Honneur et Patrie
Amikor a nagy séf 2018. január 28-án eltávozott, a francia elnök, Emmanuel Macron ezt mondta:
„Sírnak séfek a konyhákban. Az Élysée Palotában és szerte Franciaországban.”
Paul Bocuse a francia konyha legendás alakja volt, ez nem kérdés. Átformálta a francia gasztronómiát. Nyolcévesen borjúvesét főzött, a háború idején vágóhídon dolgozott, majd megnyitotta Lyonban az éttermét – aztán kitárult előtte a világ. 1975-ben megkapta a Francia Köztársaság Becsületrendjét, a legmagasabb állami kitüntetést.
Korábban a séfeknek a konyhában volt a helyük, Bocuse az első “celebséfek” egyike volt, aki már akkor gyakran szerepelt a tévében, amikor még igencsak különös ötletnek számított egy szakácsot meginvitálni a képernyőre. Nouvelle Cuisine, könyvek, versenyek, szakácsiskola...
Paul Bocuse nem "csak" világhírű, sőt személye valóságos intézmény lett.
Szerepe nem betölthető, ám a kérdés adott: ki lesz most Franciaország legjobb séfje? Egy celebséf, akinek rengetegen ismerik a nevét, akinek éttermei a világ több pontján működnek? Vagy valaki, aki ki sem lépett Franciaországból, kevesebben ismerik, de azok tűzbe mennének érte? Kik jöhetnek szóba?
Alain Ducasse és a provanszi módszer
Ducasse a legismertebb francia séf, aki zseniálisan interpretálja a konyháját szerte a nagyvilágban: 25 étterme működik világszerte. Ezek közül a londoni Dorchester Hotelben lévő három Michelin-csillaggal büszkélkedik. Ducasse azonban lemondott francia állampolgárságáról – adózási megfontolások miatt. Monacóban él. Így ő biztosan nem lesz a következő Nagy Francia Séf.
https://www.instagram.com/p/Bj2IIZBnaAF/?taken-by=alainducasse
Fúzió a világ körül: Pierre Gagnaire
A ma már meghaladottnak számító, anno viszont az egész szakmán végigsöpört molekuláris gasztronómia egyik atyja. Ma már fúziós konyhaként határozzuk meg a konyhaművészetét. 16 éttermet működtet Las Vegastól Szöulon át Dubaig, de ha az origót keressük, Párizsban, a Rue Balzac 6-os szám alatt találjuk 3 Michelin-csillagos szentélyét.
https://www.instagram.com/p/BWQHP4Igpaz/?taken-by=pierregagnaire
Michel Bras, akinek családja jobban szeret főzni, mint Michelin-csillagot birtokolni
Esélyes jelölt, akit kifejezetten a fűszernövények és ehető virágok érdekelnek. Lyontól délre, Lagioule-ban található a Maison Bras, amit feleségével hoztak létre. Miután a fia átvette, köszönte szépen, és visszaadta a Michelin-csillagot, mondván: az elismeréssel járó nyomásra nincs szüksége, inkább főzni szeretne.
https://www.instagram.com/p/BnaloY5FP02/?tagged=michelbras
Éric Fréchon poétikus párosításai
A párizsi Hôtel Le Bristol étterme, az Épicure kapcsolódik a nevéhez. Mi jellemzi? Egyszerű ötletek egy kis – vagy nagyobb – csavarral. Így készülnek különleges, poétikus fogásai, és találkozhat az osztriga a libamájjal és a füstölt teával egy tányéron.
https://www.instagram.com/p/BnRZ-9KHvjX/?taken-by=ericfrechon
Az újító: Yannick Alléno
A klasszikus és modern mesteri vegyítője, akinek lassan több csillaga lesz, mint egy szovjet generálisnak. Kreativitás, precizitás, érzelmek és egy csipetnyi pimaszság. Ha valakinek nagyon francia a konyhája, akkor az ő.
Olvassa el Yannick Allénóval készült exkluzív interjúnkat! "A francia konyha reneszánszán dolgozom" – 5 kérdés Yannick Allénóhoz
https://www.instagram.com/p/Bnsl8SphGki/?taken-by=yannickalleno