Hirdetés
Hirdetés

Bódító felfrissülés: a kávé, ha alkoholos

SZERZŐ: DiningGuide
2017. december 22.
Valahogy úgy tudjuk elképzelni, hogy egy barista és egy bártender egyszer beszélgetésbe elegyedtek... Az elegyedés azután a poharakban is manifesztálódott, a történetből pedig barátság, a barátságból italok, abból pedig újabb történetek születtek. A gasztronómia evolúciója az új, gyakran szokatlan párosítások megszületésével halad az útján. Sokunk számára elképzelhetetlen a nap kávé nélkül, nem igaz? Ha kísérletezni […]
Hirdetés

Valahogy úgy tudjuk elképzelni, hogy egy barista és egy bártender egyszer beszélgetésbe elegyedtek... Az elegyedés azután a poharakban is manifesztálódott, a történetből pedig barátság, a barátságból italok, abból pedig újabb történetek születtek.
A gasztronómia evolúciója az új, gyakran szokatlan párosítások megszületésével halad az útján. Sokunk számára elképzelhetetlen a nap kávé nélkül, nem igaz? Ha kísérletezni kezdünk, meg fogunk lepődni, mennyiféle itallal alkothat harmóniát – a whiskey és a rum csak a legismertebb. A likőrök, sőt a pálinka is tud passzolni hozzá.

pixabay.com

A megunhatatlan klasszikus

Kávé és alkohol? Tízből kilencszer ír kávé a válasz.
Valódi kávéikon az ír whiskey-vel, karamellizált nádcukorral és tejszínnel vegyített stílusos kávékoktél. Akinek volt már része a szenzorainkat bizsergető ír kávé-élményben, szívesen gondol rá vissza.
A történet szerint whiskey-s kávét először 1942-ben, egy veszteglő repülőgép utasainak szolgálták fel, hogy átmelegítsék és megnyugtassák őket. Joe Sheridan a feltalálója az 1952-re világhírűvé lett italával, ekkor már a San Franciscó-i Buena Vista kávézó kötelékében, ahol azóta is töretlen sikernek örvend – napi 2000 pohárral adnak el.

pixabay.com


A dizájnos hőálló üvegpohárban kínált ital megjelenése és zamata is a híres ír Guinnesst juttathatja eszünkbe. Vegyíteni a kellemest a hasznossal: az ír kávé története erről tesz tanúbizonyságot.
Így készítjük:
- Készítünk egy dupla vagy két szimpla espressót (60-80 ml)
- Adunk hozzá 5-10 g nádcukrot
- 3 cl ír whiskey – fontos, hogy könnyed, ne túl fás karaktert válasszunk
- ha a látványra is hajtunk, meggyújthatjuk; 10 mp-ig karamellizáljuk, így az alkohol besimul az ízprofilba
- 100 ml forrásban lévő vízzel elkeverjük
- a tetejére kézzel felvert habtejszínt rétegzünk

Egy hazai tehetség: Béndek Tamás

A világ legnagyobb kávészövetsége, az SCA (Specialty Coffee Association) évről évre megméretteti a világ baristáit Coffee in Good Spirits, azaz alkoholos kávék kategóriában is.
Béndek Tamás a kategória kétszeres győztese, a Pécsi Kávé nevű kávézó alapítója, szakmai körökben jól ismert újító szelleméről, professzionális hozzáállásáról. Tamás teák iránti szenvedélye, bartender tapasztalata és kávés szakértelme miatt evidens volt, hogy egy rendkívül merész és komplex itallal áll elő.

„Egy olyan italt szerettem volna készíteni, amely mellett pár percre el lehet felejteni a hétköznap problémáit, ki lehet kapcsolódni akár kandallótűz mellett kortyolgatva az italt. Állj meg a jelenben egy percre...”

Tamás a 2017-es országos bajnokságra állt elő ezzel a recepttel, ami szerinte (viccesen): „azért jó, mert otthon pikk-pakk összedobható...” A világbajnokságon pedig ezen recept koffeinmentes változatát készítette.

Chill CoffeeTea Béndek Tamástól

- 25 ml espresso – etióp kávéból
- 55 ml 90 Celsius fokos víz 20 ml sárga Osmanthus virág teával
- kevert Ti guan yin oolong tea (30 ml, 80 Celsius fokos víz, 30 mp áztatási idő, 2 g tea)
- 4 ml birskörte pálinka
- 4 ml Mount Gay Eclipse barnarum
- 4 ml Tanqueray Rangpur lime gin
- 10 ml házi készítésű lime-szirup (50% lime-lé + 50% nádcukor, enyhén karamellizálva)
- végén a kész italt házi készítésű mandulás csokiparfümmel permetezve

Nemzetek kávékoktéljai

Az igazán jó kávét természetesen nem kell feljavítani, hanem még inkább különlegessé, alkalmibbá lehet tenni. Mégis, „feljavított” kávénak, azaz Coffee correttónak nevezik az alkoholos kávékat. Minden országnak megvan a kedvenc alkoholos itala, így az alkoholtartalmú kávék is legalább olyan sokfélék, mint ahányféle párlat létezik.
Az olaszok leggyakrabban egy grappát, a likőrök közül leginkább a csillagánizs alapúakat (sambuca) keverik a kávéba, de találhatunk olyan különleges alkoholokat is a terítéken mint a Maraschino, egy dalmáciai cseresznyelikőrt.

Café arrosé – julie.baeza /Instagram


A franciáknál a normandiai café arrosé vagy café calva elnevezés az almaléből készült Calvados párlat és a feketekávé együttesét takarja.
A spanyoloknak is megvan a saját variációjuk: a kedvelt carajillót a legenda szerint a spanyol hódítók Kubában keverték ki először, amikor kávéjukba rumot öntöttek, Görögországban pedig az ouzós kávé számít igazi kuriózumnak.
Németországban is találunk ismert alkoholos kávékat, elég a Rüdesheimer Kaffeéra gondolnunk, amely feketekávéból, Asbach Uralt brandyből, cukorból, vaníliacukorral kevert tejszínből készül, Nagy-Britanniában pedig előszeretettel csepegtetnek gint a feketébe.
A skandináv országokban – mégiscsak ők a világ legnagyobb kávéfogyasztói –; a vodka a kávé fő kísérője a Karsk nevű skandináv kávékoktélban, bár a vodkás verziót sokak szerint inkább orosz kávénak illik nevezni. Az akvavit nevű, fűszeres szeszes ital szintén gyakran köt ki kávéban.
A serkentő és bódító italok ősidők óta használatosak hangulatjavításra, akár egymással vegyítve is. Így a kérdés többé talán nem az, hogy ezek elegyítésének van-e létjogosultsága, hanem hogy mi milyen receptekkel tudunk hozzájárulni?
Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram