Hirdetés
Hirdetés

Bor, Udvar, Szaletly – Vendégséfek és borászok a zuglói étterem kertjében

SZERZŐ: Király Márton
2022. október 11.
Bor, beszélgetés, kóstolás, felfedezés. Az első, de nem az utolsó szabadtéri rendezvény a zuglói étteremben.
Hirdetés

Az első alkalommal megrendezett zuglói Szaletly Borudvar különleges, kifejezetten erre az alkalomra tartogatott ételekkel, rengeteg borkülönlegességgel és programmal várja az idelátogatókat október 15-én.

A rendezvényről Szalontay Tamás tulajdonossal és ötletgazdával beszélgettünk, aki elmondta, hogy a rendezvény ötletét maga a helyszín ihlette, a Szaletly Vendéglő és Kert névből is sejthető, hogy a rendezvény során most a Kert rész kap főszerepet.

Az udvart szegélyező boxokban, beugrókban borászok mutatják be boraikat. A Bott Pince, az Etyeki Kúria Borászat, a Hummel Pincészet, a Maison aux Pois, a Weingut-Wassmann, a Vida Borbirtok, és Vylyan Pincészet tételei közül több is állandó szereplő a Szaletly borlapján, de a borászok számos olyan palackot nyitnak most fel és mutatnak be, ami újdonság lehet mindenki, még az étterem törzsközönsége számára is.

Az eseményen a borok mellett az étterem kulturális programlehetőséget is kínál. A Belmondo zenekar alapítója, Czutor Zoltán ad koncertet családjával, Czutorok néven.

Az ételekről pedig a Szaletly csapata és a meghívott vendégséfek együtt gondoskodnak. A tematika szerint minden séf ragu-stílusú fogást készít, de a megkötéseknek ezzel vége is, az ételek között találunk magyaros és indiai ízvilágot is, de dél-amerikai – magyar fúziós fogás kipróbálására is lesz lehetőség. Az ételek mögött Bernát Dániel, a Szaletly konyhafőnöke, a Costes Downtown csapatából is ismerős Dudás Péter Krisztián állnak, de megkóstolhatjuk Debreceni Zoltán vegán raguját, vagy éppen a Szó testvérek, Dániel és Gellért ételeit is, akik focacciát és clafoutis-t készítenek. Az ételeket a készítőik mind kimondottan erre az alkalomra, egy laza hangulatú, kerti borozgatásra-beszélgetésre állították össze.

A felsorolt programpontok között találunk még vakkóstolást is. Szalontay Tamás tulajdonos és Forgó Zsolt az étterem general managere közösen találták ki ezt a kis játékot, melynek során a résztvevők fekete pohárból, minden információ nélkül kóstolhatnak meg különböző borokat. Akinek sikerül a lehető legpontosabban beazonosítania a poharában pörgő italt, az komoly jutalomra számíthat, de a kihívást nehezíti, hogy fekete poharas vakkóstolók során néha azt is nehéz helyesen megítélni, hogy fehér-, rozé, esetleg vörösbor került a poharunkba… Komoly megmérettetésről, vizsgaszituációról természetesen szó sincs, inkább egy jó hangulatú, közös kóstolásra invitálnak a szervezők.

A könnyed hangulat átjárja az egész eseményt, mely nem titkoltan hagyományteremtő céllal került megszervezésre, ha minden jól alakul, ez csak az első a Szaletly által tervezett, a jövőben megtartásra kerülő szabadtéri rendezvények közül. Az őszi borozgatást a tervek szerint egy januári disznótoros rendezvény követi. Szalontay Tamás hangsúlyozza, hogy nem disznóvágásra kell számítani a Szaletly udvarán, de egy jó disznótoros ebédre, vacsorára, forralt borral és pálinkával annál inkább.

A Szaletly Borudvar eseményen kuponrendszer működik majd, ami azt jelenti, hogy aki megváltja a belépőjegyet, utána teljes értékben „lefogyaszthatja” azt, illetve további kuponokat vásárolhat a bejáratnál. A szervezők ezzel is ösztönöznek a felfedezésre, kóstolgatásra, minél több étel és bor kipróbálására, hiszen október 15-én a Szaletly udvarának minden kis beugrójában új és izgalmas élmények várnak.

Tovább olvasok:

 

 

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram