználva a rászorulók is jól lakhassanak. A Refettorios nevű ingyenkonyha "láncolat" most új taggal bővül, mert Bottura a New York-i olasz konzulátus támogatásával Bronxban nyit ingyenkonyhát.
Eredetileg ezek a Refettoriók nagyobb események köré épültek, ilyen volt például a Milánói Expo vagy a már említett tavalyi nyári olimpia, a konyhák azonban az események végeztével is tovább működtek. "Mi nem pop-upokban gondolkozunk – mondja az olasz sztárséf. – Mi magokat ültetünk, és az a célunk, hogy növekedésnek induljunk, és belepjük az egész Földet." Bronxban például már nem is lesz olyan esemény, amelyhez kötődik majd a közösségi konyha. Bottura azért csinál ingyenkonyhát New Yorkban, mert szükség van rá. Azt egyelőre nem lehet tudni, mikor nyit majd a hely, de az már biztos, hogy a séf és csapata a bronxi St. Barnabas Hospitallel közösen dolgozik az ügyön, és ahogyan a képen is látszik, az ügyben olyan sztárok is részt vesznek, mint Robert de Niro. Semmi kétség, hogy a törekvéseikkel a lehető legjobb helyen állomásoznak, Amerikában ugyanis az élelmiszerek negyven százaléka a szemétben végzi. Bottura éppezért azt tervezi, hogy Bronx után több amerikai városban nyit majd közösségi konyhát. "New Orleansban és Detroitban gondolkozom első körben. Lelkem mélyén azt érzem, ezeken a helyeken nagyon érdekes tudna lenni – mondja. – De ha például Chicago külvárosában érzem meg a kellő energiát, akkor oda fogok menni, és megtalálom a módját, hogy ott is konyhát nyissak."
forrás: eater.com
 
 
 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram