Hirdetés
Hirdetés

Egy philadelphiai pincérnő forintba átszámolva egy csaknem nyolcvanmilliós pert akasztott egykori munkáltatója nyakába. A Zahav nevű étterem volt felszolgálója szerint a vezetőség nem tartotta be a borravaló elosztásával kapcsolatos előírásokat.
A tengerentúlon a felszolgáló személyzet fizetésének javarészét a borravaló adja. A pincérek alap órabére ugyanis mindössze két-három dollár között mozog, vagyis amerikai viszonylatban kifejezetten alacsony. Bár a vezetőség is eloszthatja a borravalót, végül hivatalosan csak az kaphat belőle, aki valóban kapcsolatba került a vendéggel.
Az egykori alkalmazott elmondása szerint borravalóját még az evőeszköz-tisztítókkal is meg kellett osztania. Ez minden műszak után kb. öt dollár (vagyis 1300 forint) veszteséget jelentett neki. A kérdéses összeg meglehetősen alacsonynak tűnik, és nem vet túl jó fényt az étteremben uralkodó csapatszellemre. A háttérben arról lehet szó, hogy az étterem a konyhai kisegítő személyzet fizetését is a felszolgálók borravalójából próbálta pótolni. A borravaló azért csak a pincéré, mert a konyhai alkalmazottak elvileg rendes órabért kapnak, míg a pincér fizetése mindig a borravaló függvénye.

Az utóbbi időben nem ez volt az egyetlen eset Amerikában, amikor az alkalmazottak a borravaló elosztásának ügyében bírósághoz fordultak. Azonban nem könnyű megállapítani, hogy mi áll pontosan a háttérben. Csupán a felszolgálók fukarságáról, netán pénzéhségéről lenne szó? Netán az étterem nem fizeti meg rendesen a konyhai alkalmazottakat? Vagy esetleg nem egyértelmű, hogy melyik alkalmazott mennyi időt tölt a vendégekkel? Ugyanakkor minden étterem működése csapatmunkán alapszik. Egyetlen pincér sem reménykedhet busás borravalóban, ha piszkos tányéron szolgálja fel az ételt. 
Visszatérve a philadelphiai Zahav étterem esetére: a feleknek sikerült peren kívül megegyezniük. Az étterem végül negyvenegy volt alkalmazottjának fizetett kártérítést.
Forrás. Képek innen.

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS
Tovább olvasok