Hirdetés

Bort kóstolni már megtanultunk rendesen, de vajon mindenki átmenne a hogyan-tartjuk-helyesen-a-borospoharat vizsgán is? Megfigyelték már, hogy ennek az ártatlan momentumnak is hányfajta stílusa és leágazása létezik?

Hirdetés

Mit igen és mit nem?

Fej-tor-potroh. Soha nem fogjuk elfelejteni az ízeltlábúak részeit. Kehely, szár és talp – ezek pedig a borospoharak kötelező elemei.

A kelyhet és a talpat nem véletlenül köti össze a pohár szára. Nem csak esztétikai szerepe van, számos ésszerű ok is mellette szól. Ezek közül a legfontosabb, hogy a megfelelő hőmérsékletűre hűtött borunk ne vegye át kezünk melegét, és minél hosszabban őrizze legélvezhetőbb formáját.

S hogy mit számít egy-két fok? Nagyon is sokat. Ha a bor felmelegszik, gyorsabban párolog belőle az alkohol, ráadásul a legösszetettebb ízek összetörhetnek, és nem tudják magukat teljesen megmutatni.

Az sem elhanyagolandó körülmény, hogy az összefogdosott, ujjlenyomatos boroskehely sokkal kevésbé kellemes látvány, mint a szépen csillogó. Ha három ujjal fogjuk a poharat a szár és a talp találkozási pontjánál, könnyebben tudjuk mozgatni is a bort.

Nem a bizonytalanok mozdulatával, két kézben melengetve tehát a kelyhet, és nem is plebejus módon marokra fogva a szárat, hanem könnyed eleganciával.

Jelent ez valamit?

Valamit igen, de az igazság az, hogy mindenki úgy tartja a kezében a borospoharát, ahogyan neki jólesik. Nem rakétatudomány, és számos eszköz segíti, hogy a legváratlanabb helyzetekben is hozzájuthassunk kedvenc borainkhoz. Akár hajmosás közben is. Az Urban Outfitters dizájnterméke a fürdőszobai falicsempére rögzíthető borospohár-tartó. Sörös kivitelben is létezik, 18 dollárért (5100 Ft) lehet a miénk. Hiánypótló tárgy…

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS