Hirdetés
Hirdetés

Boldog első Nemzetközi Tokaji Aszú Napot!

2017. december 10.
Aki már csak összevonja a szemöldökét az újabb világnapok hallatán, most tegyen kivételt. Kincsünk, a Tokaji aszú idén nemzetközi világnapot érdemelt ki december 10-re. Avagy egy újabb kis lépést tehetünk afelé, hogy újra a régi fényében ragyogjon a "királyok bora, a borok királya".
Hirdetés

Kézdy Dániel, az immár nyolc éve megtartott Furmint Február ötletgazdája felel a Nemzetközi Tokaji Aszú Nap, azaz az International Aszú Day kigondolásáért is. Ha idén, az első világnap tiszteletére még nem is fognak a Föld minden szegletében nyílni a tokajú aszús palackok, bízunk benne, hogy egy hagyomány alapjait rakjuk le éppen.

• 280 évvel ezelőtt, 1737-ben határozták meg a tokaji aszú termőterületének határait, ezzel megszületett a világ első eredetvédett bora. Burgundia, Bordeaux, Chianti vagy éppen Champagne előtt.
• A "királyok bora, a borok királya" nem csak egy sokat hallott szópár az aszú kapcsán. Maga XIV. Lajos francia király, a Napkirály nevezte így a tokaji aszút.
• Az aszúszőlőt, vagyis az aszúsodott szemeket a fürtről csakis egyenként, kézzel szabad szedni.

• A Magyar Gyógyszerkönyv sokáig gyógyszerként ajánlotta a tiszta aszúborból készített Vinum Tokaienset, de Vinum Szamorodni is szerepelt benne. Az aszúból készített "gyógyszeres bor" alkoholtartalmát a gyógyszerésznek meghatározott gramm-térfogatszázalékra kellett tömény szesz hozzáadásával beállítani. Javallották szívelégtelenségre, gyermekágyi lázra, fertőzésekre, valamint étvágytalanság ellen, és hosszan tartó betegségből való felgyógyulás segítésére.

• Gönc nevezetességei nem csak a mosolygó barackok, hanem a gönci hordó is. Innen származik a "puttonyos" elnevezés: egykor faputtonyokba szedték a szőlőt, és a 136,6 literes gönci hordókban áztatták (újborban) a késői szüretelésű aszúszemeket. Minél több puttony szőlőt öntöttek a hordóba, annál gazdagabb, értékesebb volt. Innen tehát a puttonyokban számított minőségi mértékegység.

• 5 puttony alatt ma már nincs aszú, 2013-ban ugyanis megszüntették a 3, 4, 5, 6 puttonyt számláló kategorizálást. Ma már csak azok a borok nevezhetők aszúnak, amelyeknek legalább 120 gramm a literenkénti visszamaradt cukor-tartalma. Az (egykori) 6 puttonyosok minimum 150 grammal dicsekedhetnek. A döntés célja a gyenge minőségű, olcsó aszú(nak csúfolt) italok kivonása a piacról.

A "mutimitiszol" ma ne legyen kérdés: gyűljenek a közösségi média felületeken az #aszuday hashtagek! Vigyük hírét a tokaji esszencia napjának.

Az Aszú Day étel + bor ajánlásai

Ahogyan a Furmint Február idején, most sem mehetünk el az étel-bor párok mellett. Az Aszú Day szervezői bátran (és okosan) nem a primer asszociációkkal álltak elő az étel-aszú párosításaikkal. Úgy kommunikálnak a nagyvilággal, hogy nem a – világszinten sajnos nem jegyzett – magyar konyha fogásai mellett mutatják fel a tokaji aszút, hanem egy ismertebb és népszerűbb konyhát választottak. Ázsiára, azon belül is Kínára szavaztak. A kontinensnyi ország néhány jellegzetes fogásához ajánlják az aszúkat, ami csak első pillantásra tűnik meglepőnek, a második gondolatunk már könnyen az lehet, hogy vajon mit kell beszerezni egy pekingi édes-savanyú sertéshez vagy kantoni borsos oldalashoz (képünkön)? Kóstoljunk mi is bátran!
Azért mi is ajánlunk. A liba- és a kacsamáj aszúkhoz illő mivolta nem is kérdés, de ne feledjük, hogy a liba- és a kacsahús is ugyanígy erős párost alkot vele. Alapvetően ezekhez a sötétebb, erősebb húsokhoz ajánlott, valamint a nyúlhoz.

Karakteres borhoz karakteres sajt dukál: a kéksajtokat szokták elsőként említeni, legyen az Rokfort, gorgonzola vagy Bleu d'Auvergne. Az érettség is lehet közös a sajtban és az aszúban; szokatlanabb, épp ezért izgalmas párt alkothat érett kemény sajtokkal is. És az elmaradhatatlan édes párosítások: a gesztenyés és diós süteményekhez klasszikus választás az aszú, viszont az olyan savas gyümölcsök, mint a birsalma, az alma, valamint a citrusfélék egészen más jegyeit emelik ki az aszúnak.

A St. Andrea Ajándék 6 puttonyos kategóriájú borához készített sütőtökkrémes, tökmagfagylalttal

És ez persze csak a legelső lépés: ezután jön a finomhangolás. Hiszen a Tokaji aszú csodája éppen az egyediségében rejlik, ami többek között a borvidéken belüli adott termőhelytől, (természetesen) az évjárattól, az érlelés menetétől, a puttonyok számától. Nyissuk ki a palackot, illatoljuk meg a bort, és találjunk rá az ideális falatokra hozzá!
Végezetül a Fiáth Attila borakadémikussal készült interjúnkból idézünk:

"A bormarketinget országos, de regionális szinten is, magára a régió nevére, az eredetvédelmi hely nevére kell építeni, nem pedig a szőlőfajtáéra.

Azt mondtam ki akkor, hogy annyira ne legyen fontos a furmint, hogy elnyomja Tokajt. Tavaly ősszel San Sebastiánban a Gastronomikán, ahol Magyarország volt az egyik meghívott vendég, a magyar stand feliratán már meg sem jelent Tokaj, csak a furmint. Pedig ezzel a hívószóval egész biztosan nem fogunk tudni kitűnni. Amilyen bort a furmintból készítünk, olyanból van hatszázféle Olaszországban. Ásványos, neutrális, magas savval, viszonylag magas alkoholtartalommal jellemezhető fehérbort. Ha ezzel lépünk a nemzetközi piacra, azonnal van ezer versenytársunk. Ugyanakkor hangsúlyozom, hogy a világ összes bora közül a tokaji aszút tartom a legjobbnak, amelynek a furmint a legfontosabb összetevője. Nem a furmint ellen vagyok, a készítési módban kell megtalálnunk a saját utunkat."

Itt olvashatja a teljes interjút! Csodák nincsenek, a világ legjobb bora a tokaji aszú – interjú Fiáth Attilával

Fotók: Aszúday Facebook-oldal és furmintphoto.com

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram