Hirdetés
Hirdetés

Bocuse-plakátok grafikus szemmel

SZERZŐ: csp
2013. február 2.
A magyar csapat a tizedik hely mellé begyűjtött még egy első helyet a plakátverseny közönségszavazásán a Bocuse D’Or-on. Első gondolatok egy neves grafikustól.
Hirdetés

A magyar csapat a tizedik hely mellé begyűjtött még egy első helyet a plakátverseny közönségszavazásán a Bocuse D’Or-on. Első gondolatok egy neves grafikustól.
Nem vennénk a bátorságot, hogy a plakát műfaj mibenlétéről, egy szakácsversenyen való felbukkanásáról mi magunk beszéljünk, így hát felkértük Kenczler Márton grafikust, a kirowski isobar művészeti vezetőjét (és aki szerintünk hónapról hónapra igen izgalmas alkotásokat rak le az asztalra, legyen szó filmes plakátokról, illusztrációkról vagy akár tipográfiai munkákról), hogy pár szóban mondja el, mit gondol a Bocuse-re készült munkákról.
Márton szerint a plakát nehéz műfaj, a vizuális kommunikáció alapegysége. Egyszerre kell művészi és praktikus szempontoknak is megfelelni. A plakát egy mondat – egy egyszerű, de könnyen értelmezhető mondat, ennél fogva egy sűrű, koncentrált alkotás. Mind tartalmi, mind formai szempontból konkrétnak kell lennie. A plakátnál nem működik a mellébeszélés. A plakátnál a szűkszavúság és a szószátyárság is hiba, mindkettő az értelmezés, a befogadás ellen hat. A plakáton nincs holttér, mindennek szerepe és jelentősége van. Ha ezek a szempontok nem teljesülnek, a plakát rossz, művészileg sem hat és üzenethordozóként sem működik.

Magyarország

 

Itt van ötlet, és ez ebben a mezőnyben már óriási fegyvertény. Habár azt is mondják: minden szentnek maga felé hajlik a keze. Én viszont nem vagyok szent. De most örüljünk.

bocuseplakát2013
Ausztrália

A kolléga defókuszban kellő magabiztossággal pózol, róla el is hiszem, hogy képes leölni és elkészíteni a plakátállatot, a főnökéről nem, ő elég esetlenül álldogál. Korrekt munka, még ha nem is túl izgalmas, működik, ausztrál.

bocuseplakát2013_2Brazília

Itt nagyjából az történik, mint bármelyik vidéki haknin, ahol fellép a Fresh együttes: playback minőségben eltáncolják a dalszöveget. A brazilok megszabadítottak minket a műélvezettől, elvették tőlünk a megfejtés örömét, nincsenek absztrakciós szintek, még félemelet sincs. Ráírták és elmutogatták a plakáton mindazt, amit üzenni szerettek volna, de mindezt olyan technikai színvonalon, amibe én itt Budapesten is belepirulok.

bocuseplakát2013_3
Belgium

Clooney főz. Ez egy teljesen jó darab, simán filmplakát is lehetne. Persze csak kanáltól felfele. A kanál alatt indul a horror.

bocuseplakát2013_4Kanada

 

Nem akarok úgy tenni, mintha a vér nem lenne a főzés része, de szerintem ez itt mégis sok. És mit néz a gyerekszereplő?

bocuseplakát2013_5Dánia

 

Ez egy fotó, nem plakát. Ír-szteppelnek a dánok? Egy hajón? Teljes homály, hogy itt mi történik. A dánoktól többet várna az ember, ha designról van szó.

bocuseplakát2013_6Észtország

 

Elég cuki. De inkább könyvborító. Viccesen apró ez a kis séf lány. Vagy a létra óriási. De akkor a paprika is… És hol a lába? Ez valami mesefilm lehetne, varázsgombával.bocuseplakát2013_7Finnország

 

Az ijesztően betépett szarvasos falmatrica, amit az ijesztően tehetséges, ámde begombázott és beópiumozott grafikus készített. Erre nincs más magyarázat. Nyilván az első vonalnál elfelejtette, hogy egy szakácsversenyre készít plakátot. Amúgy gyönyörű.

bocuseplakát2013_8Franciaország

 

Úgy látszik, mindenki be van tépve. Dolgokat látnak…

bocuseplakát2013_9Guatemala

 

Nincsenek szavak.

bocuseplakát2013_10
Olaszország

 

Nem mondom, hogy ez szép, de itt legalább nem a séfről van szó, hanem az ételről. Nem rossz megoldás, vagy legalább más.

bocuseplakát2013_1
Japán

 

Egészen unortodox ráírni valamit egy plakátra a háttérszínnel. Ilyet még nem is láttam.

bocuseplakát2013_11Mexikó

 

Ez a darab pedig azért igazán különleges, mert az alapanyagok és a kollégák feje nem kivehető a képen. Hasonlóképpen forradalmi, mint a japán megoldás.

bocuseplakát2013_12Marokkó

 

Valószínűleg kulturális hiányosságaim miatt lehet, de én nem értem, hogy itt mi történik. Annyi biztos, hogy ez egy bélyeg.

bocuseplakát2013_13Norvégia

 

Igéző szemű szakácsfiú, de mégsem eléggé. Nincs mit mondanom.

bocuseplakát2013_14Hollandia

 

Nehéz eldönteni, hogy itt a készítők túl sokat, vagy túl keveset szívtak.

bocuseplakát2013_15Srí Lanka

 

Eddig plakátokról beszéltünk, de ez itt szórólap. Valaki, valamit félreértett.

bocuseplakát2013_16Szingapúr

Lásd előbb.

bocuseplakát2013_17Svédország

 

Hoppá, itt is megpróbáltak valamit. Ez nagyon klassz, üdítő színfolt, még akkor is, ha a tipográfián megbukik a dolog. Persze kérdés, mitől lenne ez svéd.

bocuseplakát2013_18Svájc

 

A svájci design hagyományok megcsúfolása ezüst tálcán. Szerintem.

bocuseplakát2013_19Nagy-Britannia

Nahát, ezek meg viccesek.

bocuseplakát2013_20Egyesült Államok

 

Végre valami tiszta, egyszerű, világos. Ötös.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram